Ukraina-krigen:

- De brenner åkrene med vilje

Ukrainske myndigheter og bønder hevder russiske styrker ødelegger hveteåkrer i Ukraina med vilje.

VIKTIGE HVETE-ÅKRE: Krigen i Ukraina går hardt ut over matforsyninger verden over. Bildet viser en brennende åker i Polohy-distriktet i Zaporizhzhia i sørøst-Ukraina. Foto: Dmytro Smolyenko/Ukrinform/Abacapress.com
VIKTIGE HVETE-ÅKRE: Krigen i Ukraina går hardt ut over matforsyninger verden over. Bildet viser en brennende åker i Polohy-distriktet i Zaporizhzhia i sørøst-Ukraina. Foto: Dmytro Smolyenko/Ukrinform/Abacapress.com Vis mer
Publisert

- Se, du kan fortsatt se rakettene. Vi har mista over 500 tonn korn. Til fjorårets priser er det rundt 130 000 euro, sier den ukrainske bonden Viktor Hubanets til TV-reporteren fra France 24.

130 000 euro tilsvarer ca 1,3 millioner norske kroner.

- De brenner åkrene våre med vilje. Det er skyting hver dag. Vi gjør bare det vi kan. Vi går fortsatt ut for å jobbe, det må vi, fortsetter han.

Ifølge TV-kanalen viser satelittbilder fra NASA at 22 prosent av Ukrainas jordbruksland har blitt overtatt av russiske styrker, og både bønder og ukrainske myndigheter hevder kornåkre med vilje blir ødelagt av styrkene.

- Vil ikke fungere

Det skjer til tross for at stemmer verden over har advart om at krigen kan føre til en global matkrise. Ukraina og Russland står nemlig for en stor del av den globale landbruksproduksjonen.

Fredag signerte Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu og Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov en avtale med Tyrkia og FN om at korneksporten fra tre ukrainske havner i Svartehavet skal gjenåpnes.

Siden krigens start, har havnene vært stengt, og opptil 25 tonn hvete og andre kornslag har blitt stående fast i ukrainske havner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer