Datoen verdenslederne frykter: Blir ikke enige

Før EUs forbud mot handel av russisk olje trer i kraft 5. desember, må medlemslandene bli enige om detaljene rundt det.

HANDEL TIL BESVÆR: Før krigen i Ukraina startet importerte EU russisk olje og gass for mellom 2,4 og 9,5 milliarder kroner daglig. Foto: AP Photo/NTB
HANDEL TIL BESVÆR: Før krigen i Ukraina startet importerte EU russisk olje og gass for mellom 2,4 og 9,5 milliarder kroner daglig. Foto: AP Photo/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag denne uka skulle EUs diplomater ha blitt enige om hvordan de skal forholde seg til handel av russisk olje framover.

Det ble de derimot ikke, og må fortsette møtene på mandag.

Det skriver en rekke internasjonale medier, blant annet Bloomberg og The New York Times.

Vil begrense russiske inntekter

Det er med kniven på strupen de 27 medlemslandene prøver å bli enige om detaljene rundt den russiske råvaren: Om bare litt over ei uke, den 5. desember, trer nemlig EUs forbud mot handel av russisk olje i kraft.

Forbudet mot handel av russisk olje gjelder egentlig bare for de 27 medlemslandene, men det gjelder også for Norge. Det betyr at Esso Norge ikke lenger kan kjøpe russisk olje, slik Børsen kunne avsløre at de gjorde i april.

Men for å skade Russlands økonomi ytterligere, planlegger EU å sette et pristak på hva andre kjøpere betaler for russisk olje.

Russlands oljeinntekter steg til over 20 milliarder dollar i juni. Det var en økning med over 700 millioner dollar målt mot måneden før.

Russiske myndigheter og Vladimir Putin har flere ganger uttalt at de ikke vil selge olje til de som forholder seg til et slikt pristak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.