Coronavinnerne

- Har bidratt til at Norge har taklet krisen bedre enn andre land.

VOKSER: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-direktør Ole Erik Almlid kan gratulere hverandre med solid medlemsvekst under coronakrisa. Her fra en annen anledning, nemlig starten av lønnsoppgjøret i fjor. Håkon Mosvold Larsen / NTB
VOKSER: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-direktør Ole Erik Almlid kan gratulere hverandre med solid medlemsvekst under coronakrisa. Her fra en annen anledning, nemlig starten av lønnsoppgjøret i fjor. Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Laget styrkes på begge sider av forhandlingsbordet. Coronakrisa er den utløsende faktoren.

- Vi ser at folk søker trygghet i urolige tider, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til Børsen.

Landets suverent største arbeidstakerorganisasjon teller nå 967 000 medlemmer - en økning på tett oppunder 20 000 så langt i år.

Det meste av medlemsveksten har kommet under coronakrisa.

Sterk coronavekst

Tungvekteren på arbeidsgiversiden, Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), kan på sin side rapportere om 3000 nye medlemsbedrifter så langt i år. Disse sysselsetter over 21 000 årsverk.

- NHO vokser i år med nesten 15 prosent målt i antall bedrifter og 4 prosent på antall årsverk. Vi ser en sterk vekst i bedrifter som er hardt rammet av corona, sier Christian Chramer, direktør for medlem og region i NHO.

NHO teller nå nær 29 000 bedrifter med til sammen 591 000 årsverk.

Tydelige pådrivere

Gabrielsen er ikke i tvil om at coronakrisa er den utløsende årsaken til medlemsveksten, der unge utgjør en stor andel.

- LO har under hele coronakrisa vært opptatt av å sikre tryggheten og inntekten til folk. Det handler blant annet om å få til en utvidelse av permitteringsperioden til 52 uker, høyere dagpengesatser for de permitterte og arbeidsledige, samt lønnstilskudd til bedriftene som tar de ansatte raskere tilbake i jobb. Dette er tiltak som aldri hadde kommet på plass uten at LO hadde presset kraftig på, ifølge Gabrielsen.

NHO: Leder, Ole Erik Almlid, påpeker at vi må ta høyde for at 2021 også blir et kriseår. Video: Christian Roth Christensen. Vis mer

NHOs medlemsdirektør Chramer peker på det samme, fra andre sida av bordet. Der er det små og mellomstore bedrifter, særlig innen teknologi og innovasjon, service, handel og reiseliv som har strømmet til.

- Jeg tror veksten skyldes at NHO gjennom hele pandemien har vært tydelige i vårt arbeid for å sikre best mulig rammevilkår for bedriftene, i tillegg til juridisk bistand til medlemmer som har hatt behov for det, sier han.

Tett samarbeid

Betydelig mindre enn LO i antall medlemmer er Akademikerne - den minste av arbeidstakersammenslutningene. Men også der noteres det kraftig tilvekst.

- Ved utgangen av september har vi 225 000 medlemmer, 5000 flere enn ved nyttår, sier Akademikernes leder Kari Sollien til Børsen.

Hun trekker fram pandemien og trepartssamarbeidet som forklaringer på veksten:

- Det handler om støtte til den enkelte i møtet med en ganske brutal hverdag, og å finne fram til gode kollektive løsninger i tett samarbeid mellom arbeidstakere, arbeidsgivere og myndighetene. Det er ingen tvil om at høy organisasjonsgrad er viktigere enn på veldig lenge. Vi er glade for at flere ser verdien av å høre til i en fagforening, sier Sollien.

Bidratt i krisa

Også LO-boss Gabrielsen trekker fram disse unike sidene ved norsk arbeidsliv.

- Vi har til de grader sett at den norske modellen har fungert under denne krisa. Det organiserte arbeidslivet har bidratt til at landet har taklet krisa langt bedre enn andre land, sier Gabrielsen.

Som ikke nøler med å gi følgende stikk til regjeringen:

- Til tross for dette fortsetter høyreregjeringen å svekke fagforeningsfradraget for landets fagorganiserte, som har stått på stedet hvil siden 2013. Det burde i stedet ha blitt doblet, mener LO-lederen.

Et viktig poeng for ham er at nesten 9 000 av LOs nye medlemmer er under 30 år.

- Dette viser at ungdom skjønner betydningen av å organisere seg.

Gabrielsen tipper at noen av LOs nye unge medlemmer har fått med seg Harald Eias programserie «Sånn er Norge», der Eia anbefaler at vi alle melder oss inn i fagforeninger.

- Jeg mener oppriktig at Eias «Sånn er Norge» burde bli pensum i norsk skole. Eia får fram på en glitrende måte at ikke noe kommer gratis på en fjøl, understreker Gabrielsen.

Virke-vekst

Hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen, Virke, har ved utgangen av november 24 257 medlemsbedrifter. Det er 9 prosent økning så langt i år.

En stor del av veksten skyldes at Coop og boligbyggelag flyttet over til Virke som følge av innlemmingen av Samfo. Men også coronautsatte bransjer som reiseliv, og trening og skjønnhetspleie bidrar tungt til veksten.

- Kriser som den vi står midt oppe i nå har den konsekvensen at ting blir tydeligere. Siden 12. mars er det mange som har sett verdien av å være organisert, både på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden. I tillegg tror jeg mange har sett at Virke har vært avgjørende for at vi har møtt krisa på en god måte i Norge, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Totalt sysselsetter Virke-tilknyttede virksomheter nå over 300 000 ansatte, opp fra 255 000 ansatte ved utgangen av 2019.

- Tydelig talerør

Også lilleputten på arbeidsgiversida - SMB, som retter seg mot små og mellomstore bedrifter - har hatt et solid tilsig av nye medlemmer i 2020.

Siden pandemiens utbrudd i mars har det blitt nær 600 nye SMB-medlemmer, noe som bringer totalantallet til rundt 6000, ifølge kommunikasjonssjef Joachim Dagenborg.

- De små og mellomstore bedriftene har vært spesielt utsatt under denne krisa, ikke minst den store gruppen virksomheter innen helsesektoren som i praksis fikk yrkesforbud i mars. Når vi har vokst med 10 prosent, så skyldes det nok at SMB Norge har vært et så tydelig talerør for hverdagsnæringslivet gjennom den vanskeligste perioden for norsk næringsliv siden krigen, sier Dagenborg til Børsen.

De øvrige tungvekterne på arbeidstakersida er Unio og YS. Førstnevnte har ikke oppdaterte medlemstall før etter årsskiftet, mens YS bare rapporterer medlemstall hvert halvår. Status for YS var status en vekst på 709 medlemmer fra årsskiftet til totalt 225 794 medlemmer per 1. juli.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer