Ukraina-krigen:

- De brenner åkrene med vilje

Ukrainske myndigheter og bønder hevder russiske styrker ødelegger hveteåkrer i Ukraina med vilje.

VIKTIGE HVETE-ÅKRE: Krigen i Ukraina går hardt ut over matforsyninger verden over. Bildet viser en brennende åker i Polohy-distriktet i Zaporizhzhia i sørøst-Ukraina. Foto: Dmytro Smolyenko/Ukrinform/Abacapress.com
VIKTIGE HVETE-ÅKRE: Krigen i Ukraina går hardt ut over matforsyninger verden over. Bildet viser en brennende åker i Polohy-distriktet i Zaporizhzhia i sørøst-Ukraina. Foto: Dmytro Smolyenko/Ukrinform/Abacapress.com Vis mer
Publisert

- Se, du kan fortsatt se rakettene. Vi har mista over 500 tonn korn. Til fjorårets priser er det rundt 130 000 euro, sier den ukrainske bonden Viktor Hubanets til TV-reporteren fra France 24.

130 000 euro tilsvarer ca 1,3 millioner norske kroner.

- De brenner åkrene våre med vilje. Det er skyting hver dag. Vi gjør bare det vi kan. Vi går fortsatt ut for å jobbe, det må vi, fortsetter han.

Ifølge TV-kanalen viser satelittbilder fra NASA at 22 prosent av Ukrainas jordbruksland har blitt overtatt av russiske styrker, og både bønder og ukrainske myndigheter hevder kornåkre med vilje blir ødelagt av styrkene.

HØY PRIS: Generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg ber politikerne ta sitt ansvar om å støtte Ukraina i en tale til en konservative partigruppen (EPP) i Europaparlamentet. Vis mer

- Vil ikke fungere

Det skjer til tross for at stemmer verden over har advart om at krigen kan føre til en global matkrise. Ukraina og Russland står nemlig for en stor del av den globale landbruksproduksjonen.

Fredag signerte Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu og Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov en avtale med Tyrkia og FN om at korneksporten fra tre ukrainske havner i Svartehavet skal gjenåpnes.

Siden krigens start, har havnene vært stengt, og opptil 25 tonn hvete og andre kornslag har blitt stående fast i ukrainske havner.

FRANCE 24 gjorde intervjuet med den ukrainske bonden før avtalen ble signert. Men en bonde nyhetsbyrået AFP har snakka med, er svært skeptisk til Putins løfte om å la Ukraina gjenoppta korneksporten.

- For å være ærlig, personlig tror jeg egentlig ikke det vil fungere. Men hva skjer da? Vil vi bare måtte kaste alt kornet? spør han, ifølge NTB.

- Enorm mangel

Norges FN-ambassadør Mona Juul, har tidligere uttalt til Børsen at hun er bekymret for matsituasjonen i verden.

- Kombinasjonen av corona, klimakrise og konflikt har allerede ført til enorm mangel på mat i mange land over hele verden. Så kommer Russlands angrepskrig mot Ukraina på toppen av dette, noe som får direkte konsekvenser for fattige mennesker over hele verden, sa Norges FN-ambassadør, Mona Juul, til Børsen i april.

Storbritannias utenriksminister Liz Truss mener Putin har gjort matmangelen om til et våpen.

- Det er helt forferdelig at Putin forsøker å holde verden som gissel, og han gjør sult og mangel på mat blant de fattigste menneske rundt om i verden til et våpen, sa hun i slutten av mai.

- Rasere Ukraina

Den anerkjente historikeren Timothy Snyder er enig med Truss. Han mener Putins neste steg i krigføringen er å sulte ut store deler av verdens utviklingsland.

Historikeren, som er professor ved Yale University og regnes som en av verdens fremste eksperter på moderne østeuropeisk historie, tror at en slik plan er ment å virke på tre nivåer.

Disse nivåene beskriver han slik:

  • Som en del av et større forsøk på å rasere Ukraina som nasjonalstat, ved å fjerne landets eksport.
  • For å utløse flyktningstrømmer fra Nord-Afrika og Midtøsten - regioner som får store deler av sitt korn fra Ukraina. En forlenget blokade vil destabilisere EU.
  • Til sist er en verdensomspennende sultkatastrofe et nødvendig bakteppe for en russisk propagandakampanje mot Ukraina. De trenger faktisk massedød i en «propaganda-konkurranse».

Om Snyder har endret synspunkt etter at kornavtalen ble signert fredag, er ikke kjent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer