Ferske tall fra Nav:

Corona-regningen: Tapte årsverk doblet

- En voldsom kostnad for samfunnet. Og for den enkelte, sier Nav-direktør Hans Christian Holte. I dag legger han fram en oppsiktsvekkende undersøkelse.

REGNESTYKKE: Antall tapte årsverk som følge av ledighet ble mer enn doblet under pandemien, forteller Nav-direktør Hans Christian Holte. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
REGNESTYKKE: Antall tapte årsverk som følge av ledighet ble mer enn doblet under pandemien, forteller Nav-direktør Hans Christian Holte. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Arbeidsledigheten spratt til værs i en voldsom fart vi aldri tidligere hadde sett maken til da Norge ble nedstengt i mars 2020.

Toppen varte heldigvis ikke så lenge, men på et tidspunkt var faktisk over 400 000 personer helt eller delvis ledige.

Mange var permittert i månedsvis, for andre varte det noen uker, noen mistet jobben helt og atter andre vandret litt fram og tilbake mellom jobb og permittering.

Nå er summen av alle disse skjebnene som ble rammet av ulike coronatiltak klar: Nav har regnet på tapte årsverk under det første året av pandemien.

- Samlet blir det en voldsomt stor kostnad for samfunnet, og selvfølgelig også for den enkelte, oppsummerer Nav-direktør Hans Christian Holte.

- Direkte konsekvens

Navs analyse avdekker en brutal sannhet:

- Vi noterte 90 000 tapte årsverk som følge av arbeidsledighet i 2019. Så endte vi rett i underkant av 190 000 2020. Denne doblingen er en direkte konsekvens av coronapandemien og smitteverntiltakene, sier Holte til Børsen.

Alt i alt gikk Norge glipp av nesten 800 000 årsverk i 2020. Dette tallet framkommer når Nav også føyer til blant annet sykefravær og uførhet til regnestykket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer