Valget 2023:

Cruisetopp styrer Frp's mystiske valgstøtte

Mandagens kommunevalg kan bli et skjebnevalg for cruise- og ferjebransjen. Mannen som har sluset 12 millioner kroner i valgkampstøtte til Fremskrittspartiet, er også styreleder i ferjekonglomeratet Color Group AS.

STØ KURS: Advokat Morten Garman styrer pengene til Aksjon Borgerlig Valgseier. Han er også styreleder i Color Group AS og styremedlem i Color Line AS. Foto: Paul Kleiven / NTB
STØ KURS: Advokat Morten Garman styrer pengene til Aksjon Borgerlig Valgseier. Han er også styreleder i Color Group AS og styremedlem i Color Line AS. Foto: Paul Kleiven / NTB Vis mer
Publisert

Advokat Morten Garman er forretningsfører for Aksjon for Borgerlig Valgseier, og den eneste – ifølge grupperingen selv – som vet hvor bidragene kommer fra.

I tillegg til å styre bidragene for Aksjon for Borgerlig Valgseier, er Garman styreleder i Color Group AS og styremedlem i Color Line AS. Color Group er eierselskap for en rekke underselskaper i Color Line-systemet.

Aksjon Borgerlig Valgseier har i år bidratt med 12 millioner kroner til Fremskrittspartiets valgkamp, og er med det den desidert største enkeltgiveren i valgkampen.

Skjebnevalg

Det står svært mye på spill for cruise- og ferjeselskapene i årets valgkamp. I Oslo går MDG til valg på å gjøre slutt på all cruisetrafikk til byen.

Color Line gikk i august ut mot det rødgrønne byrådets planer om å flytte ferjetrafikken fra Filipstad til Vippetangen.

Borgerlig side er jevnt over mer positive til å legge til rette for cruise- og ferjetrafikk i storbyene enn partiene på venstresiden.

Morten Garman vil ikke svare direkte på om Color Line eller noen av nøkkelpersonene i selskapene er blant giverne til Aksjon for Borgerlig Valgseier.

- Jeg skal besvare dine spørsmål så langt jeg kan, hvilket blir ganske kort. Jeg respekterer ditt yrke og forventer at det er gjensidig. Og her er vi i samme båt, du har kildevernet og jeg har taushetsplikten. I begge tilfelle er vi i hovedsak også forhindret fra å gi benektende svar og da får jeg heller tåle at oppdragene sammenblandes, skriver Garman til Dagbladet.

STYREGROSSIST: Advokat Morten Garman
STYREGROSSIST: Advokat Morten Garman Vis mer

Konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Color Line, Erik Brynhildsbakken sier at selskapet «ikke har noen forbindelse til Aksjon for Borgerlig Valgseier».

- Ut over det har vi ingen kommentar til dette, sier Brynhildsbakken.

Color Group eies av skipsreder og investor Olav Nils Sunde igjennom investeringsselskapet O.N. Sunde.

Morten Garman har flere styreroller i Sunde-systemet, blant annet som styremedlem i O.N. Sunde AS, og Gresvig AS, i tillegg til i Color Line-selskapene.

Dagbladet har også spurt Olav Nils Sunde og Alexander Sunde om de, personlig eller via sine selskaper, er blant giverne til Aksjon for Borgerlig Valgseier. De har så langt ikke besvart Dagbladets henvendelser.

- Omgår loven

Aksjon for Borgerlig Valgseier ønsker i utgangspunktet å fordele penger til hele borgerlig side, men både Høyre, Venstre og KrF takker nei til pengene, fordi de mener det bryter med intensjonen i partiloven om at det skal være åpenhet rundt hvem som gir partiene pengegaver.

Leder i kommunalkomiteen på Stortinget, Lene Vågslid (Ap), mener Fremskrittspartiet omgår partiloven når de tar imot pengene, og har sagt at hun vil se på om en lovendring er nødvendig.

Fremskrittspartiets generalsekretær Finn Egil Holm har forsvart at partiet takker ja til pengene, blant annet ved å vise til at Arbeiderpartiet mottar store summer fra fagbevegelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer