Energikrise i Europa:

Danmark tror Norge bløffer

Avdelingsdirektør Johannes Bruun i danske Energinet tror ikke at Norge vil begrense strømeksporten. Dette til tross for at regjeringen i Norge sier at de vil gjøre det i bestemte situasjoner.

STRØMEKSPORT: Norges regjering, her ved statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har sagt at de vil begrense strømeksporten i bestemte situasjoner. Danmark tror at Norge bløffer, og syner. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
STRØMEKSPORT: Norges regjering, her ved statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har sagt at de vil begrense strømeksporten i bestemte situasjoner. Danmark tror at Norge bløffer, og syner. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Regjeringen har kunngjort at de vil begrense strømeksporten dersom nivået i vannmagasinene kommer under normalen for årstida. Avdelingsdirektør Johannes Bruun i Energinet, som er det danske søsterforetaket til Statnett, tror at Norge bløffer.

- Jeg tror ikke at den norske regjeringen faktisk vil stanse eksporten. For det første tror jeg at de meget negative reaksjonene fra veldig mange norske og nordiske aktører vil få regjeringen til å tenke seg om en ekstra gang. For det andre mener jeg at reguleringen som Norge er omfattet av ikke tillater det, sier Bruun til Børsen.

Mandag offentliggjorde Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) en rapport som de har sendt til Olje- og energidepartementet (OED), hvor de konkluderer med at EØS-avtalen tillater Norge å begrense strømeksporten av hensyn til forsyningssikkerheten.

Klar beskjed

- Dersom Norge likevel velger å begrense strømeksporten, hvor store konsekvenser vil det få for Danmark?

- Våre utenlandsforbindelser med Norge, Sverige, Tyskland, Nederland og snart Storbritannia er vesentlige for å sikre forsyningssikkerheten. Vi mener at internasjonale markeder sikrer forsyningssikkerheten på en samfunnsøkonomisk effektiv måte, sier Bruun og fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer