Cutters: - Premierer døende bedrifter

Vekstselskaper raser mot regjeringens nye kompensasjonsordning, men taler for døve ører.

CORONARAMMET: Cutters har, som alle andre frisørsalonger, blitt nokså kraftig rammet av smitteverntiltakene i forbindelse med coronapandemien. De tar nå til orde mot regjerings nye kompensasjonsordning, som de mener slår feil ut. Foto: Fredrik Hagen / NTB
CORONARAMMET: Cutters har, som alle andre frisørsalonger, blitt nokså kraftig rammet av smitteverntiltakene i forbindelse med coronapandemien. De tar nå til orde mot regjerings nye kompensasjonsordning, som de mener slår feil ut. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

- De premierer døende bedrifter.

Daglig leder og gründer Kristian Hauge Solheim i frisørkjeden Cutters er bekymret for innholdet i regjeringens nye kompensasjonsordning for bedrifter med stort omsetningsfall.

Skulle sikre vekstbedrifter

Da coronapandemien feide inn over Norge i vår, skrudde regjeringen på plass en ordning som ble administrert av Skatteetaten. For at denne ordningen skulle slå rettferdig ut, ble det også lagt inn en såkalt «vekstfaktorjustering» i kompensasjonsordningen.

Målet med justeringen var at bedrifter som var i vekst ikke skulle komme dårligere ut enn bedrifter med fallende kurve.

- Den ordningen fungerte bra, sier Solheim.

Dersom kompensasjonsordningen hadde vært uten vekstfaktorjustering, ville omsetningsfallet til en bedrift blitt beregnet som differansen mellom omsetning i en gitt måned i 2019 og samme måned i 2020.

En vekstbedrift som i november 2019 omsatte for 100 millioner, og som omsatte for det samme i november 2020, ville falt utenfor en ordning som ikke justerer for vekst. Selv om bedriften kan bevise at det er rimelig å anta at de hadde omsatt for 150 millioner uten smitteverntiltakene.

Dette fordi man må ha 30 prosent omsetningsfall for å kvalifisere for kompensasjonsordningen.

- Det er ikke vår rolle å bestemme om det skal være en kompensasjonsordning eller ikke, men hvis man skal ha det, er det viktig at støtten finner veien til de mest levedyktige bedriftene, sier Solheim.

Snur man på det vil en bedrift som hadde en fallende kurve, og stadig synkende omsetning før coronapandemien, få mer i støtte enn omsetningen ved pandemiens begynnelse skulle tilsi.

TILTAK: Regjeringen bevilger 17,8 milliarder kroner i corona-støtte. Video: NTB Scanpix Vis mer

Faller utenfor ordningen

Derfor har Cutters, sammen med Apcoa Parking, PSS Securitas, Aludyne Norway og Audiens Norge, sendt et innspill til Nærings- og fiskeridepartementet, der de innstendig ber om at vekstfaktorjustering tas med i den nye kompensasjonsordningen, som skal administreres av Brønnøysundregistrene.

«Om veksten fra januar og februar hadde fortsatt ville våre virksomheter økt omsetning med i snitt 45 prosent i 2020», heter det i innspillet fra de fem selskapene.

Cutters, som ifølge disse beregningene var på vei mot en 35 prosent økning i omsetning, risikerer å falle utenfor ordningen dersom den ikke justeres for vekst.

- Uten vekstfaktorjustering så har vi hatt et omsetningsfall på litt under 30 prosent, og dermed faller vi utenfor ordningen. Vi hadde hatt en veldig mye høyere omsetning om det ikke var for coronapandemien, sier Solheim.

Får støtte fra Virke

«Vi oppfordrer på det sterkeste regjeringen til å inkludere en vekstfaktorjustering, for å sikre flest mulig arbeidsplasser og sikre den verdiskapningen i norsk næringsliv som kommer fra de bedriftene som er i positiv utvikling», heter det i innspillet fra de fem selskapene.

- Når du først skal ha en kompensasjonsordning må du kunne gi den til de mest levedyktige bedriftene, ikke bare til de som ikke har vekst. Da premierer man de bedriftene som har gjort det dårlig. Vekstbedriftene er det man skal leve av i framtida, så det blir rart å straffe dem, sier Solheim.

BEKYMRET: Raymond Johansen tror mange bedrifter vil forsvinne. Vis mer

Selskapene får støtte fra Hovedorganisasjonen Virke, som også jobber for å få vekstfaktorjustering inn i den nye ordningen.

- Vi har vært tydelige på det hele veien. Vi mener ikke at den vekstfaktorjusteringen må være lik som den vi hadde, men det er viktig at vi får en ordning som tar høyde for vekstbedriftene, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen.

- De bedriftene som hadde planlagt for vekst kommer dårligere ut når du sammenlikner med året før. De har jo en forventning om høyere omsetning. Vi har mange medlemmer som er vekstbedrifter, og det er jo disse bedriftene vi trenger i framtida. Det er de som skal skape nye arbeidsplasser.

Ny ordning uten vekstfaktor

Næringsdepartementet skriver i en e-post til Børsen at den nye kompensasjonsordningen skal beregnes uten vekstfaktor.

- Dette fordi vekstfaktoren blir mindre aktuell jo nærmere vi kommer ettårsdagen for starten av krisen, sier kommunikasjonsrådgiver Camilla Pettersen i Næringsdepartementet.

Departementet peker på at de må ta utgangspunkt i at store deler av veksten til en bedrift faktisk gjenspeiler seg i omsetningen selskapet hadde høsten 2019.

- For å illustrere poenget ville et selskap med lik omsetning i januar/februar 2020 og 2021 likevel kunne få beregnet omsetningsfall i 2021, dersom vekstfaktoren ble videreført i sin nåværende form, sier Pettersen, og legger til at det kunne gitt en «dobbelt negativ» effekt for dem med negativ vekstfaktor.

- Det er ikke hensikten at vekstfaktoren skal kompensere for tapt forventet vekst etter mars 2020, da det ikke kan legges til grunn at omsetningsendring i 2019 ville gjort seg gjeldende i 2020 og utover i 2021, sier Pettersen.

STRAMMER INN: Statsminister Erna Solberg la fram nye strenge restriksjoner for å bekjempe coronasmitten. Foto: NTB Vis mer

Ifølge departementet har også vekstfaktoren vist seg å gi vilkårlige utslag, der forskjellen i de to periodene som sammenliknes skyldes tilfeldige variasjoner og ikke en underliggende trend.

- I en masseforvaltningsordning kan vi ikke gjøre individuelle vurderinger for å ta høyde for særegne forhold hos det enkelte selskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer