Jubler over MDG-nedtur

- Da var livet verdt å leve igjen

Investor Jan Petter Sissener mener valgresultatet er «så godt som man kunne forvente» for de borgerlige.

SOVER GODT: Investor Jan Petter Sissener lar seg ikke stresse av valgresultatet. Foto: Erlend Aas / NTB
SOVER GODT: Investor Jan Petter Sissener lar seg ikke stresse av valgresultatet. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg gikk og la meg da det var sikkert at MDG var under sperregrensa. Da synes jeg livet var verdt å leve igjen, sier investor og fondsforvalter Jan Petter Sissener til Børsen dagen etter valget.

For etter at valgdirektoratets prognose klokka 21 i går kveld viste at Miljøpartiet De Grønne (MDG) lå an til å få 4,2 prosent, altså rett over sperregrensa, falt oppslutningen sakte, men sikkert utover kvelden.

- Fullstendig useriøse

Da det endelige valgresultatet var klart viste fasit 3,8 prosent, og partiet må nøye seg med tre representanter på Stortinget, fire færre enn anslagene viste da de var over grensa.

Det gleder åpenbart Sissener, som ikke legger skjul på at MDG er partiet han aller helst vil holdes utenfor regjeringskontorene.

- Jeg synes de er fullstendig useriøse, uten verken mål eller mening, utenom å rasere velferdsstaten. Dette valgresultatet var så godt som man kunne håpe på på borgerlig side, sier Sissener.

Valgresultatet viser at Arbeiderpartiet kan danne flertall sammen med SV og Senterpartiet. De tre partiene har til sammen 89 mandater.

På valgkvelden uttalte Ap-leder, og Norges neste statsminister, Jonas Gahr Støre, at han vil snakke med alle partiene som ønsker regjeringsskifte, inkludert Rødt og MDG.

Samtidig har Støre hele valgkampen vært klar på at hans drømmeregjering er SV og Sp, på tross av at Sp har uttrykt ganske sterk skepsis til å sitte i regjering med SV.

- Glad jeg ikke er Støre

Sissener er spent på hva Senterpartiet gjør, og minner om at de, sammen med Høyre og Frp, også kunne dannet et flertall i Stortinget. Hvis de ville.

- Jeg tror avstanden mellom Sp og SV er mye større enn mellom Sp og Høyre. Ja, det blir en rødgrønn regjering, men jeg er litt usikker på hvordan den blir. Om den blir mindretall med Sp og Ap, eller om det blir en trepartiregjering, sier Sissener, og legger til:

- Jeg er veldig glad for at jeg ikke heter Jonas Gahr Støre og skal navigere i dette landskapet. Forskjellene mellom Sp og SV er store og blir større.

- Men du sover greit om natta med dette resultatet?

- Jeg kunne sovet greiere, men ja, jeg sover greit om natta. Jeg skjønner at jeg sikkert skal betale litt mer skatt, men det er ikke det som bekymrer meg mest. Det som bekymrer meg er mine barn og barnebarn. Det er ingen politiske partier som har en plan for hva Norge skal leve av i framtida. Det kreves betydelige investeringer i nye virksomheter, og da er ikke svaret mer formuesskatt.

Forundret Hagen

En annen som i valgkampen ga klart uttrykk for hva han mente var Stein Erik Hagen. Dagligvaremilliardæren ga klart uttrykk for at det han ønsket seg aller minst var at Rødt fikk ei hånd på rattet.

Det skapte en del oppstuss da Hagen leverte følgende kraftsalve mot partiet og deres velgere:

- Jeg blir gjerne med og spanderer «one-way ticket» til Nord-Korea for dem som stemmer Rødt. Så får de et samfunn slik de ønsker seg med en gang.

Valgresultatet viser at Rødt får 4,7 prosent og åtte mandater på Stortinget. Fra rypejakt på Hardangervidda sender Hagen Børsen følgende vurdering av Rødts oppslutning.

- Jeg er forundret over at mange ønsker seg et kommunistisk / marxist leninistisk Norge. Jeg tror mange unge som stemmer Rødt / AKP - ML ikke vet hva kommunismen innebærer og hvilke enorme lidelser det har påført folk. De langt fleste var neppe født da muren og Sovjet falt, skriver Hagen, som likevel ikke er videre bekymret.

- Vi må huske at over 95 prosent av velgerne ikke ønsker et kommunistisk samfunn. Så Rødts framgang gir dem neppe noe innflytelse av betydning.

FORUNDRET: Stein Erik Hagen er forundret over Rødts vekst, men ser ellers ingen grunn til å bekymre seg over valgresultatet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORUNDRET: Stein Erik Hagen er forundret over Rødts vekst, men ser ellers ingen grunn til å bekymre seg over valgresultatet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Et element av protest

Jørgen Bølstad, førsteamanuensis ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, forklarer Rødts framgang på følgende måte:

- De har åpenbart klart å henvende seg til en større velgergruppe enn de har gjort før. De har gjort politikk sin mer spiselig. Så kan det være en viss partileder-effekt. Det er ingen tvil om at Bjørnar Moxnes er god til å håndtere mediene.

Jonas Stein, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, forteller at Rødt har stjålet velgere fra alle parti, men mest fra Ap og SV.

- Det er veldig unikt at de henter velgere fra alle parti. Det kan også indikere at det er et element av protest i dette, en protest mot de etablerte partiene, sier Stein.

- Det går nok greit

Valgresultatet generelt tar uansett den rypejaktende Hagen, som ifølge Kapitals liste er Norges sjuende rikeste person, med knusende ro.

- Jeg håper og tror at Jonas Gahr Støre blir en bra statsminister. Vi har jo hatt rødgrønn regjering tidligere, så det går nok greit denne gangen også, skriver Hagen.

- Det viktigste er at EØS-avtalene ligger fast og at næringslivet har konkurransedyktige rammebetingelser, slik at Norge fortsatt vil være en velferdsstat og et av verdens beste land å bo i - for alle.

HER SLIPPER HAN BOMBEN: Forretningsmann Stein Erik Hagen (59) forteller hvordan han gjennom oppveksten forsto at han var homofil. Hagen har i mange år engasjert seg for homofiles rettigheter og for en åpen kirke. Video: NTB Scanpix / NRK Vis mer

Ideelt sett hadde nok uansett Hagen håpet på en seier for de borgerlige. I løpet av valgåret har han, gjennom Canica AS, gitt 4,5 millioner til Høyre, 2 millioner til Frp og én million til både Venstre og KrF.

Bidrag til partiene har også Jan Petter Sissener bidratt med. Det har vært en del oppmerksomhet rundt hans bidrag på 100 000 kroner til Jan Bøhlers kamp for å komme på Stortinget for Senterpartiet.

Stortingsveteranen meldte som kjent overraskende overgang fra Sp til Ap i fjor høst, men valgresultatet gikk ikke Bøhlers vei, og han må gi seg på Stortinget etter 16 år.

- Det synes jeg er synd, men jeg utelukker ikke at han kommer i regjeringsposisjon, sier Sissener.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer