Cruisekrangel: - Paradoksalt, om ikke hyklersk

Hva er egentlig verst? Store cruiseskip eller bybane over Bryggen? Det er politikere i Bergen uenige om.

KRITISKE: MDG mener en utvidelse av Skoltegrunnskaia, for å ta imot større cruiseskip, vil forringe opplevelsen av å gå rundt i de historiske delen av vestlandsbyen. Foto: Marit Hommedal / NTB
KRITISKE: MDG mener en utvidelse av Skoltegrunnskaia, for å ta imot større cruiseskip, vil forringe opplevelsen av å gå rundt i de historiske delen av vestlandsbyen. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg synes det er litt paradoksalt, om ikke hyklersk, at partier som Frp er så vanvittig mot bybanen på Bryggen, fordi det «ødelegger Bryggen», mens en mastodont av et cruiseskip ikke er noe problem.

Lokalvalgkampen er i inne i sluttfasen, og MDGs førstekandidat Thor Haakon Bakke har hentet fram den retoriske storslegga i hans eget «lille opprør» mot cruiseindustrien.

Bybanen og Bryggen

Denne gangen trekker han også inn den aller heteste av alle bergenske politiske poteter: Bybanen og Bryggen.

For i vår, etter det som nærmest har vært et politisk ragnarok, vedtok omsider byrådet i Bergen at bybanen kan gå over Bryggen, etter over et tiår med brutale politiske slag.

Nå brygger det til ny strid. Bergen Havn jobber med å håndtere en fraflytting fra Dokken, der kommunen har vedtatt å bygge ny bydel. Da må cruisetrafikken vike.

Bergen Havn har satt i gang et planarbeid for å kunne utvide kapasiteten på Skoltegrunnskaia, like ved Bryggen, slik at de største cruiseskipene kan legge til der.

Bakke mener at noen av hans politiske motstandere er inkonsekvente i argumentasjonen, når de er negative til bybanen, men positive til cruiseskipene.

- Jeg har sett at noe av det de argeste kritikerne mot bybane over Bryggen har brukt som motargument, selve kryptonitten mot bybanen, er siktlinjene, sier Bakke.

CRUISEMOTSTANDER: Thor Haakon Bakke i MDG. Foto: MDG
CRUISEMOTSTANDER: Thor Haakon Bakke i MDG. Foto: MDG Vis mer

- Ødeleggelse

Kort fortalt handler det om at motstandere av bybane over Bryggen har påpekt at dersom du står på andre siden av Vågen i Bergen og ser over fjorden mot Bryggen, så vil en bybane ødelegge siktlinjen.

Bakke mener det er paradoksalt at ikke dette aspektet ikke også dras inn i diskusjonen om flytting av cruisehavn i Bergen. Han mener i det hele tatt at store cruiseskip så nær historiske deler av byen er helt feil vei å gå.

- Det gir ikke samme opplevelse når man går rundt på middelaldergrunn og ser inn i en flytende boligblokk. Det forringer opplevelsen, sier Bakke.

- Det er den massive forurensingen - den ødeleggelsen av å oppleve kulturmiljøet og å kjenne historiens sus i middelalderbyen Bergen - den forsvinner totalt bak mastodontene av noen monsterskip.

Bybanen omtaler han som en «søt liten forstadstrikk, som glir langs Bryggen av og til».

- Store cruiseskip ligger der i flere dager, før de avløses av noen andre. Det har en større påvirkning enn bybanen. Unesco og byantikvaren er opptatt av visuell forurensing og den slitasjen denne turismen har på verdensarven - uten at det er en del av diskusjonen.

Vil vurdere konsekvenser

I forbindelse med en vurdering av verdensarvstatusen til Bryggen under arbeidet med bybaneplanene, ble det gjort enkle vurderinger av skipstrafikken i Vågen av Unesco-rådgivere.

Den gang var konklusjonen at havna var levende og dynamisk, men Unesco var kritiske til størrelsen på noen av skipene og infrastrukturen i havna.

Byantikvar Johanne Gillow har varslet at hun vil be om en redegjørelse for konsekvensene en utvidelse av Skolten vil ha for verdensarven og Bergens historiske sentrum, ifølge BA.

Der Bakke er en innbitt motstander av cruisetrafikken i Bergen, finnes det andre partier som gjerne står klar på kaia med norske flagg og hornmusikk for å ønske turistene velkommen.

- Noe må vi leve av

Tredjekandidat for Frp i Bergen og første nestleder i Fpu, Martin Jonsterhaug, går ikke med på Bakkes virkelighetsbeskrivelse.

- Det ligger ingen cruiseskip rett foran Bryggen, så det kjøper jeg ikke. Det er ikke første gang Bakke er mot cruiseskip. Han leter etter nye måter å få det bort på, sier Jonsterhaug til Børsen.

Han mener cruisenæringen er svært viktig for Bergen, og viser til nyheten som kom tidligere i år, da det ble kjent at Fløirestauranten på toppen av Fløyen skal få nytt liv. 100 millioner kroner skal brukes på renoveringen, noe som ikke hadde vært mulig uten cruiseturismen, ifølge selskapet som eier restauranten.

- Noe må vi leve av i den byen her. Vi er en stolt kystby, med røtter i det maritime. Cruise er jo omtrent det eneste Bergen Havn tjener penger på. Hvordan skal man drifte en havn uten inntekter, spør Jonsterhaug.

Frp's mann medgir at det finnes en smertegrense for hvor mange cruiseskip vestlandsbyen kan ta imot, men at dette er noe næringen klarer å styre sammen med lokale myndigheter.

- Mye verre enn bybanen

I hans øyne er det fremdeles slik at bybane over Bryggen er mye verre enn cruiseskip.

- Turistnæringen og handelen vil tape stort på byggearbeid over mange år, sier Jonsterhaug, og fyrer av en salve i retning MDGs mann:

- Den største forskjellen på ham og meg er at han leter etter nye måter å forby ting på. Jeg vil utvikle og ta vare på de tingene som skaper verdi og inntekter. Hva han mener vi skal leve av blir i det blå for meg.

For Bakke er det likevel ingen tvil:

- Det at skipene er der i seg selv og det store antallet mennesker som ramler ut av disse, det skaper en slitasje som er et mye større problem enn en bybane noen ganger har vært og vil være.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer