Dårlig appelsinhøst skaper juice-problemer

Sykdom og dårlig innhøsting betyr at det er langt færre appelsiner på verdensmarkedet enn normalt. Det får konsekvenser for utvalget av appelsinjuice i Europa.

KAN BLI MANGELVARE: Appelsiner kan bli vanskeligere å få tak i denne høsten. Foto: Solveig Vikene / NTB
KAN BLI MANGELVARE: Appelsiner kan bli vanskeligere å få tak i denne høsten. Foto: Solveig Vikene / NTB Vis mer
Publisert

Folk må belage seg på at det blir vanskeligere å få tak i appelsinjuice i butikkene og at den blir dyrere, ettersom juiceprodusenter sliter med å få tak i nok appelsiner.

- For å gjøre en lang historie kort: Ingen får levert det de vil ha fra appelsinleverandørene. Det betyr at vi i bunn og grunn står overfor tomme hyller og manglende levering - og det gjelder ikke bare én leverandør, men alle i hele Europa, sier administrerende direktør for juiceprodusenten Rynkeby, Mark Hemmingsen, til FoodWatch.

Det er i hovedsak sviktende leveranser fra USA som har skylden for appelsinmangelen. På grunn av dårlig vær og sykdomsutbrudd har den amerikanske avlingen i år vært den dårligste på 100 år, ifølge Financial Times. Appelsinavlingen i den amerikanske delstaten Florida er anslått til å ende på omtrent en tidel av vanlig, skriver avisa.

Hemmingsen tror prisen på en juicekartong vil stige som følge av appelsinmangelen. Spotprisen på opsjoner på appelsinjuice steg i begynnelsen av august fra 1,76 dollar til 3 dollar, og ventes å stige ytterligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer