- De dyreste går først

Oppmøtet var rekordstort da Vinmonopolet på Aker Brygge åpnet dørene for årets mest eksklusive dråper. Flaskene til 55 000 kroner var det første som ble revet bort.

VINKØ: Det årlig Burgund-slippet på Vinmonopolet får voksne mennesker til å legge seg i soveposen foran butikken i flere uker i forkant. Med priser på opptil 55.000 kroner flaska, kniver de om hvem som får tak i det aller beste. Video: Endre Vellene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

To timer inn i det eksklusive Burgund-slippet hadde Vinmonopolets spesialbutikker solgt vin for 8,5 millioner kroner.

Hvert eneste minutt gjennom de to første timene la Burgund-kundene igjen 70 000 kroner på Vinmonopolets spesialbutikker torsdag.

Størst salg de første to timene var det på Aker Brygge-polet, der de ivrigste kundene hadde overnattet på fortauet utenfor i tre uker.

Her la kundene igjen 28 333 kroner hvert eneste minutt den første timen.

Millionsalg

- Butikken på Aker Brygge solgte Burgund-viner for 1,7 millioner kroner den første timen og 1,65 millioner kroner den andre timen, sier informasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til Børsen.

- Er det uvanlig mye eller bare litt mer enn normalt?

- Snittprisen omregnet til en vanlig 0,75 flaske stoppet på 2250 kroner den første timen. Deretter sank omregnet flaskepris til 1718 kroner den neste timen. Til sammenligning var snittprisen for en flaske vin i spesialbutikkene tirsdag denne uka 305 kroner.

Dyreste først

De to første timene etter Burgund-slippet torsdag ble det totalt solgt for 8,5 millioner kroner i de sju spesialbutikkene.

I tillegg til Aker Brygge, er Oslo CC-Vest, Valkendorfsgaten i Bergen, Hamar, Sandnes, Sandefjord sentrum og Trondheim Valentinlyst spesialbutikker.

- I gjennomsnitt ble det solgt Burgund-viner for 1659 kroner flaska den første timen. Og det er tydelig at de aller dyreste vinene går unna først. Allerede den neste timen sank snittprisen til 1150 kroner, sier Nordahl til Børsen.

De tre dyreste flaskene i årets Burgund-slipp kostet 55 000 kroner. To av dem var til salgs på Aker Brygge, den tredje gikk unna i Bergen.

55 000 - for billig?

Det årlige slippet av viner fra Burgund er en begivenhet uten sidestykke for de mest interesserte.

Det er flere årsaker til at de ivrigste velger å overnatte under åpen himmel i ukesvis for å sikre seg de mest kostbare flaskene: Produksjonen fra vindistriktet er lav, kombinert med at dråpene herfra ansees som noe av det ypperste innen vinverdenen.

I tillegg er de mest eksklusive flaskene svært rimelige i Norge sammenliknet med hva du må ut med hvor som helst ellers i verden.

- Prispolitikken er basert på at prinsippene om at vi skal være mest mulig rettferdige, rasjonelle og effektive. I gjennomsnitt har vi en avanse på 12,7 prosent. Maksimal avanse på ei flaske vin i spesialutvalget er 140 kroner. Det er veldig lavt i et internasjonalt perspektiv, sier Nordahl.

- Selger Vinmonopolet de dyreste Burgund-vinene alt for rimelig?

- Det vil alltid kunne være grunnlag for å diskutere om prismodellen er rasjonell og rettferdig. Jeg kjenner ikke til at det er noen diskusjon på gang om noen justeringer i øyeblikket, sier Nordahl.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer