Danske forbrukertall overrasker

- Jeg blir nesten fristet til å si wow, sier sjeføkonom.

HISTORISK ØKNING: Danmark har registrert en forbruksvekst på 9,4 prosent i mai etter at økonomien gjenåpnet. Særlig klessalg bidrar til veksten.

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
HISTORISK ØKNING: Danmark har registrert en forbruksvekst på 9,4 prosent i mai etter at økonomien gjenåpnet. Særlig klessalg bidrar til veksten. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix Vis mer
Publisert

Danmark har registrert en forbruksvekst på 9,4 prosent i mai etter at økonomien gjenåpnet. Særlig klessalg bidrar til veksten.

Veksten er den største månedlige stigningen siden man begynte å føre statistikk over forbruket på begynnelsen av 2000-tallet, opplyser Danmarks Statistik.

- Jeg blir nesten fristet til å si wow, skriver Tore Stramer, sjeføkonom i næringslivsorganisasjonen Dansk Erhverv, i en kommentar.

Ifølge Stramer er den store økningen en ketsjupeffekt.

- Det er nok mange dansker som har spart penger fordi de måtte sitte hjemme under koronakrisen, sier han.

Danske myndigheter innførte i likhet med Norge og store deler av verden en lang rekke strenge restriksjoner i begynnelsen av mars. Dette for å begrense smitten av coronaviruset i landet.

Forventer nedgang

Det er på ingen måte overraskende at Danmarks Statistik peker på dette som årsaken til fallet i landets detaljhandel i vår.

Den 11. mai ble en rekke begrensninger, som hadde rammet detaljhandelen, opphevet. Blant annet kunne større kjøpesentre åpne dørene igjen, og kravene til kvadratmeter per kunde ble mindre krevende, skriver nyhetsbyrået Ritzau.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.