Sverige:

Dårlig beredskap: - Ingen plan B

Svenskene er bekymret for at de skal ha for lite strøm til vinteren. Lav vannstand i norske magasiner er blant grunnene.

STENGT: En av reaktorene på det svenske atomkraftverket Ringhals er stengt. Det kan føre til strømbrudd i vinter. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / AP / NTB
STENGT: En av reaktorene på det svenske atomkraftverket Ringhals er stengt. Det kan føre til strømbrudd i vinter. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / AP / NTB Vis mer
Publisert

På grunn av en driftsstans på reaktor fire på det svenske atomkraftverket Ringhals, frykter svenskene at de kommer til å mangle strøm i vinter. Det skriver svenske SVT.

Ringhals produserer rundt 20 prosent av Sveriges strøm, og driftsstansen på en av reaktorene er nå forlenget til 31. januar.

Dette øker landets behov for å importere strøm, men sanksjoner mot Russland, lav fyllingsgrad i norske vannmagasiner og lavere strømproduksjon i Frankrike gjør at tilgangen på strøm blir dårligere, skriver SVT.

149 terawattimer

Ifølge Svenska kraftnät, som drifter det svenske strømnettet, er risikoen for strømbrudd som følge av for lite strøm vesentlig økt.

- Vi får et økt importbehov for å opprettholde effekten. Om et produksjonsanlegg av Ringhals 4s størrelse tas ut av drift under en normal vinter, får vi et importbehov av strøm på til sammen 149 timer, viser våre beregninger. Hadde derimot Ringhals 4 produsert som vanlig etter oppgraderingen i august, ville importbehovet vært 36 timer, skrev strategisk driftssjef Erik Ek i Svenska kraftnät i en pressemelding tidligere denne uka.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer