Corona-rammet Hagen sikret sensasjonelt funn

Milliardær Stein Erik Hagen tro til med betydelig støtte helt i starten av pandemien. Så ble han selv rammet. Nå står norsk coronaforskning for oppsiktsvekkende nye funn.

VELDEDIGHET: Stein Erik Hagen sørget for at norsk coronaforskning kom i gang på rekordtid. Her fra kontoret i villaen i Holmenkollen under en hjemme hos-reportasje i 2015. Foto: Thomas Rasmus Skaug
VELDEDIGHET: Stein Erik Hagen sørget for at norsk coronaforskning kom i gang på rekordtid. Her fra kontoret i villaen i Holmenkollen under en hjemme hos-reportasje i 2015. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En omfattende studie har for første gang funnet en sammenheng mellom blodtype og sannsynligheten for alvorlige lungesykdommer ved covid-19.

- Dette er veldig, veldig stort, sier professor Tom Hemming Karlsen ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo i en pressemelding fra universitetet.

Forskere fra flere land, deriblant Norge, har analysert prøver fra nesten 2000 koronasyke i Italia og Spania.

Forskerne har som de første i verden avdekket to gener som forårsaker den alvorlige lungesykdommen hos coronasyke pasienter. Funnene viser at pasienter med blodtype O er mindre utsatt for å bli alvorlig syke.

- Sjenerøst bidrag

Økonomisk bidrag fra milliardæren Stein Erik Hagen ble avgjørende, forteller Karlsen.

I tillegg til rask mobilisering av eksisterende forskningsnettverk da pandemien nådde toppen i slutten av mars, var finansiering av prosjektet utslagsgivende for de raske resultatene forskerne oppnådde, framholder han.

- At Stein Erik Hagens stiftelse Canica sjenerøst ga oss forskningsmidler så raskt, gjorde at vi kunne starte studien med en gang, mens pandemien var på topp, sier Karlsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.