Coronagevinst: - En milliard i uka

Norges rikeste dagligvarebaroner skal ha tjent fett under corona.

HÅVER INN: Johan Johansson (t.v.), som eier Norgesgruppen, og Rema-eier Odd Reitan har tjent svimlende summer i løpet av pandemien. Foto: Berit Roald / Ole Martin Wold / NTB
HÅVER INN: Johan Johansson (t.v.), som eier Norgesgruppen, og Rema-eier Odd Reitan har tjent svimlende summer i løpet av pandemien. Foto: Berit Roald / Ole Martin Wold / NTB Vis mer
Publisert

Folks endrede handlevaner har ført til saftige rekorder for dagligvarebransjen som har hatt et enormt oppsving i 2020.

Den eventyrlige veksten har gjort at de to dagligvarebaronene Odd Reitan og Johan Johansson har håvet inn enorme summer. Det melder Finansavisen. Ifølge avisas beregninger skal de to rikingene til sammen ha blitt hele 62 milliarder kroner rikere i løpet av pandemien.

Dagligvarekjemper

Selskapet Reitan, som tidligere het Reitangruppen, kontrollerer landets Rema 1000-butikker. I handelsvirksomheten deres finner man også Narvesen, 7-Eleven og Uno-X.

Johansson på sin side eier, sammen med sin far og onkel, Knut Hartvig Johannson og Torbjørn Johannson, over 74 prosent av dagligvaregiganten Norgesgruppen. De eier blant annet Kiwi og Meny.

I fjor høst anslo bladet Kapital at de to rikingene Reitan og Johansson hadde nettoformuer på henholdsvis 44,5 og 44 milliarder kroner.

Ifølge samme tidsskrift er førstnevnte opp 35,5 milliarder kroner, mens Johanssons verdier har steget med 27 milliarder kroner.

Det skal tilsvare omtrent en milliard i uka siden Norge stengte ned.

Milliardbyks

Ser man på omsetninga for de to selskapene den siste tida, er det kanskje ikke overraskende at eierne har økt sine formuer.

I 2020 hadde Reitangruppen ei omsetning på 105,6 milliarder, opp fra 96,6 milliarder året før, ifølge fredagens tall. Norgesgruppen var like bak, med en omsetning på 101,5 milliarder kroner i 2020. Det er en økning på over 10 milliarder fra året før.

Reitan og Johannson er, ifølge Kapitals oversikt, henholdsvis landets andre og tredje rikeste. Det er imidlertid en stund til de puster førsteplassen i nakken. John Fredriksen er fortsatt verdens rikeste person født i Norge, med en anslått formue på 104 milliarder kroner. Skipsrederen har frasagt seg sitt norske statsborgerskap og blitt kypriotisk. På Kypros er han rikeste person.

Eventyrlig vekst

- Dagligvarebransjen har hatt rekordresultater i et trist år vi alle skulle vært foruten. Vi jubler ikke, men bruker tiden på det vi har erfart og lært, uttaler Odd Reitan til NTB.

Ifølge Virke var det for dagligbransjen en oppgang på 21 prosent i mars, sammenliknet med mars i fjor. Målt mot normalåret 2019, var veksten på hele 35 prosent. Samtidig har bransjene som har måttet holde stengt, blødd.

Stengte grenser mot Sverige har også vært godt nytt for norsk dagligvarebransje.

Virke beregner at omsetningen i dagligvarebutikkene i grensehandelsområdet, som defineres som de tidligere fylkene Akershus, Sør-Trøndelag, Vestfold og Østfold, samt Oslo økte med 5,8 milliarder kroner i fjor.

Omsetningen til Vinmonopolet økte med 2,8 milliarder kroner på grunn av stansen i grensehandelen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer