Knallhardt oppgjør med lakse-lobbyen:

- De bruker alle triksene i boka

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) visste det ville bli bråk da han foreslo grunnrentebeskatning på havbruk. Det kjøres en hard kampanje fra noen av Norges mest kapital- og ressurssterke miljøer, sier han.

VIKER IKKE: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er krystallklar på at det blir grunnrenteskatt - og at han i framtida vil takkes for nettopp det. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

VIKER IKKE: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er krystallklar på at det blir grunnrenteskatt - og at han i framtida vil takkes for nettopp det. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en klassisk interessekamp, det er fort gjort å glemme. Salmar, som eies av en av Norges rikeste i Witzøe, kan bidra mer tilbake til lokalsamfunnene og fellesskapet. Det mener jeg er rett og rimelig, slår Vedum fast.

Senterparti-lederen som reiste land og strand rundt i valgkampen og hyllet Johan Castbergs hjemfallslov og grunnrenteskatt, mener ingen burde blitt overrasket da han innførte nettopp dette ved første korsvei.

- Dette er god Senterparti-politikk. Lokalsamfunnene sitter igjen med mer. Pengene brukes til å senke skattene på vanlige inntekter, sier Vedum, som avviser at han begår løftebrudd.

Senterpartiet var som kjent imot lakseskatt da det var oppe til diskusjon i 2019 etter Havbruksskatteutvalgets rapport.

- Sist var det snakk om statlig grunnrente, nå skal kommunene sitte igjen med 50 prosent og modellen som var oppe da var uten bunnfradrag. Nå sikrer vi et stort bunnfradrag for de mindre og mellomstore aktørene, sier Vedum.

«Hard kampanje»

Siden Vedum la fram regjeringens forslag til statsbudsjett i starten av oktober har det vært det Vedum selv omtaler som «en veldig hard kampanje» fra interessene han nå ønsker å skattlegge hardere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer