Danmarks rikeste etter familietragedien

Anders Holch Povlsen opplevde det tyngste året i sitt liv.

RIKEST: Anders Holch Povlsen er igjen Danmarks rikeste mann, ifølge Bloomberg. Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix via AP / NTB
RIKEST: Anders Holch Povlsen er igjen Danmarks rikeste mann, ifølge Bloomberg. Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For inntil ganske nylig var den danske klesmilliardæren Anders Holch Povlsen en ukjent person utenfor Danmarks grenser, men det endret seg dramatisk etter tragedien på Sri Lanka i april 2019.

Da var det en serie eksplosjoner og selvmordsangrep mot luksushoteller og kirker rundt om i Sri Lanka. På et av luksushotellene bodde Holch Povlsen sammen med kona Anne (40) og deres fire barn.

Fikk tvillinger

Alfred, Agnes og Alma var blant de mange som mistet livet denne dagen. De var henholdsvis fem, tolv og femten år gamle da de ble drept.

Igjen etter familietragedien satt ekteparet og deres ti år gamle datter Astrid igjen med en ubeskrivelig sorg.

I mars i år kunne familie derimot dele en mye hyggeligere nyhet, nemlig at de hadde blitt foreldre til tvillinger.

De to små jentene kom til verden 11. mars. Tidspunktet er også verdt å merke seg, for det var omtrent på dette tidspunktet at coronaviruset for alvor lammet Skandinavia.

Fikk kritikk

Det rammet Holch Povlsens forretninger. Som 28-åring tok milliardæren over foreldrene Truls og Merete Povlsens livsverk, Bestseller.

Siden den gang har han tatt over den danske og europeiske delen av klesimperiet, med stor suksess. Bestseller står bak flere godt etablerte merker, blant annet Jack & Jones, Vero Moda og Only.

Bestseller har også fått merke coronapandemien kraftig.

- På bare noen uker har vi gått fra utsikten til det sterkeste regnskapsåret noensinne til å havne i en dyp krise, sa administrerende direktør og eier Povlsen i en pressemelding i slutten av mars, der det sto at Bestseller ville si opp 750 av sine ansatte.

Det fikk han krass kritikk for, da mange mente det var vel tidlig å si opp så mange ansatte allerede i slutten av mars.

I ettertid har Holch Povlsen sagt at han har tatt av sin egen formue for å redde familiebedriften.

- Jeg har kommet med alt jeg har, også har jeg spurt noen banker om de kan hjelpe oss i en periode. Det vil de gjerne, sa han til Finans.dk.

Falt ut av liste

Han illustrerte selv hvor dårlig det sto til, og hvor lite penger de fikk inn.

- I runde tall får vi normalt inn 110 - 120 millioner danske kroner i kassen på de fleste arbeidsdager. Men i starten var det en dag der det bare kom 1000 kroner inn på kontoen. Ett tusen, har klesmilliardæren fortalt til Børsen.dk.

Det ble også illustrert ved at den styrtrike dansken falt ut av Bloombergs liste over verdens 500 rikeste personer, en liste som oppdateres dag for dag.

Men fra de voldsomme utfordringene tidligere i vår har det bare gått oppover.

TERROR: Den danske klesmilliardæren Anders Holch Povlsen og kona mistet tre av sine fire barn i angrepene. Det bekreftet kommunikasjonssjef i Povlsens klesfirma, Bestseller. Video: CNN / NTB Scanpix. Klipp: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Danmarks rikeste

Listen til Bloomberg anslår nå danskens formue til å være på rundt 76 milliarder norske kroner, noe som gjør ham til Danmarks rikeste person, og som holder til en 254. plass på listen.

- Det er papirpenger. Vi har gått opp og ned på disse listene mange ganger, sier Holch Povlsen i en kommentar til Finans.dk.

Ikke bare er han Danmarks rikeste, men formuen hans skal aldri ha vært større enn den er på nåværende tidspunkt.

For siden den innledende kjempekrisen i motebransjen har alt gått oppover både for den, og for Holch Povlsens store investeringer i de børsnoterte selskapene Asos og Zalando, der aksjene har steget med henholdsvis 37 og 80 prosent i år.

I tillegg har han eierandeler i et rekke selskap både i inn- og utland, blant annet det digitale supermarkedet Nemlig.com og butikkjeden Normal, som begge legger bak seg et rekordsterkt 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer