- Da har vi et større problem

Kan euro være løsningen for Norge? - Det man egentlig spør seg om nå, er om tida svinner hen for disse små valutaene, sier ekspert.

SKREKK-KRONA: - Dette er en påminnelse, det vi har sett nå, at det kan ha kostnader å ha den pengepolitikken vi har, sier valutaanalytiker. Foto: Berit Roald / NTB
SKREKK-KRONA: - Dette er en påminnelse, det vi har sett nå, at det kan ha kostnader å ha den pengepolitikken vi har, sier valutaanalytiker. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Meningene er mange om hvorfor du nå må punge ut nær 12 kroner for en euro.

Debatten har vært her før, og nå begynner man å ane konturene av den igjen - bør Norge innføre nettopp euro?

- Det er viktig at krona stopper, at den ikke bare fortsetter å falle og falle og falle. Man kan diskutere hva som er det optimale nivået, men det viktigste er at den ikke er ustabil og vanskelig å forholde seg til, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, til Børsen.

- For da har vi et større problem. Da vil norske bedrifter begynne å prise kontraktene sine i euro, og gå mer og mer over til å bli et eurosamfunn enn et kronesamfunn.

Tida svinner hen

Det er økt bekymring for om Norge er for lite til å ha sin egen valuta, advarte han overfor Nettavisen tidligere i år.

- Det er en viss fare for at ropet om å knytte seg til euro nå kommer, og da er det mange i Norges Bank og valutaavdelinger rundt omkring i Norge som mister jobben sin, sier Andreassen til Børsen.

- Jeg håper vi holder på krona, for da beholder jeg jobben. Men det er det man egentlig spør seg om nå - om tida svinner hen for disse små valutaene, legger han til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer