Invasjonen av Ukraina:

De hemmelige milliardene: - Svimlende summer

Slik skjuler Putins venner milliarder av kroner.

STORE VERDIER: Lekkede dokumenter viser at den russiske sanksjonerte milliardæren Suleiman Kerimov vet hvordan han skal holde verdiene sine hemmelige. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/NTB
STORE VERDIER: Lekkede dokumenter viser at den russiske sanksjonerte milliardæren Suleiman Kerimov vet hvordan han skal holde verdiene sine hemmelige. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/NTB Vis mer
Publisert

Ifølge nye lekkede dokumenter BBC News har fått tilgang til, kommer det fram flere opplysninger om hvordan Putins indre sirkel skal skjule pengene sine.

Opplysningene gjelder spesielt den sanksjonerte oligarken Suleiman Kerimov.

Ifølge dokumentene skal en sveitsisk tatovør ha stått som falsk eier av et selskap som overførte over 300 millioner dollar, som tilsvarer litt over 2,6 milliarder norske kroner, til firmaer som er knyttet til Kerimov.

- Store utfordringer

De viser også at andre transaksjoner på 700 millioner dollar skal ha blitt holdt skjult, og at han og hans forretningspartnere skal ha holdt eierskap av luksuseiendommer hemmelig. Ifølge dokumentene er Kerimov hemmelig eier av eiendommer på Den franske rivieraen og i London, inkludert den dyreste rekkehus-eiendommen som noen gang er solgt i Storbritannia.

De nye dokumentene er en del av prosjektet «Pandora Papers Russia», som er et prosjekt ledet av International Constortium of Investigative Journalists (ICIJ), som ble startet etter at Ukraina-krigen brøt ut.

- Dette viser hvor store utfordringer vi kommer til å ha i å virkelig håndheve sanksjoner mot oligarkene, utover det å beslaglegge yachtene og husene deres i Belgravia, sier Tom Keatinge, direktør av Senter for økonomisk kriminalitet og sikkerhet til BBC.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.