Sverige:

Dårlig beredskap: - Ingen plan B

Svenskene er bekymret for at de skal ha for lite strøm til vinteren. Lav vannstand i norske magasiner er blant grunnene.

STENGT: En av reaktorene på det svenske atomkraftverket Ringhals er stengt. Det kan føre til strømbrudd i vinter. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / AP / NTB
STENGT: En av reaktorene på det svenske atomkraftverket Ringhals er stengt. Det kan føre til strømbrudd i vinter. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / AP / NTB Vis mer
Publisert

På grunn av en driftsstans på reaktor fire på det svenske atomkraftverket Ringhals, frykter svenskene at de kommer til å mangle strøm i vinter. Det skriver svenske SVT.

Ringhals produserer rundt 20 prosent av Sveriges strøm, og driftsstansen på en av reaktorene er nå forlenget til 31. januar.

Dette øker landets behov for å importere strøm, men sanksjoner mot Russland, lav fyllingsgrad i norske vannmagasiner og lavere strømproduksjon i Frankrike gjør at tilgangen på strøm blir dårligere, skriver SVT.

149 terawattimer

Ifølge Svenska kraftnät, som drifter det svenske strømnettet, er risikoen for strømbrudd som følge av for lite strøm vesentlig økt.

- Vi får et økt importbehov for å opprettholde effekten. Om et produksjonsanlegg av Ringhals 4s størrelse tas ut av drift under en normal vinter, får vi et importbehov av strøm på til sammen 149 timer, viser våre beregninger. Hadde derimot Ringhals 4 produsert som vanlig etter oppgraderingen i august, ville importbehovet vært 36 timer, skrev strategisk driftssjef Erik Ek i Svenska kraftnät i en pressemelding tidligere denne uka.

- Det vi ser at det når vi trenger å importere strøm som mest, så finnes den kanskje ikke å oppdrive. Vi har altså gått fra en situasjon der risikoen for effektbrudd har gått fra lav til reell. Det innebærer at vi kan måtte koble ut strømbrukere i vinter, skriver han videre i pressemeldinga.

Mangler reserveløsning

Store strømbrudd kan få alvorlige konsekvenser, advarer det svenske myndigheten for samfunnssikkerhet og beredskap (MSB).

- Dessverre er den overordnede beredskapen veldig dårlig. Allerede i 2011 identifiserte vi 50 000 samfunnskritiske virksomheter i Sverige som er avhengige av strøm. Veldig få av dem har reservekraft i dag. Konsekvensen blir at mange virksomheter, butikker og selskaper helt enkelt stenger ned ved et strømbrudd, fordi det ikke finnes noen plan B, sier Jan-Olof Olsson i MSB til SVT.

- For personer med livsviktige maskiner i hjemmet og hjemmesykepleien er det alltid en risiko om det blir strømbrudd. Selv om man har reservestrøm, så er det en omkobling som må skje, sier Olsson.

KLØFTA: Lars Egil Lauten tok grep for å redusere strømregninga. Vinteren kan imidlertid bil svært krevende for flere bønder, sier han. Reporter: Linn-Christin Marthinussen. Foto/video: Bjørn Langsem. Vis mer

Ber svenskene spare

Nå ber både Svenska kraftnät og MSB svenskene om å spare på strømmen inn mot vinteren.

- Spare på energi skal man alltid gjøre, og når vi nå ligger på marginalen er det bra om man prøver å dra ned forbruket for å unngå denne situasjonen. Det er et naturlig steg i den kriseberedskapen som finnes, sier Olsson til SVT.

Den svenske strømmen kommer også til å bli dyr.

- Siden strømprisen bestemmes av tilbud og etterspørsel på strømmarkedet, kan vi anta at den strømmen som Ringhals 4 nå ikke produserer erstattes av dyrere strømproduksjon. Det innebærer således et press oppover på prisene, sier Ek i Svenska kraftnät.

Kan bli tiltak i Norge

Den lave fyllingsgraden i de norske vannmagasinene kan skape trøbbel her til lands også. For å unngå dette er man avhengige av vesentlig mer nedbør i månedene som kommer.

Strømproduksjonen er historisk lav i Sør-Norge, og Norge var denne uka nettoimportør av strøm for andre uka på rad, skrev NTB tidligere denne uka.

- Det må komme mer nedbør gjennom høsten for at vi skal være i en helt trygg situasjon og sikre strømforsyningen gjennom vinteren, sa olje- og energiminister Terje Aasland på onsdag, ifølge NTB.

Han understreket samtidig at sannsynligheten for rasjonering fortsatt er lav.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) publiserte onsdag sin ukestatistikk. Den viser at kraftproduksjonen i Sør-Norge falt ytterligere i forrige uke, fra et allerede lavt nivå sammenlignet med de siste ti årene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer