CrossFit-millionær i rasismetrøbbel

Trekker seg som administrerende direktør etter opptreden i videosamtale og på Twitter.

GIR SEG: Greg Glassman trekker seg som administrerende direktør for CrossFit, etter at han har havnet i hardt vært. Foto: US Air Force
GIR SEG: Greg Glassman trekker seg som administrerende direktør for CrossFit, etter at han har havnet i hardt vært. Foto: US Air Force Vis mer
Publisert

Grunnlegger av treningsformen CrossFit, og administrerende direktør ved bedriften med samme navn, Greg Glassman, trakk seg tirsdag kveld fra sin rolle i bedriften og annonserte at han vil pensjonere seg.

Truet med brudd

Årsaken er at en rekke CrossFit-sentre, 1200 stykker, truet med å avbryte samarbeidet med Glassmans bedrift.

12.000 treningssentre verden over, og 6000 i USA, betaler hvert år 3000 dollar for å få lov til å bruke CrossFit-navnet, så det var denne tilknytningen de truet med å bryte.

Bakgrunnen er Glassmans uttalelser i etterkant av at den svarte 46-åringen George Floyd døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis i Minnesota 25. mai, noe som utløste store protester mot politivold og rasisme verden over.

MINNEAPOLIS: En ny video filmet fra en annen vinkel viser at det var tre politimenn som holdt George Floyd nede i bakken. Vis mer

Lørdag innkalte Glassman mer enn et dusin personer i CrossFit-systemet, både eiere av CrossFit-sentre og personer i ledelsen, til en videosamtale, som flere medier siden har fått tilgang til et opptak av, deriblant Buzzfeed.

Det var ikke den første samtalen under coronakrisen, og den første delen av samtalen gikk med til å diskutere om sentrene hadde fått åpne igjen, og Glassmans misnøye med myndighetenes restriksjoner.

- Sørger ikke

Men 35 minutter ut i samtalen henvendte Glassman seg til Hannah Wyden, som eier Solcana Fitness, et CrossFit-senter i Minneapolis. Glassman spurte om hun hadde fått lov til å åpne igjen, men det var ikke det Wyden ønsket å snakke om.

Hennes gym ligger en drøy kilometer unna stedet der George Floyd døde.

- Vårt lokalsamfunn er i sjokk. Folk er i sorg. Jeg tror ikke jeg har sett at det har kommet noe fra CrossFit-hovedkvarteret når det gjelder vårt svar på denne situasjonen, sa Wyden.

Og det er Glassmans svar på dette som for alvor førte til at han i dagene etter sto midt i en voldsom storm.

- Vi sørger ikke for George Floyd. Jeg tror ikke jeg eller noen av mine ansatte gjør det. Kan du fortelle meg hvorfor jeg burde sørge? Utenom at det er den «hvite» tingen å gjøre. Jeg skjønner at det er et press, men gi meg en annen grunn, sa Glassman, ifølge New York Times.

Skjelte ut sentereier

Han ga også uttrykk for at han ikke stolte på Alyssa Rose, eier av Rocket CrossFit i Seattle, som hadde klaget offentlig over at selskapet forholdt seg helt tause til Floyds dødsfall og de etterfølgende protestene.

På sitt eget treningssenters blogg publiserte hun 5. juni en e-postutveksling hun hadde med Glassman, der hun varslet at hun ville bryte med CrossFit på grunn av at «CrossFit ikke har tatt standpunkt i ei tid med moralsk krise i USA».

«Jeg er helt overbevist om at karantenen har påvirket din mentale helse negativt», svarte Glassman, som avsluttet med følgende kraftsalve.

«Du gjør så godt du kan for å brennmerke oss som rasister, og du vet at det er tull. Det gjør deg til en ræva person. Forstår du det? Du har latt ditt politiske syn forvandle deg til noe som slår meg som så feil at det er på kanten til å være ondt. Jeg skammer meg over deg».

Noen timer etter den nå svært omtalte videosamtalen, skrev også Glassman sin første Twitter-melding om tematikken. Det fikk begeret til å renne over for mange.

NY VIDEO: En ny overvåkingsvideo viser sekundene før George Floyd skal ha blitt lagt i bakken. Reporter: Madeleine Liereng. Video. Overvåkingsvideo / AP Vis mer

Twitter-trøbbel

CrossFit-gründeren svarte på en tweet der Institute for Health Metrics and Evaluation skrev «rasisme er et folkehelseproblem», med de tre ordene:

«Det er FLOYD-19», skreve Glassman, før han fulgte opp med:

«Deres mislykkede modell satt oss i karantene og nå skal dere komme opp for en modell med løsningen på rasisme? George Floyds brutale drap førte til opptøyer over hele nasjonen. Karantene blir alene 'ledsaget, i alle aldrer og i alle politiske regimer, av en understrøm av mistanke, mistillit og opptøyer'. Takk!»

Instituttet har levert modeller for spredningen av coronaviruset, som Det hvite hus ofte har vist til. Derfor gir Glassman dem skylden for nedstengningen, som også har ført til at CrossFit-sentrene har måttet stenge.

Glassmans utblåsning ble for mange et bevis på hvor lite alvorlig Glassman tok protestene og drapet på Floyd.

Beklaget

Søndag hadde Glassman en videosamtale med rundt 50 svarte eiere av CrossFit-sentre, der han blant annet spurt ut om hvor mange svarte som jobbet ved CrossFits hovedkontor, skriver New York Times.

Ytterligere noen timer seinere, og over et døgn etter «det er FLOYD-19»-tweeten, kom selskapet med en offentlig beklagelse, der Glassman ble sitert på følgende:

«Jeg og CrossFit-samfunnet vil ikke akseptere rasisme. Jeg gjorde en feil da jeg valgte de ordene jeg gjorde i går. Jeg beklager på det dypeste den smerte jeg har forårsaket. Det var en tabbe, ikke rasistisk, men en tabbe», het det i uttalelsen fra Glassman.

Han forklarte «Floyd-19» med at han ønsket å slenge med leppa til Institute for Health Metrics and Evaluation, som «med sine ugyldige modeller har ført til unødvendig, økonomiødeleggende, livsødeleggende nedstengning».

«Da jeg så at de annonserte at de ville lage en modell for å løse rasekrisen, så var jeg skeptisk, sint og altfor emosjonell. Å nevne George Floyds navn i den sammenhengen var galt».

Trakk seg

Men siste ord var ikke sagt, for tirsdag kveld annonserte Greg Glassman at han trekker seg som administrerende direktør i CrossFit, og pensjonerer seg.

«På lørdag skapte jeg en splittelse i CrossFit-miljøet og såret utilsiktet mange av medlemmene», heter det i en uttalelse fra Glassman, publisert på selskapets egen nettside.

Han påpeker hans ønske har vært å bekjempe det stadig økende problemet med «kroniske sykdommer», og at han vet at alle CrossFit-sentrene «er løsningen på dette problemet».

«Jeg kan ikke la min oppførsel stå i veien for selskapet eller våre tilknyttede treningssentres mål. Det er for viktig til for å sette i fare», sier Glassman.

Glassman, som skal være god for rundt 100 millioner dollar, beholder eierandelen sin i CrossFit.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer