Julehandel på Vinmonopolet

Datoene du må huske

Slik sikrer du deg at akevitten kommer i hus før jul.

VARSLER REKORDSALG: Salget i desember ligger vanligvis åtti prosent over snittet for en vanlig måned. Desember 2020 ligger an til å bli tidenes salgsmåned for Vinmonopolet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
VARSLER REKORDSALG: Salget i desember ligger vanligvis åtti prosent over snittet for en vanlig måned. Desember 2020 ligger an til å bli tidenes salgsmåned for Vinmonopolet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Lille julaften 2019:

Fra Honningsvåg i nord til Mandal i sør strømmet nesten en halv million nordmenn inn dørene til Vinmonopolet, for en siste julehandel.

Det er et scenario kommunikasjonssjef Jens Nordahl håper å unngå i corona-året 2020.

- Planlegg årets julehandel. Ikke utsett innkjøpene, er Nordahls klare beskjed.

VIL UNNGÅ KØ: Jens Nordahl, kommunikasjonssjef i Vinmonopolet. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
VIL UNNGÅ KØ: Jens Nordahl, kommunikasjonssjef i Vinmonopolet. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer

Varsler «ordentlig trøkk»

Skal du sikre deg tradisjonelle drikkevarer som akevitt og portvin, eller gi bort ei flaske rødvin til jul, er det to datoer du bør huske, ifølge Nordahl:

  • 7. desember er siste frist for å bestille dersom du ønsker å få varene utlevert på Posten, på Vinmonopolet eller på døra.
  • Skal du handle i fysisk utsalg er det verdt å merke seg at køene ventes å være betydelige etter 15. desember.

- Vi vet at da kommer det til å være ordentlig trøkk, sier kommunikasjonssjefen om den siste uka før jul.

Han oppfordrer ikke nordmenn til å vente helt opp til 15. desember. Helst ser han at vi starter med juleinnkjøpene allerede nå i november, og fordeler oss over de neste ukene, for å unngå kø.

Det er nemlig bare et begrenset antall kunder som slipper inn i butikkene samtidig.

- Avstand er kjempeviktig. Det må vi levere på i alle butikkene våre.

Slik unngår du kø

98 prosent av Vinmonopolets salg skjer i butikk. Nordahl har følgende råd for en køfri julehandel:

- Vi anbefaler folk å handle på formiddagen. Da er det alltid mindre folk i butikk. Vi anbefaler også å komme så tidlig i uka som mulig. Kommer du mandag til torsdag kan vi nesten garantere køfri julehandel. Forutsatt at du handler før 15. desember, sier han, og legger til:

- Etter 15. desember kan vi nesten garantere kø utenfor butikkene.

Et siste råd er å ikke ta med familien på handletur.

ANNERLEDES: Årets julefeiring ser ut til å bli ganske annerledes for mange, og dette er det assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad mener du bør tenke på. Vis mer

Setter bestillingsfrist

Bestilte varer utgjør to prosent av det Vinmonopolet selger, men under coronautbruddet har nettandelen vokst raskere relativt enn butikksalget, forteller Nordahl.

Bestillingsfristen 7. desember er satt for å ha en buffer, slik at ikke kunder risikerer å få varene for seint.

- Det er mye bedre å ha en realistisk frist, som vi håper og tror vi kan levere på. 2020 er et avvikende år, og i år er året for å legge inn litt sikkerhetsmargin, sier Nordahl.

Rekordår

På grunn av coronautbruddet kan Vinmonopolet se tilbake på historisk høye salgstall i 2020.

Mens de i fjor solgte 82,6 millioner liter, vil trolig 115 millioner liter ha byttet eier innen nyttårsrakettene avfyres.

Desember ligger an til å bli tidenes største måned for Vinmonopolet, som spår et salg på 15 millioner liter dersom trenden fortsetter.

Årsaken til salgsveksten er tredelt, forklarer Nordahl:

- Grensen er stengt, det er full stopp i taxfreesalget, og det er betydelig redusert skjenking eller full skjenkestopp på utsalgsstedene. Nordmenn som ellers ville handlet i Sverige, på taxfree eller i barer, restauranter og kafeer, kommer nå til oss.

At Vinmonopolet kommer til å få tidenes omsetning i 2020, er ikke det samme som at nordmenns alkoholkonsum blir tidenes høyeste, legger Nordahl til.

Han viser til Norsk koronamonitor fra Opinion, som i oktober skrev at sju av ti nordmenn ikke har endret alkoholkonsumet sitt etter coronautbruddet.

Resten har stort sett fått et lavere konsum i høst, ifølge spørreundersøkelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer