Coronavinnerne

- Har bidratt til at Norge har taklet krisen bedre enn andre land.

VOKSER: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-direktør Ole Erik Almlid kan gratulere hverandre med solid medlemsvekst under coronakrisa. Her fra en annen anledning, nemlig starten av lønnsoppgjøret i fjor. Håkon Mosvold Larsen / NTB
VOKSER: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-direktør Ole Erik Almlid kan gratulere hverandre med solid medlemsvekst under coronakrisa. Her fra en annen anledning, nemlig starten av lønnsoppgjøret i fjor. Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Laget styrkes på begge sider av forhandlingsbordet. Coronakrisa er den utløsende faktoren.

- Vi ser at folk søker trygghet i urolige tider, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til Børsen.

Landets suverent største arbeidstakerorganisasjon teller nå 967 000 medlemmer - en økning på tett oppunder 20 000 så langt i år.

Det meste av medlemsveksten har kommet under coronakrisa.

Sterk coronavekst

Tungvekteren på arbeidsgiversiden, Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), kan på sin side rapportere om 3000 nye medlemsbedrifter så langt i år. Disse sysselsetter over 21 000 årsverk.

- NHO vokser i år med nesten 15 prosent målt i antall bedrifter og 4 prosent på antall årsverk. Vi ser en sterk vekst i bedrifter som er hardt rammet av corona, sier Christian Chramer, direktør for medlem og region i NHO.

NHO teller nå nær 29 000 bedrifter med til sammen 591 000 årsverk.

Tydelige pådrivere

Gabrielsen er ikke i tvil om at coronakrisa er den utløsende årsaken til medlemsveksten, der unge utgjør en stor andel.

- LO har under hele coronakrisa vært opptatt av å sikre tryggheten og inntekten til folk. Det handler blant annet om å få til en utvidelse av permitteringsperioden til 52 uker, høyere dagpengesatser for de permitterte og arbeidsledige, samt lønnstilskudd til bedriftene som tar de ansatte raskere tilbake i jobb. Dette er tiltak som aldri hadde kommet på plass uten at LO hadde presset kraftig på, ifølge Gabrielsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer