Danmarks rikeste sparker 750 ansatte

750 ansatte i Bestseller-konsernet mister jobben på grunn av coronakrisa.

BESTSELLER: Eier og administrerende direktør i Bestseller, Anders Holch Povlsen, og kona Anne Holch Povlsen avbildet i 2018. Foto: Olufson Jonas/Ritzau Scanpix via AP
BESTSELLER: Eier og administrerende direktør i Bestseller, Anders Holch Povlsen, og kona Anne Holch Povlsen avbildet i 2018. Foto: Olufson Jonas/Ritzau Scanpix via AP Vis mer
Publisert

Bestsellers eier og Danmarks rikeste mann, Anders Holch Povlsen, kunne for tre måneder siden presentere et flott årsregnskap for motekonsernet, med et overskudd på 2,1 milliarder danske kroner.

Nå har situasjonen snudd på hodet. Fredag sendte Bestseller ut en pressemelding, hvor konsernet opplyste om at 750 ansatte mister jobben sin.

- Dyp krise

Bestseller står bak kjente merker som blant annet Jack & Jones, Vero Moda og Only. Butikkene er hardt rammet av sviktende salg på grunn av coronakrisa.

I pressemeldinga skriver Bestseller at oppsigelsene skjer på bakgrunn av coronaviruset og krisa som har oppstått som følge av viruset.

- På bare noen uker har vi gått fra utsikten til det sterkeste regnskapsåret noensinne til å havne i en dyp krise, sier administrerende direktør og eier Povlsen i pressemeldinga, ifølge danske TV 2.

- Derfor er det også med stor sorg at vi i dag er tvunget til å si opp 750 medarbeidere, sier han videre.

- Merkelig

Det går ikke ubemerket hen. Etter at pressemeldingen fikk omtale i mange danske medier, følger danske Ekstra Bladet opp med kritikk mot den rike konserneieren.

- Det kan være spesielle omstendigheter, men det er viktig at bedrifter ikke bare sier opp sine ansatte og skaper unødvendig mange arbeidsledige, sier Peter Skaarup, gruppeleder i Dansk Folkeparti, til Ekstra Bladet, som legger til at han synes det er ergerlig at Bestseller nå sier opp ansatte.

Både Karsten Hønge ved Socialistisk Folkeparti og Henning Vestbjerg Pedersen ved fagforeningen 3F i Midtjylland, hvor mange av de som har mistet jobben er medlem, viser til bistandspakkene som er lagt fram av danske politikere.

- Det er merkelig at de sparker så mange mennesker på et så tidlig stadium av krisa. Med alle bistandspakkene som er lagt fram av politikerne, skulle det ikke være nødvendig for dem å si opp så mange, sier Pedersen til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet opplyser at Povlsen ikke har svart på kritikken.

Strenge tiltak

Per fredag var det i Danmark 1255 smittet og ni døde som følge av viruset.

Tirsdag denne uka la statsminister Mette Frederiksen fram en rekke strenge tiltak som har blitt satt i gang i kampen mot viruset:

Det kan ikke samles mer enn ti personer verken innendørs eller utendørs i det offentlige rom. Alle innendørs sports- og idrettsfasiliteter er lukket. Også frisører og tatovører er stenge for kunder, i tillegg til at nattklubber, puber og liknende holder stengt for en periode.

Alle kjøpesentre, restauranter og spisesteder lukkes også for en periode. En rekke andre butikker ble også stengt.

Permitterer i Norge

Ifølge Danske Radio har Bestseller omtrent 17 000 ansatte på verdensplan, med 4800 i Danmark. Kuttet på 750 ansatte betyr at Bestseller reduserer antallet ansatte i Danmark med cirka 15 prosent.

- Selv om det i dag er vanskelig å være positiv, må det likevel ses på som et bevis på at vi fortsatt har tro på framtida, og sammen vil vi kjempe for å komme tilbake og gjenskape virksomheten, sier Povlsen i pressemeldingen.

Den største andelen av oppsigelser skjer blant ansatte på kontorene i Danmark, men også internasjonalt, skriver Danske Radio.

Bestsellers norske virksomhet permitterer totalt 599 ansatte i Norge. Selskapet har midlertidig stengt 94 butikker, ekskludert «franchise»-butikker.

Det opplyser Norgessjef Øyvind Hauge i Bestseller til E24.

Rammet under terror i Sri Lanka

Tidligere i mars ble det kjent at Povlsen og kona har blitt foreldre til tvillinger. Barna kommer etter at de i ble svært hardt rammet under terroren i Sri Lanka første påskedag.

Angrepet skjedde ved seks eksplosjoner - tre som var rettet mot kirker på ulike steder i landet, samt tre mot luksushoteller i hovedstaden Colombo. I alt sju selvmordsbombere sto bak angrepene, der rundt 250 mennesker ble drept, og nesten 500 såret.

Terroren rystet dermed en hel verden, og rammet spesielt Holch Povlsen-familien hardt, som mistet barna Alfred (5), Agnes (12) og Alma (15), etter at hotellet de bodde på ble angrepet. Paret har også datteren Astrid.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer