Crossfit rystes av anklager om seksuell trakassering og rasisme

Crossfit-stifter Greg Glassman er for andre gang denne måneden i hardt vær etter beskyldninger om ukultur og seksuell trakassering internt i bedriften, ifølge New York Times. Tidligere har han blitt beskyldt for rasisme.

KONGEN AV CROSSFIT: Greg Glassman var med på å starte opp Crossfit som nå er et verdenskjent treningskonsept. Foto: Crossfit
KONGEN AV CROSSFIT: Greg Glassman var med på å starte opp Crossfit som nå er et verdenskjent treningskonsept. Foto: Crossfit Vis mer
Publisert

Tidligere denne måneden trakk Greg Glassman seg fra jobben som sjef for varemerket Crossfit etter at han hadde kommet med upassende kommentarer om drapet på George Floyd på Twitter og i et Zoom-møte.

Glassman var med på å stifte bedriften CrossFitInc og blir sett på som en av grunnleggerne bak treningskonseptet. Det er en form for trening som skjøt fart på starten av 2000-tallet. Treningen baserer seg blant annet på høy intensivitet og styrkeløft.

Tidligere ansatte hos Glassmans treningsimperium var derimot overrasket over hvorfor Glassman hadde trukket seg. De trodde det nemlig var på grunn av seksuell trakassering, ifølge New York Times.

Avisa skriver i artikkelen, som er gjengitt i flere internasjonale medier, at åtte tidligere arbeidstakere, og fire Crossfit-utøvere, som har hatt sterke bånd til bedriften, forteller om en ukultur hvor det var vanlig å kommentere kvinners kropper og hvor sterkt ønske man hadde om å ha sex med de kvinnelige medlemmene. Spesielt er det Glassman som blir pekt ut.

I flere intervjuer kommer det fram at Glassman (63) pleide å dra i klær, spurte om å ta nakenbilder med sin telefon, og til og med oppfordret kvinner til å dele rom med han når de var ute og reiste.

En talsperson for Greg Glassman nekter for påstandene som nå kommer fram. Ifølge New York Times sier talspersonen at dette blir brukt som et komplott for å skade firmaet, og deretter kjøpe det opp for en mindre verdi.

Ikke et alternativ å varsle

Flere av de tidligere ansatte sier at det ikke var aktuelt å varsle om ubehagelige hendelser eller kommentarer.

– Vil man være den ene personen som ødelegger folks drømmer og fortetninger i denne bransjen? Det handler ikke bare om trening. Folk baserer livet sitt rundt denne verden av CrossFit, sier en anonym kilde til The New York Times.

Det kommer også fram i artikkelen at det ikke ble ansatt noen til å være HR-ansvarlig før i 2013. Vedkommende forlot stillingen i januar i år og det er enda ikke funnet en erstatter.

Upassende Wi-Fi passord

Flere forteller også om det som kan gi et bilde på hvordan type kultur som har vært vanlig internt i bedriften. Wi-Fi passordet hos en av kontorene til bedriften i San Diego skal ha vært uanstendig og seksuelt provoserende. Akkurat hva passordet var kommer ikke fram i artikkelen.

Ekskona til Glassman, Lauren Jenai, forteller at dette også var tilfelle hjemme hos henne og den tidligere ektemannen.

– De er veldig ekle når de snakker om kvinner, og gjør dette åpenlyst rett foran dem, sier Jenai til avisa.

Hun var en av dem som var med på å starte opp Crossfit eventyret sammen med eksmannen.

Talspersonen for Glassman sier at ekskona også har en agenda om å skade bedriften for å så være med på å kjøpe den opp igjen.

Twitter-skandale

Som nevnt tidligere måtte han forlate stillingen sin etter at han skrev «Floyd-19» på sin Twitter konto. Dette har flere medier skrevet om tidligere denne måneden, blant annet BBC. Tweeten er en referanse på George Floyd og Covid-19. Floyd døde etter en pågripelse i Minneapolis. Politibetjenten som satte kneet i Floyds nakke er siktet for forsettlig drap.

Tweeten til Glassman skapte store reaksjoner, og han mistet flere sponsorer, blant annet fra det anerkjente merke Reebok.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer