NHOs medlemmer:

Dårligst siden pandemien

Stemningen blant medlemsbedriftene til NHO har ikke vært dårligere siden pandemien, ifølge den ferske medlemsundersøkelsen.

DYSTRE TIDER: NHO-bedriftene ser mørkt på situasjonen. Foto: AP Photo/Markus Schreiber
DYSTRE TIDER: NHO-bedriftene ser mørkt på situasjonen. Foto: AP Photo/Markus Schreiber Vis mer
Publisert

Svarene fra 2205 av medlemsbedriftene i Næringslivets Hovedorganisasjon i undersøkelsen som offentliggjøres fredag formiddag, viser at de ser mørkt på den økonomiske situasjonen.

22 prosent av bedriftene sier at situasjonen er god akkurat nå, mens 27 prosent sier situasjonen er dårlig. NHO beskriver selv dette som «historisk svakt». For én måned siden sa 24 prosent at situasjonen var god, mens 24 prosent sa den var dårlig.

Også framtidsutsiktene er litt dystrere enn de var for én måned siden. Da som nå forventet 41 prosent av bedriftene en forverring i markedssituasjonen framover. Andelen som venter bedring, er imidlertid sunket fra 12 til 10 prosent.

Flere årsaker

- Vi må tilbake til pandemien for å finne en dårligere stemning enn situasjonen nå. Desembertallene tyder på at bedriftene er enda litt mer pessimistiske enn for en måned siden, sier sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum til Børsen.

SKUFFET: NHO-sjef Ole Erik Almlid sier han er oppgitt over neste års statsbudsjett. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet Vis mer

Han påpeker også hvordan NHOs medlemsbedrifter lenge har sett ganske mørkt på situasjonen.

- Dette skyldes blant annet at renta biter, at folk har fått dårligere råd, at boligbyggingen og boliginvesteringene faller, og at det private forbruket utvikler seg svakt. Det er nesten ikke noen vekst hos våre nærmeste handelspartnere heller, sier Dørum.

Samtidig er det til dels stor forskjell på stemningen i ulike bransjer. Dette skyldes blant annet den rekordsvake krona, som gjør at eksportbedrifter tjener gode penger, mens bransjer som importerer og retter seg mot markedet i Norge sliter.

- Oljenæringa, kraftbransjen og sjømateksporten går godt. Industrien nyter godt av oppsving i oljeinvesteringene. Samtidig har vi en stor andel av våre medlemmer som er småbedrifter som retter seg mot hjemmemarkedet. De får kostnadsøkningene, men opplever ikke gevinstene fra bedret konkurranseevne, forklar Dørum.

Vil trolig fortsette

Det er også geografiske forskjeller. Alle fylker er negative til framtida. Imidlertid er Innlandet og Agder mest pessimistisk, mens Troms og Finnmark, Rogaland og Møre og Romsdal er minst pessimistiske.

Dørum påpeker hvordan pessimismen i økonomien også kan være selvforsterkende. Han tror det dystre bildet vil fortsette en god stund framover.

- Det er vanskelig å se hva som skal snu denne utviklingen, sier Dørum og ramser opp:

- Det kommer til å ta tid før renta kommer ned, og den høye prisveksten og den svake krona tilsier at inflasjonen kommer til å holde seg høy. Jeg skal ikke si noe om hva vi tenker om lønnsveksten, men mer overordnet tror jeg ikke det blir noen sterk inntektsutvikling neste år heller. Det betyr svak forbruksvekst.