Dramaet i Rødehavet:

Danmark sier ja til USA

Danmark vil bidra i den USA-ledede beskyttelsesoperasjonen i Rødehavet.

Foto: Thomas Traasdahl / Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Traasdahl / Ritzau Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

De siterer forsvarsminister Troels Lund Poulsen, som opplyser at Danmark vil sende en fregatt i januar 2024.

Målet med operasjonen i Rødehavet er å beskytte internasjonal skipsfart mot drone- og rakettangrep fra houthi-opprørerne i Jemen, skriver NTB.

De har den siste tiden angrepet en rekke skip i forbindelse med krigen mellom Israel og Hamas på Gazastripen.

Flere av verdens største rederier har inntil videre besluttet å stans all skipsfart gjennom Rødehavet på grunn av flere angrep fra Houthi-militsen. Orlogskaptein og forsker ved Sjøkrigsskolen, Tor Ivar Strømmen, sier den dramatiske situasjonen kan få alvorlige konsekvenser for verdensøkonomien. Vis mer

- I norsk interesse

Regjeringen kunngjorde 18. desember at Norge vil bidra med flere stabsoffiserer til den internasjonale innsatsen for å sikre sivil skipsfart i Rødehavet.

I den forbindelse sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram ( Sp) at Norge har en av de største handelsflåtene i verden, og at det er i norsk interesse å bidra til å sikre trygg ferdsel tils jøs.

- Vi har unik kompetanse innen maritime operasjoner og har erfaring fra tidligere operasjoner i Rødehavet og Adenbukta. De norske stabsoffiserenes oppgaver blir å koordinere med og sørge for trygg passasje for sivile fartøy.

- Totalt uakseptabelt

Gram sa også at bidraget kan bli justert, ettersom de har mer informasjon om situasjonen og den nye operasjonen.

- Houthi-bevegelsens angrep mot sivil skipsfart i Rødehavet den senere tid, også mot norsk-eide skip, er totalt uakseptabelt. Mannskapet blir utsatt for dødelig fare. Uskyldige parter lider store økonomiske og materielle tap. Vi er alle avhengige av at handelsveiene til sjøs er trygge, sa utenriksminister Espen Barth Eide 18. desember.