Invasjonen av Ukraina:

De hemmelige milliardene: - Svimlende summer

Slik skjuler Putins venner milliarder av kroner.

STORE VERDIER: Lekkede dokumenter viser at den russiske sanksjonerte milliardæren Suleiman Kerimov vet hvordan han skal holde verdiene sine hemmelige. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/NTB
STORE VERDIER: Lekkede dokumenter viser at den russiske sanksjonerte milliardæren Suleiman Kerimov vet hvordan han skal holde verdiene sine hemmelige. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/NTB Vis mer
Publisert

Ifølge nye lekkede dokumenter BBC News har fått tilgang til, kommer det fram flere opplysninger om hvordan Putins indre sirkel skal skjule pengene sine.

Opplysningene gjelder spesielt den sanksjonerte oligarken Suleiman Kerimov.

Ifølge dokumentene skal en sveitsisk tatovør ha stått som falsk eier av et selskap som overførte over 300 millioner dollar, som tilsvarer litt over 2,6 milliarder norske kroner, til firmaer som er knyttet til Kerimov.

- Store utfordringer

De viser også at andre transaksjoner på 700 millioner dollar skal ha blitt holdt skjult, og at han og hans forretningspartnere skal ha holdt eierskap av luksuseiendommer hemmelig. Ifølge dokumentene er Kerimov hemmelig eier av eiendommer på Den franske rivieraen og i London, inkludert den dyreste rekkehus-eiendommen som noen gang er solgt i Storbritannia.

De nye dokumentene er en del av prosjektet «Pandora Papers Russia», som er et prosjekt ledet av International Constortium of Investigative Journalists (ICIJ), som ble startet etter at Ukraina-krigen brøt ut.

- Dette viser hvor store utfordringer vi kommer til å ha i å virkelig håndheve sanksjoner mot oligarkene, utover det å beslaglegge yachtene og husene deres i Belgravia, sier Tom Keatinge, direktør av Senter for økonomisk kriminalitet og sikkerhet til BBC.

PÅGRIPES: Her pågripes demonstranter utenfor det som skal være luksushjemmet til den russiske oligarken som omtales som «Putins favoritt». Video / Reporter: Magnus Paus Vis mer

Unngår sanksjoner

Kerimov har fått størsteparten av sin formue gjennom sitt eierskap i Russlands største gullprodusent Polyus, ifølge Forbes. Han ble sanksjonert av Storbritannia allerede i 2018 for det som skal ha vært hvitvasking i forbindelse med kjøp av villaer i Frankrike, men ble sanksjonert av EU i mars 2022.

Kerimov er økonom, og bygde seg opp ved å investere i kriserammede selskaper i Russland. Han tapte derimot millioner av kroner på investeringer i banker som Morgan Stanley og Goldman Sachs før finanskrisen i 2008, men bygde seg opp igjen ved å investere i gullprodusenten.

Vestens sanksjoner mot russiske oligarker, banker, selskaper, teknologieksport og maritim sektor ble satt i gang 24. februar. Målet er å ramme president Vladimir Putins nærmeste, og straffe dem som direkte eller indirekte finansierer krigen i Ukraina. Likevel er det mange av Russlands aller rikeste som har klart å unngå svartelistene, og dokumentene BBC har fått tilgang til viser at det ikke er lett å faktisk treffe med sanksjonene mot Russlands rikeste.

Et land som for eksempel ønsker oligarkene velkommen, er Tyrkia, som foreløpig ikke har innført sanksjoner mot de russiske rikingene.

Børsen har tidligere skrevet om Alisjer Usmanov, som beskrives som en av Putins favorittoligarker av EU. Han er svartelistet av både EU, USA og Storbritannia, og har dermed fått alle sine midler og eiendeler fryst. Likevel har gravegruppa Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) funnet ut at han skal ha en rekke skjulte verdier og eiendommer.

Totalt mener de han sitter på eiendommer til minst 3,4 milliarder dollar, et privatfly til 350 millioner dollar og at han skal ha tilknytning til 27 bankkontoer i den sveitsiske banken Credit Suisse med i overkant av to milliarder dollar.

Hva slags verdier Putin selv sitter på er derimot ukjent, selv om noen hevder han er god for 200 milliarder dollar, hele 1 760 milliarder kroner.

- Umulig å spore

Forsker ved NIBR-OsloMet, Jørn Holm-Hansen, forteller at skallselskaper, stråmenn og bruk av skatteparadiser er en del av metoden til de russiske oligarkene.

- Det er sånn de gjør det, både oligarkene og andre store kapitaleiere andre steder i verden. Det er måter å operere på som gjør det nesten umulig å spore hvem som egentlig eier hva. Det er lag på lag med firmaer og selskaper og registreringer, ofte på steder som Cayman Islands og De britiske Jomfruøyer, sier han.

Storbritannia er blant landene som har innført sanksjoner mot oligarker, men Holm-Hansen mener de likevel ser gjennom fingrene på opphavet til en del av verdiene de tilfører landet.

- Storbritannia har tjent enormt på at disse oligarkene investerer i landet, også litt fordi det britiske systemet nærmest har hatt som motto at det skal være greiest mulig å være riking der. Så det er litt dobbeltmoral ute og går her, sier han.

- Hva kan Vesten gjøre for å få sanksjonene til å treffe bedre?

- Det har jeg ikke noe svar på, og hvis det hadde vært et enkelt svar på det så hadde de nok gjort det. Men hvis man virkelig skal gjøre det så må man nok endre hele systemet for hvordan kapitaleiere generelt plasserer pengene sine og gjøre systemet mer transparent. Det å bare gå løs på russerne uten å endre hele systemet er vanskelig, sier Holm-Hansen.

- Svimlende summer

Hvor store verdier russiske oligarker faktisk har gjemt bort er uklart.

- Det er snakk om svimlende summer. Bare disse flyene de har, og lystyachtene, koster omtrent et statsbudsjett for et lite land, sier han.

Han forteller at noe av det første Putin gjorde da han ble president var å kalle oligarkene inn på teppet og diskutere hvordan de skulle utforme et system som passet både ham og dem. Oligarkene hadde stor politisk innflytelse på 90-tallet, men de var samtidig utrygge, og hadde sine egne vaktselskaper og håndhevingsmekanismer for å få det som de ville. Putin derimot fikk til en avtale med dem om at de skulle få beholde eiendommene og verdiene sine og være i fred, hvis de tilpasset seg det politiske regimet og blant annet brukte eiendommene sine i tråd med statens prioriteringer og bisto toppolitikere med å skjule egne formuer.

- Det ble en slags eliteavtale på toppen som de fleste gikk med på, og siden år 2000 har de stort sett vært lojale mot regimet, sier han.

- Lettkjøpt propagandaseier

Holm-Hansen stusser over hvordan Vesten nå jakter på oligarkenes verdier og eiendommer.

- Jeg forstår sanksjonene, økonomien i Russland rammes av det, så det blir et pressmiddel. Men hvorfor det er så viktig at EU og USA og andre land nå kjører denne kampanjen mot å ta disse rikingenes eiendeler, det lurer jeg på hvorfor man skal bruke mye ressurser på. Det lukter litt av lettkjøpt propagandaseier. Dette er godt pressestoff og morsomt å lese for leserne, jeg kaster meg over det selv, sier han.

Han er usikker på hvor godt sanksjonene treffer. Russland er selvforsynt på mineraler, energi og mat, ifølge forskeren. Å beslaglegge en lystyacht her og der, har neppe særlig effekt, mener han.

- Det kan ta lang tid å sulte ut Russland, selv om det er ugreit for dem. Jeg er tilhenger at av man virkelig gjør noe mot Russland nå, man kan ikke akseptere denne invasjonen. Hvis man skal klare å komme til bunns i for eksempel hvordan disse oligarkene gjemmer eiendommene og verdiene sine, så må man gå veldig grundig til verks og se på hele det internasjonale systemet for skjuling av formuer, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer