Corona-utbrudd på Trysil-hotell

Corona-utbrudd på hotell: - Vi har ikke blitt varslet

Seks ansatte på Radisson Blu Resort Trysil har testet positivt og 100 personer er i karantene. - Jeg leste i Dagbladet at alle gjester er varslet, men vi er ikke det, sier Halvdan Thommesen.

STENGT: Radisson Blu Resort Trysil må holde stengt til 11. januar. Minst seks ansatte, tre på hotellet og tre innleide, har testet positivt på covid-19. Foto: Radisson Blu Resort Trysil
STENGT: Radisson Blu Resort Trysil må holde stengt til 11. januar. Minst seks ansatte, tre på hotellet og tre innleide, har testet positivt på covid-19. Foto: Radisson Blu Resort Trysil Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Første juledag sjekket Halvdan Thommesen og samboeren inn på Radisson Blu Resort Trysil, for å stå på ski og slappe av. Paret hadde to overnattinger, sto på ski og koste seg. Men de var ikke fornøyde med alt:

- Vaskepersonalet gikk uten munnbind når vi flere ganger møtte dem rundt i gangene. Personalet i frokostsalen gikk med munnbind, men uten å dekke nesa. Én av dem dro det opp når folk kom nær henne. Det hele var litt halvveis, sier Thommesen til Dagbladet.

Storbritannias statsminister Boris Johnson innfører en ny nasjonal nedstenging i England. Vis mer

Litt forkjølet

I kveld meldte Trysil kommune at hotellet er stengt etter at seks ansatte, tre på Radisson Blu Resort Trysil og tre i et innleid selskap, har testet positivt for covid-19. Hundre personer er satt i karantene, og alle gjestene «har fått melding fra hotellet om smitten. De bes om å være oppmerksomme på symptomer, teste seg og ha så få sosiale kontakter som mulig», ifølge kommunen.

- Verken jeg eller samboeren min er blitt varslet. Vi booket oppholdet via Booking.com og betalte med bankkort, så her må noe galt ha skjedd. Jeg leste i Dagbladet om at det er covid-19-smitte på hotellet vi bodde på, sier Thommesen.

Samboeren hans er nå «litt rusk i halsen og litt forkjølet».

- Vi håper jo at hun ikke er smittet. Hun vurderer å ta en test nå. Det er åtte dager siden vi var der, sier Thommesen.

- Mest engelsk, svensk og øst-europeisk

Det er første gang at samboerparet har vært på Trysil-hotellet.

- Det var sånn halvveis. Vi reagerte mest på at det var så mye fremmedspråklige der. Det gikk mest på engelsk, svensk og øst-europeisk, og det var veldig lite nordmenn der. Tanken om innreisekarantene slo oss, sier han.

Når det gjaldt organisering av frokost, fungerte dette fint, ifølge Thommesen.

- Den var inndelt, og vi booket tid, så der var det greit. Men i skibakken og rundt, som i resepsjonen, der var det mye folk og lange køer. Her holdt ikke folk meteren, sier han.

Bestilt test

Både Thommesen og samboeren hadde sin første arbeidsdag etter jule- og nyttårsferien i dag.

- Nå kan det jo fort bli noen dager i karantene. Det er litt trist sånn arbeidsmessig. Hun er daglig leder i barnehage, og det er jo absolutt ikke heldig, sier Thommesen, som selv jobber selvstendig.

BEKYMRINGSVERDIG: Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad er bekymret over at smittesituasjonen er ute av kontroll. Dette kan også påvirke vaksinasjonsarbeidet. Vis mer

- Jeg driver transport og bud, så da blir det ikke så mye omgang med folk, sier han.

Mandag kveld opplyser Thommesen at de har bestilt covid-19-test. De kontaktet også hotellet.

- De har svart på henvendelsen vår og viser til at varsling skal ha blitt sendt via booking.com. Vi har sjekket app, mail og spamfolder, men der var det ingen informasjon fra hotellet eller booking, sier Thommesen.

FRYKTER SMITTE: Halvdan Thommesen og samboeren er ikke blitt varslet om at både gjester og ansatte på Radisson Blu Resort Trysil har testet positivt for covid-19. Nå har de bestilt corona-test. Her fra romjulsferien deres. Foto: Privat
FRYKTER SMITTE: Halvdan Thommesen og samboeren er ikke blitt varslet om at både gjester og ansatte på Radisson Blu Resort Trysil har testet positivt for covid-19. Nå har de bestilt corona-test. Her fra romjulsferien deres. Foto: Privat Vis mer

Sendt mail

Det var kommunelegen i Trysil som ba hotellet stenge etter at seks ansatte (herunder tre innleide) og fem gjester nå har testet positivt på corona-test.

- Vi respekterer kommunelegens avgjørelse og har sendt ut mail til alle gjester som vi har hatt mail til. Når det gjelder firmaer som booking, expedia og andre bookingselskap, er det ikke sikkert vi har hatt riktig mailadresse. I tillegg ber vi gjestene kikke i spamkurven, sier Maria Åhgren, daglig leder ved hotellet.

- Men burde dere ikke ringe gjestene? Lurer Dagbladet, som forteller om Thommesen og samboeren, som ikke er blitt varslet.

- Kommunelegen sa vi skulle sende mail, så det har vi gjort det. Nå legger vi også ut informasjon på sosiale medier, og vil sende ut sms-er, sier Åhgren.

Covid-19-kurs

Når det gjelder gjestenes observasjon av renholdere og ansatte uten munnbind, eller med feil munnbind-bruk, sier Åhgren at «vårt personale har digital utdannelse på hvordan ha på munnbind og lignende».

- Først etter å ha gått gjennom dette, får de komme på jobb. Vaskepersonalet er innhyrt personale, og jeg kan ikke svare på om de bruker munnbind eller ikke, eller hvilken utdannelse de har, sier Åhgren.

Når det gjelder Thommesens observasjon om at det var flest personer som pratet engelsk, svensk og øst-europeisk, svarer Åhgren:

- Alle gjestene som sjekker inn, og som ikke snakker norsk, har fylt ut en egenerklæring på at de har forstått karantene-reglene. De må også svare på om de har vært i ti dagers karantene, eller om de er gjestearbeidere i Norge. Mange gjestearbeidere valgte å bli i Norge i jule- og nyttårsperioden for å unngå karantene, sier hun.

Hotellet er nå stengt ut 11. januar.

- Vi har ingen nye smittede per i kveld, men personalet er i karantene og skal testes igjen, sier Åhgren.

Tidlig fase

Ifølge kommuneoverlege Hanna Rydløv er det for tidlig å si hvor omfattende utbruddet blir, melder Trysil kommune.

- Men med stengingen av hotellet, kjøper vi oss nå tid for å få overblikk og kontroll, sier hun.

Da hotellet har hatt gjester fra flere kommuner, samarbeider Trysil kommune med det sentrale smitteoppsporingsteamet på FHI.


Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer