Corona-utbrudd på Trysil-hotell:

Corona-utbrudd på hotell: Ennå ikke varslet

Flere hotellgjester ved det nå stengte Trysil-hotellet klager over dårlig smittevern - og at de ikke har blitt varslet om covid-19-smitten på hotellet.

STENGT: Radisson Blu Resort Trysil må holde stengt til 11. januar. Minst seks ansatte, tre på hotellet og tre innleide, har testet positivt på covid-19. Også fem gjester har fått påvist smitte. 100 personer er satt i karantene. Foto: Radisson Blu Resort Trysil
STENGT: Radisson Blu Resort Trysil må holde stengt til 11. januar. Minst seks ansatte, tre på hotellet og tre innleide, har testet positivt på covid-19. Også fem gjester har fått påvist smitte. 100 personer er satt i karantene. Foto: Radisson Blu Resort Trysil Vis mer
Publisert

Radisson Blu Resort Trysil ble mandag kveld stengt etter at fem gjester, seks ansatte, tre ved hotellet og tre innleide, testet positivt for covid-19. Hundre personer er satt i karantene, og flere gjester har kontaktet Dagbladet og sagt at de ikke ble varslet av hotellet.

- Det eneste de har sendt meg, er en mail om jeg vil vurdere oppholdet vårt. Jeg fikk en påminnelse om det i dag også, men ingen varsling om corona-utbruddet, sier Astri Skeide.

- Beklager

Mandag sendte hotellet ut mail for å varsle alle gjestene sine, men flere kontaktet Dagbladet og sa de ikke hadde fått noe varsel.

- I dag har vi så sendt sms-er ut til våre gjester, og det er beklagelig om det fremdeles er noen som ikke har fått varsel fra oss. Det er jo hva vi virkelig ønsker nå: Å nå våre gjester med viktig informasjon. Vi har mange ansatte i gang for å forsikre oss om at vi får kontakt med alle våre gjester, sier Maria Åhgren, daglig leder ved det covid-19-rammede hotellet.

Hotellgjest Skeide og samboeren tilbrakte ni døgn på hotellet, som de bestilte via Booking.com. Mandag kveld fikk hun Dagbladet-artikkelen om covid-19-utbruddet på hotellet tilsendt av en venninne.

- Det var første gang jeg hørte om dette. Jeg sendte da en mail og spurte hvorfor vi ikke ble varslet, men fikk beskjed om at vi har fått beskjed via booking.com, siden vi hadde bestilt der. Det har ennå ikke skjedd, sier hun.

- Skuffende

Før jule- og nyttårsoppholdet hadde Skeide personlig mailkontakt med hotellet.

- Under oppholdet brukte jeg mobilappen for å bestilte mat, så det er ikke sånn at vi ikke har lagt igjen noen spor under oppholdet, sier Skeide, og fortsetter:

- Jeg synes det er rart at jeg ikke har hørt en pip, annet enn om jeg vil vurdere oppholdet. At de ikke har varslet er skuffende, sier hun.

Men Skeide skryter av hotellet, som var stort og fint.

- Maten var godt og mange hyggelige folk, sier Skeide.

De har testet seg for corona i dag, men har ingen symptomer.

- Vi var veldig forsiktige og hadde rom med leilighet, der vi var mye for oss selv, sier hun.

- Ikke fornøyd

Dagbladet skrev i går om Halvdan Thommesen og samboeren, som ikke var varslet om utbruddet mandag. I dag klokka 14.15 tirsdag fikk paret en mobilmelding med en link om covid-19-utbruddet. Her står det at hotellet, i samråd med kommuneoverlegen i Trysil, sterkt vil oppfordre gjestene om å teste seg, også om de ikke har opplevd symptomer.

- Vi dro for å teste oss i dag, men fikk beskjed om at vi egentlig ikke trengte det, sier Thommesen og fortsetter:

- Vi ser jo på sak i NRK og i Dagbladet at vi ikke er alene om ikke å være fornøyd. Vi sjekket booking-kontoen i går, i tillegg til spamfilter og innboks, men ingen varslinger har nådd oss på mail, sier Thommesen.

Endrer rutiner

Kommuneoverlege i Trysil, Hanna Rydløv, har hatt tett kontakt med ledelsen på det corona-rammede hotellet.

- Det er hotellets ansvar å ta imot klager og rette opp mangelfull informasjon, men jeg vet at hotellet har sendt ut sms-er til gjestene i dag, for å sikre at alle blir varslet. Det var uheldig at folk fikk vite om utbruddet via media, sier Rydløv til Dagbladet.

Så seint som på nyttårsaften hadde kommunen et uvarslet tilsyn på hotellet.

- Det var den dagen de hadde mest gjester. Vi var rundt over hele hotellet, og det ble ikke registrert noen anmerkninger. Det ble ikke avdekket noen brudd, som jo er veldig bra, sier hun.

Bra med tilbakemeldinger

Rydløv viser til at romjul- og nyttårshelga var den største ansamlingen av mennesker på hotellet siden nedstengningen av landet i mars i fjor.

- Reiselivet har arbeidet intensivt med forberedelser og kulturbygging for å sikre at vi alle har felles holdninger til smittevern og prioriteringer. Men det har vært en bratt innlæringskurve, og vi hadde ekstramøte i romjula, som førte til flere nye tiltak. Vi hadde også møte i dag, og jeg berømmer reiselivet for å være lydhøre for tilbakemeldingene fra gjester og fra oss. Vi er takknemlige for tilbakemeldinger fra gjester på det som fungerer - og ikke, sier hun og legger til:

- Hotellet har hatt en bratt innlæringskurve. Det har vært saker som folk har sett, som ikke har vært bra nok, men som løpende er blitt rettet på. Den fleksible innstillingen må vi ha hele sesongen.

- Dagbladet har fått inn tips om at hotellet i Trysil er brukt som karantenehotell. Stemmer dette?

- Nei, det stemmer ikke, svarer kommuneoverlegen kontant.

Var bekymret

Ledelsen i Trysil kommune har vært bekymret for covid-19-smitte foran årets vintersesong. Trysil er ifølge ordfører Erik Sletten (Sp) Norges største skidestinasjon.

- Vi visste jo at det kom gjester til oss, så kommuneoverlegen og andre har jobbet med retningslinjer for heisbruk og liknende. Det er gjort fryktelig mye jobb, men om vi er feilfri, det vet jeg ikke. Det er jo alltid noe å strekke seg etter, sier Sletten.

Trysil er også grensekommune til Sverige.

- Vi har vært bekymret. Heldigvis har vi hittil, til tross for stort fokus, ikke avdekket karantenebrudd eller store smitteutbrudd, sier kommuneoverlege Rydløv.

Kommunen har et eksternt firma som gjennomfører tilsyn, i tillegg til å være ute sjøl.

- Vi tar covid-19 på største alvor og reiselivet arbeider sammen med kommunen etter mottoet Trygg i Trysil, sier hun.

Mange klager

Dagbladet har i løpet av dagen i dag mottatt en rekke klager fra gjester som har vært på de to Radisson Blu-hotellene som er i Trysil. Flere ønsker å være anonyme, men viser til at folk ikke holdt avstand og køansamlinger en rekke steder.

En annen Dagbladet-leser fikk massasje på det nå stengte hotellet lørdag. Massøren brukte ikke munnbind. «Han pustet meg i ansiktet og hadde sikkert massert hundre før meg i løpet av jula. Helt hårreisende smittevern der! Og jeg har ikke hørt noe fra hotellet nå», skriver personen.

- Alle våre massører skal bruke munnbind, og vi har hatt påbud om munnbind på alle behandlere siden vi åpnet hotellet og spaet igjen, i juni. Vi skal granske og følge opp dette, om noen ikke har fulgt rutinene her, sier Maria Åhgren, daglig leder for det nå stengte Radisson Blu Resort Trysil.

Nye prøvesvar

Kommuneoverlege Rydløv sier hun er glad for at det kommer inn bekymringsmeldinger, sånn at alle kan gjøre en enda bedre jobb.

- Vi tar med oss alle. Om det blir stenging av bad eller endrede regler for massasje, avhenger om smittestykket øker. I så fall blir det like regler i hele kommunen, sier kommuneoverlege Rydløv.

Hun understreker at det ikke er munnbind-påbud i Trysil, men kommunen anbefaler alle som risikerer å komme tett på hverandre å bruke munnbind i det offentlige rom.

- Er det så flere av de ansatte eller gjestene som er smittet? Lurer Dagbladet.

- Det vil komme en pressemelding om dette utbruddet seinest torsdag. Kommunen rapporterer åpent så fort vi får nye positive prøver, sier Rydløv.

Mange gjester

GODT FORBEREDT: Trysil er Norges største skidestinasjon, ifølge ordfører Erik Sletten (Sp). - Vi har jobbet mye med retningslinjene for å unngå smittespredning, sier Sletten. Foto: Privat
GODT FORBEREDT: Trysil er Norges største skidestinasjon, ifølge ordfører Erik Sletten (Sp). - Vi har jobbet mye med retningslinjene for å unngå smittespredning, sier Sletten. Foto: Privat Vis mer

Trysil kommune har nesten 6600 innbyggere, og kaller seg for Norges største skidestinasjon.

- Vinterstid kan det være så mye som åtte ganger antall innbyggere her. Derfor har vi forberedt oss godt og laget rutiner for det meste, sier ordfører Sletten.

Ifølge ham, er Trysil det vintersportsstedet som har flest internasjonale gjester i Norge.

- Vi er derfor litt ekstra hardt rammet nå, under covid-19. Men folk må ikke bli engstelige for å komme hit. Jeg vil skryte av kommuneoverlegen og næringslivet, som gjør alt for at Trysil skal være et trygt sted å være, sier ordfører Sletten.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer