- Coronaen en økonomisk katastrofe

Turistnæringa i Nord-Norge ligger med brukket rygg. Kjellbjørg Mathiesen i Arctic Guide Service frykter for næringas framtid.

CORONA-ÅR: - 2020 har blitt en katastrofe for turistnæringa i Nord-Norge, sier Kjellbjørg Mathiesen som leder Arctic Guide Service. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
CORONA-ÅR: - 2020 har blitt en katastrofe for turistnæringa i Nord-Norge, sier Kjellbjørg Mathiesen som leder Arctic Guide Service. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert

HONNINGSVÅG (Dagbladet/Børsen): Kjellbjørg Mathiesen er fortvilet. Hun leder ett av de største opplevelsesselsskapene i Nord-Norge – Arctic Guide Service.

I dag skulle hun hatt nærmere 100 guider i arbeid i Lofoten, Tromsø og på Nordkapp.

- Alt så bra ut før jul. Vi hadde jo hørt om viruset, men tenkte ikke at det ville få noen betydning for oss. Først i midten av februar reagerte vi med litt undring. Men vi var fortsatt optimister, forteller Kjellbjørg Mathiesen.

Permittert

Børsen møter henne i Norges sommerby Honningsvåg, bare noen få mil fra Nordkapp-platået. Coronaen og nedstengingen har slått beina under all aktivitet til opplevelses selskapet.

- Vårt selskap omsatte i fjor for rundt 25 millioner kroner. Årets sesong så ut til å bli den beste noensinne.

- Virkeligheten i dag er at det har ikke kommet ei krone inn i kassa siden 12. mars, forteller Mathiesen.

Konsekvensene for Arctic Guide Service er at vel 30 ansatte, siden Norge ble stengt ned, har vært permittert. Kontraktene til rundt 60 guider har blitt terminert.

- Denne spesielle tiden har vi brukt til omstilling og utvikling av nye produkter, rettet mot det norske markeder. Noe vi håper blir tatt godt imot, sier Mathiesen.

TOMT: Nordkapp kommune forberedte seg på et rekordår for turistindustrien. Slik ble det ikke. Foto / video: Henning Lillegård Vis mer

Norske turister

- Heldigvis ser vi nå noen lyspunkter. Hurtigruta har å vidt begynt å gå igjen. Dessverre er det ikke utlendinger om bord. Det er et stort, men: Våre kunder er nå først og fremst nordmenn, og de kjøper ikke våre opplevelser på samme måte som utlendingene.

- Mens kinesere, andre asiater, amerikanere og europeere vil bli guidet, vil nordmenn gjøre det på sin måte.

- Det er av en eller annen merkelig grunn, ikke tradisjon for at nordmenn vil bli guidet til opplevelser i eget land, sier Kjellbjørg Mathiesen.

Hun og Arctic Guide Service er ikke den eneste turistbedriften som har problemer og sliter økonomisk.

TURISTSVIKT: - Vi er vel hardest rammet av alle. Hele 2020 er ødelagt, sier Kjellbjørg Mathiesen i Arctic Guide Service. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
TURISTSVIKT: - Vi er vel hardest rammet av alle. Hele 2020 er ødelagt, sier Kjellbjørg Mathiesen i Arctic Guide Service. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- En katastrofe

- Det er bra med regjeringens hjelpepakker, men det det er ikke nok. Jeg frykter en bølge av konkurser, og at vi nå mister viktig kompetanse. Mange av våre guider har vært nødt til å finne seg andre jobber. Forhåpentligvis klarer vi å få guidene som har mange års erfaring tilbake i næringa.

- For oss og andre turistbedrifter, er det helt avgjørende at myndighetene nå utvider permitteringsreglene til 52 uker, sier Mathisen.

- Vår største kapital er humankapitalen. Uten den står vi på bar bakke. Vi har gjennom mange år arbeidet for å bli solide helårsbedrifter. Nå er alt satt i spill.

- Andre tiltak bør være at det settes i gang tiltak slik at permitterte ansatte kan bidra til utviklingsarbeid. Reiseliv i for eksempel Nordland sysselsetter flere mennesker enn jordbruk, fiskeri og petroleum tilsammen.

Kjellbjørg Mathiesen karakteriserer coronaen og 2020 for en katastrofe for turistbransjen i nord.

- Vi er vel hardest rammet av alle. Hele 2020 er ødelagt, sier Kjellbjørg Mathiesen.

BORTVIST: Bobilturister ble bortvist på grensa ved Kirkenes. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

En million overnattinger

Administrerende direktør Trond Øverås i Nord Norsk Reiseliv bekrefter overfor Børsen at turistnæringa i Nord-Norge har store utfordringer.

- Vi var den første næringa som ble rammet av coronaen, og vi er vel den siste som blir friskmeldt, sier Øverås, og legger til:

- I 2019 genererte reiselivsnæringa en verdiskapning i Nord-Norge på 9,6 milliarder kroner. Vi frykter at verdiskapningen kan bli halvert i år.

Han viser til at det bare i 2019 var over én million utenlandske overnattinger i Nord-Norge. Direktøren ser til tross for situasjonen at næringa prøver å tenke utenfor boksen.

- Selv om situasjonen er svært utfordrende, opplever vi en ståpåvilje, og evne til å omstille seg i næringa, sier Øverås.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer