Simon Spies:

Danmark rystes av nye opplysninger

Ingen stilte spørsmål ved reiselivskongens «morgenbolledamer». Nå har ny dokumentar satt Danmark på hodet.

OMRINGET AV JENTER: Simon Spiels avbildet på 70-tallet. Foto: Pressens Bild / TT / kod 190 / NTB
OMRINGET AV JENTER: Simon Spiels avbildet på 70-tallet. Foto: Pressens Bild / TT / kod 190 / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har den nå avdøde rikingen Simon Spies gjort comeback i rampelyset. Men denne gangen sørger ikke overskriftene for at han hylles og elskes av det danske folk.

Han ble for tiår siden kalt «Danmarks reisekonge». Nå omtales han som «Danmarks Jeffrey Epstein».

Den ferske dokumentaren fra Danmarks Radio viser nye sider ved den vellykkede forretningsmannens private liv. Og de kaster på ingen måte glans over hans ettermæle.

«Morgenbolledamer»

Spies Rejser ble startet i 1956, av den da 35 år gamle Simon Spies. Selskapet skulle vokse seg til å bli Skandinavias største reiseselskap, og pakkereiser til Syden ble den nye sommerferien.

Pengene rant inn, og Spies ble en velstående mann - i sterk kontrast til hans fattige levekår som barn. Alkohol, jenter og blitsregn omringet forretningsmannen. Hans utsvevende livsstil gjorde ham til et yndet objekt i tabloidpressen, og han figurerte ofte i danske Se og Hør.

Begrepet «morgenbolledamer» ble innført av reiselivskongen, etter at han ansatte unge jenter til å bake brød om morgenen. Men bolle har også en annen betydning i Danmark - knulle. Og det var ingen godt skjult hemmelighet at det var nettopp det som skjedde på soverommet til den stadig eldre Spies.

- De skulle re senga hans, vaske håret hans, lage boller og den slags. En sånn jente fikk et fornuftig beløp. Det var jo ikke alle, for det var ikke alle han hadde lyst på. Hvis det ble krydret med et samleie, ble det gjort opp omgående, sier tidligere informasjonssjef ved Spies Rejser, Carl Bjerredahl, i dokumentaren.

STREIK: Reiselivsjournalist Odd Roar Lange mener både ledelsen og pilotene må ta ansvar for SAS-streiken. Vis mer

Sex og sadisme

Jentene ble aldri eldre - de ble byttet ut da de ble 18 år, ifølge dokumentaren.

- Morgenbolledamer, Simons unge piker, det var en del av kulturen. Det var noe alle visste i Spies-konsernet. De jentene jeg kom i kontakt med var i gjennomsnitt 16 år. Det er unge jenter. Veldig unge, sier Lise Lotte Breeden, direktørlærling i konsernet på 70-tallet.

Hun forteller at jentene ikke hadde noen annen funksjon enn å være til pynt og Spies' fornøyelse. Jentene kom fra dårligere kår, forteller kildene i dokumentaren. En av kvinnene forteller at hun var 14 år da hun ble «rekruttert» av Spies og havnet i sengs med ham. For det fikk hun 10 000 danske kroner.

Men historien tar en enda mørkere vending. Spies skal ha sprengt grensene i stadig større grad. Reiselivskongen skal ha tilbudt seg å betale for å slå jentene. Flere forteller at de så jentene fulle av blåmerker.

- Det var en luksusprostituert der. Da sier Simon at «jeg vil gjerne brekke armen din. Du får 35 000 kroner», sier en tidligere sjåfør for Spies.

En av hans tidligere «morgenbollepiker» forteller at den av dem faktisk fikk armen brukket av ham. Han skal også ha brennemerket flere med sigarettglo. Det har ikke kommet fram i pressen.

En tidligere journalist for danske Se og Hør forteller at han skrev en sak om en prostituert som var full av blåmerker etter å ha vært med Spies, men at saken aldri nådde trykken. Årsaken var at man ikke ville ødelegge det gode forholdet ukebladet hadde med Spies. Det var heller ikke uvanlig at redaktører fikk gratis ferieturer med ham.

Spies Group tar avstand

16. april 1984 dør Simon Spies av leversvikt, 62 år gammel. Bare elleve måneder tidligere hadde han giftet seg med den da 20 år gamle Janni Brodersen. Hun arvet firmaet og drev det videre, uten spesielt hell.

GIFT: Simon Spies og Janni Brodersen giftet seg i 1985. Foto: Tore Sannum / NTB
GIFT: Simon Spies og Janni Brodersen giftet seg i 1985. Foto: Tore Sannum / NTB Vis mer

Selskapet ble etter hvert solgt videre og havnet i Thomas Cook Airlines Scandinavia. Reiseoperatøren gikk konkurs i 2019, og flere av selskapene det eide ble kjøpt opp av selskapet til Norges hotellkonge - Petter Stordalen, inkludert Spies.

Spies Group har ikke uttalt seg i dokumentaren. De informerer imidlertid DR at de tar sterk avstand fra handlingene til grunnleggeren sin, skriver Cph Post. Samme avis skriver at en håndfull tidligere «morgenbolledamer» ber om å få en unnskyldning fra selskapet.

Noen har tatt til orde for at selskapet endrer navn.

Under et døgn etter at den rystende dokumentaren ble sluppet, ble skiltet med påskriften «Simon Spies Plads» borte fra hjembyens hans Helsingør, skriver DR. Ordføreren har åpnet for å endre navn på plassen. I mai ble det som ville blitt Spies 100 årsdag feiret med pomp og prakt av selskapet. Nå viskes han ut av Danmark.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer