Ferske tall fra Nav:

Corona-regningen: Tapte årsverk doblet

- En voldsom kostnad for samfunnet. Og for den enkelte, sier Nav-direktør Hans Christian Holte. I dag legger han fram en oppsiktsvekkende undersøkelse.

REGNESTYKKE: Antall tapte årsverk som følge av ledighet ble mer enn doblet under pandemien, forteller Nav-direktør Hans Christian Holte. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
REGNESTYKKE: Antall tapte årsverk som følge av ledighet ble mer enn doblet under pandemien, forteller Nav-direktør Hans Christian Holte. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Arbeidsledigheten spratt til værs i en voldsom fart vi aldri tidligere hadde sett maken til da Norge ble nedstengt i mars 2020.

Toppen varte heldigvis ikke så lenge, men på et tidspunkt var faktisk over 400 000 personer helt eller delvis ledige.

Mange var permittert i månedsvis, for andre varte det noen uker, noen mistet jobben helt og atter andre vandret litt fram og tilbake mellom jobb og permittering.

Nå er summen av alle disse skjebnene som ble rammet av ulike coronatiltak klar: Nav har regnet på tapte årsverk under det første året av pandemien.

- Samlet blir det en voldsomt stor kostnad for samfunnet, og selvfølgelig også for den enkelte, oppsummerer Nav-direktør Hans Christian Holte.

- Direkte konsekvens

Navs analyse avdekker en brutal sannhet:

- Vi noterte 90 000 tapte årsverk som følge av arbeidsledighet i 2019. Så endte vi rett i underkant av 190 000 2020. Denne doblingen er en direkte konsekvens av coronapandemien og smitteverntiltakene, sier Holte til Børsen.

Alt i alt gikk Norge glipp av nesten 800 000 årsverk i 2020. Dette tallet framkommer når Nav også føyer til blant annet sykefravær og uførhet til regnestykket.

Holte har tidligere fortalt Børsen at pandemien kostet Norge 67 milliarder kroner i ekstra utbetalinger fra Nav. Nå ser de altså på virkningene for «AS Norge».

- Dette er årsverk som kunne bidratt til produksjon og omsetning i privat virksomhet eller velferdstjenester og annet i det offentlige. Så dette viser hva vi går glipp av i driften av Norge, sier Holte.

Fryktet varig smell

Ett år inn i pandemien - altså i mars i fjor - førte det som den gang var en ny runde med nedstenging, til at ledigheten igjen økte. Nav registrerte da 210 000 arbeidssøkere i sine baser.

Det fikk daværende Ap-leder og seinere statsminister Jonas Gahr Støre til å advare mot langtidseffektene av coronapandemien.

- Både forskning og erfaring viser at ved høye permittering- og ledighetstall, er det noen som forblir utenfor, sa Støre til Børsen.

Holte kan nå - et år etter dette igjen - summere opp slik:

- I motsetning til tidligere kriser, så har arbeidsmarkedet nå kommet raskt og sterkt tilbake. Etter en voldsom økning, er det nå færre helt ledige enn det var både før pandemien og før finanskrisen i 2008. I tillegg er det rekordmange ledige stillinger. Så det overordnede makrobildet er veldig positivt.

«Min soleklare oppfordring til arbeidsgivere er å se om man kan tenke litt utradisjonelt» Nav-direktør Hans Christian Holte

- Hva med advarslene om ledighet som biter seg fast?

- Vi har grupper som sliter med å komme seg inn i arbeidslivet, og de har gjennomgående også slitt mest av alle under coronaen. Tre av fire langtidsledige tilhører en gruppe som trenger særlig oppfølging fra Nav.

- Litt sammensatt bilde du beskriver, med andre ord?

- Ja, og nå er det veldig gode tider for arbeidsgivere for å levere på mangfold. Det er jo enormt mange bedrifter som skriker etter arbeidskraft. Min soleklare oppfordring til arbeidsgivere er å se om man kan fylle noen av disse ubesatte stillingene ved å tenke utradisjonelt. Og gjerne i samarbeid med oss i Nav, sier Holte.

Mye gevinst å hente

Nav-sjefen er tydelig på at selv om tapte årsverk altså ble doblet i 2020 som følge av ledighet (oppsagte og permitterte), så ligger framtidas gevinst i å jobbe med det helserelaterte fraværet.

- Det ikke noen enkle løsninger, men vi kan utvilsomt jobbe mer aktivt for å få ned sykefraværet. Det handler om tilrettelegging på arbeidsplassene, bruken av graderte sykemeldinger og hvordan komme raskere tilbake. Her er det mulig å få ned tapte årsverk.

- Noen må rett og slett skjerpe seg?

- Det er ikke ord jeg vil stille meg bak. Men vi kan strekke oss lenger og få til mer. Klarer vi å bevege disse tallene nedover bare noen prosentpoeng, så er det mye å hente i gevinst, sier Holte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer