Sjeføkonom:

Da kommer kuttet

- Går snart over i en diskusjon om hvor lenge vi skal være på rentetoppen, sier ekspert etter Norges Bank-rapport.

REGIONALT NETTVERK: Fire ganger i året intervjuer Norges Bank ledere fra over 400 bedrifter og organisasjoner om den økonomiske utviklingen og utsiktene fremover. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
REGIONALT NETTVERK: Fire ganger i året intervjuer Norges Bank ledere fra over 400 bedrifter og organisasjoner om den økonomiske utviklingen og utsiktene fremover. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank la torsdag fram rapporten fra sitt regionale nettverk, der bedrifter fra hele Norge deler sine tanker om den økonomiske utviklingen og utsiktene framover.

- Bedriftene i Norges Banks regionale nettverk tror aktiviteten samlet vil øke i tredje kvartal. Frem mot vinteren venter bedriftene at veksten vil avta, skriver Norges Bank i en pressemelding.

Redusert byggeaktivitet og svakere etterspørsel fra husholdningene demper veksten, mens investeringer knyttet til energiproduksjon og tjenester rettet mot næringslivet fortsetter å øke, heter det videre.

- Flere peker dessuten på at svekkelsen av kronekursen gjennom det siste året har bidratt til bedre konkurransekraft for norske bedrifter.

- Kan bli lang

- Det stagnerer mer framover. Men det var noe vi ventet på forhånd. Det var varsler på at netto sysselsettingsvekst ville ta seg noe ned, sier Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken, til Børsen.

Hov peker på at det er stramt i arbeidsmarkedet.

- Lønns- og prisveksten vil vare en stund til. Selv om det verste er passert. Men den siste biten til inflasjonsmålet kan være lang, sier han.

Når det gjelder renta framover, er Hov sikker på at det blir heving neste uke.

- Tallene som kom nå, måtte avvike veldig mye fra forventningen hvis det skulle bli tvil om heving neste uke. Rentehevingen kommer, og så tror jeg det er en mulighet for at rentebanen vil oppjusteres, sier Hov.

Han åpner for at rentetoppen kan bli 4,5. Det henger i hovedsak sammen med det internasjonale rentebildet.

- Etter hevingen til uka vil Norges Bank være forsiktig med å si at det er den endelige rentetoppen.

Tror på kutt i juni

Sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen, tror på sin side rentetoppen blir 4,25:

- Dette er en ny melding til Norges Bank om en dempet økonomi med mindre inflasjonspress. Summen av dette er at Norges Bank kan være litt mindre bekymret for press på økonomien. Det blir nok rentehopp neste uke, men dette igjen at neste ukes rentehopp blir den siste, sier Knudsen.

- Vi går altså snart over i en diskusjon om hvor lenge vi skal være på rentetoppen, og jeg tror vi får første rentekutt i juni neste år, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer