Corona-rammet Hagen sikret sensasjonelt funn

Milliardær Stein Erik Hagen tro til med betydelig støtte helt i starten av pandemien. Så ble han selv rammet. Nå står norsk coronaforskning for oppsiktsvekkende nye funn.

VELDEDIGHET: Stein Erik Hagen sørget for at norsk coronaforskning kom i gang på rekordtid. Her fra kontoret i villaen i Holmenkollen under en hjemme hos-reportasje i 2015. Foto: Thomas Rasmus Skaug
VELDEDIGHET: Stein Erik Hagen sørget for at norsk coronaforskning kom i gang på rekordtid. Her fra kontoret i villaen i Holmenkollen under en hjemme hos-reportasje i 2015. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En omfattende studie har for første gang funnet en sammenheng mellom blodtype og sannsynligheten for alvorlige lungesykdommer ved covid-19.

- Dette er veldig, veldig stort, sier professor Tom Hemming Karlsen ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo i en pressemelding fra universitetet.

Forskere fra flere land, deriblant Norge, har analysert prøver fra nesten 2000 koronasyke i Italia og Spania.

CORONAVIRUSET: På verdensbasis er det omkring 100 ulike kandidater som jobber med å ferdigstille en vaksine. Reporter: Celina Morken. Video: KameraOne / NTB Scanix Vis mer

Forskerne har som de første i verden avdekket to gener som forårsaker den alvorlige lungesykdommen hos coronasyke pasienter. Funnene viser at pasienter med blodtype O er mindre utsatt for å bli alvorlig syke.

- Sjenerøst bidrag

Økonomisk bidrag fra milliardæren Stein Erik Hagen ble avgjørende, forteller Karlsen.

I tillegg til rask mobilisering av eksisterende forskningsnettverk da pandemien nådde toppen i slutten av mars, var finansiering av prosjektet utslagsgivende for de raske resultatene forskerne oppnådde, framholder han.

- At Stein Erik Hagens stiftelse Canica sjenerøst ga oss forskningsmidler så raskt, gjorde at vi kunne starte studien med en gang, mens pandemien var på topp, sier Karlsen.

Karlsen er sisteforfatter på den omfattende studien.

Hagen er ifølge bladet Kapitals kåring over Norges 400 rikeste god for 28 milliarder kroner. Det gjør ham til landets tiende rikeste person. Hagens eierandel på drøyt 24 prosent i Orkla utgjør den største delen av formuen, ifølge bladet.

- For 10-15 år siden bidro vi til å opprette Norsk senter for PSC, som vi har støttet med betydelige midler, hvor Tom Hemming Karlsen er leder. Rett rundt den 12. mars ringte Tom meg og spurte om de kunne omdisponere noen av midlene vi har bidratt med til å forske på coronaviruset, forteller Hagen.

Den norske milliardæren fikk en grundig forklaring av hva forskningsprosjektet gikk ut på, og svaret på forespørselen var umiddelbar:

- Jeg sa «nei, det får du ikke. Men du skal få en ekstrabevilgning på det du behøver», forteller Hagen som gjennom familiestiftelsen Canica i en årrekke har støttet en lang rekke prosjekter innen medisinsk forskning.

Ble smittet

- Har du vært bekymret for å bli smittet selv?

- Jeg har hatt det, og er ferdig med det. Så jeg behøver ikke å være bekymret, sier Hagen til Børsen.

Han forteller at han ventet med å la seg teste til det ble åpnet for at man kunne gjennomføre slike tester hos fastlegen. Testen viste en stor mengde antistoffer, sier han.

- Jeg hadde alle symptomene. Jeg var hjemme, men ikke sengeliggende, forteller Hagen om sykdomsforløpet som han beskriver som udramatisk.

Hagen forteller at han gjennom årenes løp har fått mange forespørsler om å støtte ulike veldige prosjekter.

- Men vi har valgt å støtte medisinsk forskning fordi det er noe som kommer alle mennesker til gode.

Få alvorlig syke

Professor Johannes Hov ved Universitetet i Oslo sier til NRK at utgangspunktet for forskningsprosjektet var et spørsmål om det var noe i genene våre som har betydning for om man blir alvorlig syk.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Hov, som også er lege ved Oslo universitetssykehus, er medforfatter på studien. Han forteller at målet for undersøkelsene har vært å finne ut hvorfor noen får alvorlige komplikasjoner ved en coronainfeksjon, mens andre ikke får det.

– Det er mange som blir smittet av dette viruset, men bare noen få som blir virkelig syke. Blant dem som blir alvorlig syke, er det mange som får alvorlig sykdom i lungene, sier forskeren.

Blodtype avgjørende

- Funnet av disse to genene kaster uventet lys på hvordan alvorlig lungesykdom i Covid-19-infeksjon kan oppstå og utvikler seg hos noen pasienter, sier Karlsen.

Nå er arbeidet med studien sluttført, og et av de viktigste funnene forskerne gjorde var at det var færre alvorlig syke personer som hadde blodtype O.

FAKTISK: Dette er forskjellene på de klassiske symptomene på pollenallergi, og coronaviruset. Video: Faktisk.no Vis mer

Hov slår fast at blodtype O er en beskyttende faktor som gir rundt 30 prosent mindre risiko for å bli alvorlig syk.

Studien viser også at visse blodtyper gir en økt risiko for alvorlige lungesykdommer om man blir syk av covid-19. Dette gjelder blodtypene A eller AB.

– Fortsatt er det mange med blodtype O som blir alvorlige syke, understreker Hov.

Funnene skal nå brukes i det videre arbeidet med å finne nye alternative behandlinger.

Hentet fra episentrene

Forskerne har også funnet at genetisk variasjon i molekyler som er involvert i hvordan viruset infiserer cellene våre, er assosiert med alvorlig sykdom.

Dette kan bety at medikamenter som påvirker eller blokkerer denne prosessen kan påvirke hvor syk man blir av infeksjonen.

Selve prosjektet ble utført med hjelp av mer enn 50 lokale leger som raskt rekrutterte de nær 2000 pasienter med alvorlig Covid-19- lungesykdom.

Pasientene var innlagt ved sykehus i Milano, Madrid, San Sebastian og Barcelona, som har vært de italienske og spanske episentrene av den europeiske coronapandemien.

Analysene er gjort i Norge og Tyskland.

– Takket vært fantastisk innsats fra italienske og spanske leger, og at situasjonen i Norge og Tyskland har vært så rolig til sammenlikning, har vi hatt tid til å jobbe ekstremt raskt med disse dataene, forteller Karlsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer