- De ofrer oss

Regjeringens krisepakke er krise, ifølge Virke Reiseliv. - De tar et valg om å ofre disse arbeidsplassene, er dommen.

TILTAK: Regjeringen bevilger 17,8 milliarder kroner i corona-støtte. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er så svakt at det ikke kan kalles en krisepakke for reiselivets del. Mangelen på tiltak rettet mot reiselivet, serveringsbransjen og eventbransjen er oppsiktsvekkende, sier Astrid Bergmål, leder i Virke Reiseliv til Børsen.

- Det er også veldig oppsiktsvekkende at det ikke kommer mer hjelp for neste år. Vi vet at restriksjonene ikke er over rett etter februar, da kompensasjonsordningene avsluttes. Når de velger å ikke levere på dette behovet, så tar de et valg om å ofre disse arbeidsplassene i reiselivet, event og servering, sier Bergmål.

- Unngå konkurs

Hun snakker om den nye krisepakken som ble lagt fram av regjeringen i dag. I pakken ligger tiltak til en verdi av 17,7 milliarder kroner.

Blant tiltakene er en ny, bred kompensasjonsordning som skal hjelpe næringslivet gjennom en ny tung fase av pandemien. Regjeringen har satt av fem milliarder kroner til den nye ordningen, som skal omfatte alle bedrifter som har en omsetningssvikt på 30 prosent eller mer sammenliknet med samme måned året før.

- Formålet er å unngå at ellers levedyktige bedrifter og omstillingsdyktige bedrifter går konkurs, sier næringsminister Iselin Nybø.

- Ofrer arbeidsplasser

Men Bergmål er altså alt annet enn imponert og mener at regjeringen bevisst har bestemt seg for å ofre titusenvis av arbeidsplasser.

- Regjeringen snakker på inn- og utpust om hvor vanskelig det er for reiselivet. Så kommer det null og ingenting. Det virker rett og slett som at regjeringen har bestemt seg for å la disse arbeidsplassene ryke, hevder Bergmål - og følger opp:

- I så fall burde de tørre å si det rett ut, framfor å gi et falskt inntrykk av at de ønsker å hjelpe disse virksomhetene gjennom krisen.

TILTAK: Raymon Johansen presenterte nye tiltak for å hindre smitte i Oslo. Vis mer

Virkes ferske medlemsundersøkelse er dyster lesing. Én av tre innen reiselivet varsler nå at det er høy sannsynlighet for at de vil gå konkurs dersom restriksjonene videreføres i desember.

- Jeg opplever at regjeringen egentlig sier at disse arbeidsplassene ikke er verdt å redde. I dag kom det en pakke som er bred og generell, og det er viktig for mange andre bransjer som også sliter. Men forventningen var at det skulle komme målrettede tiltak mot dem som er aller hardest rammet - nemlig reiseliv, servering og event. Vi har vært i tett og nær dialog, men vi blir rett og slett ikke lyttet til, framholder Bergmål.

TURISTER: Sommeren 2019 stimet turistene til Bergen og Fisketorget, men i sommer ble næringslivet i Norge satt på en kraftig prøve. Nå frykter Virke Reiseliv at titusenvis i bransjen mister jobben om ikke Stortinget tar grep. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
TURISTER: Sommeren 2019 stimet turistene til Bergen og Fisketorget, men i sommer ble næringslivet i Norge satt på en kraftig prøve. Nå frykter Virke Reiseliv at titusenvis i bransjen mister jobben om ikke Stortinget tar grep. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer

Hun varsler at om ikke Stortinget tar grep, vil titusenvis miste jobben i løpet av neste år.

- Beskjeden til de 170 000 ansatte i reiselivet er at jobbene deres ikke er viktige nok til å redde. Vi håper Stortinget ser viktigheten av å investere i en skikkelig redningspakke til denne næringen som allerede ligger nede, etter måneder uten inntekter. Med titusenvis av arbeidsplasser på spill, er det svært skuffende, sier Bergmål til Børsen.

NYE TILTAK: Næringsminister Iselin Nybø (V) forsvarer støtten til utelivsbransjen. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Kompensasjonsordning

Kompensasjonsordningen som ble lagt fram i dag er følgende:

  • Kravet for å komme inn under ordningen er en omsetningssvikt på 30 prosent sammenliknet med samme måned året før.
  • For september og oktober vil bedrifter kunne få dekket inntil 60 prosent av sine faste, uunngåelige kostnader.
  • For november og desember settes kompensasjonsgraden til inntil 70 prosent. Regjeringen vil gjøre en ny vurdering av støttenivået over nyttår.
  • Ordningen blir søkbar over nyttår. Den skal administreres av Brønnøysundregistrene. Kontroll utføres i forkant, og revisor og regnskapsfører skal bekrefte en søknad før den sendes inn.
  • Utbetalinger er begrenset oppad til 50 millioner kroner. For utbetalinger over 30 millioner blir det dessuten en avkorting.

Virkes krav

Blant Virke Reiselivs krav og innspill er følgende:

  • Øke kompensasjonsgraden til minst 80 pst og varigheten av ordningen. Den må vare minimum til sommeren.
  • Få på plass en ny og forbedret lønnsstøtteordning.
  • Momsen må holdes lav ut 2021.
  • Betydelige midler til omstilling og utvikling i 2021.

- Det må komme på plass en løsning som gjør det mulig for reisearrangørene å stille reisegaranti i 2021. Hvis ikke må mange avvikle virksomheten. Tilskuddet på 80 prosent av refusjoner til forbrukerne som ble vedtatt i revidert budsjett i vår må utbetales til virksomhetene. Det er helt uholdbart at regjeringen har halvert dette tilskuddet, sier Bergmål.

Bare et par timer etter at regjeringen la fram sin krisepakke ble det kjent at antall arbeidssøkere øker for første gang siden april.

Antall permitterte stiger

I en pressemelding fra NAV ble det pekt på at det særlig er en økning i antall permitterte som gjør at tallene går oppover.

23 600 av dem som nå er registrert som helt arbeidsledige er permitterte. Siden forrige uke har antallet helt permitterte økt med 1900 personer.

«Økningen i antallet permitterte siden forrige uke må sees i sammenheng med innføring av strengere smitteverntiltak i Bergen og Oslo», skriver NAV.

Samtidig er arbeidsgiverperioden med lønnsplikt under permittering økt fra to dager til ti dager med virkning for alle permitteringer som iverksettes fra og med 1. september 2020.

- Vi har spilt inn at arbeidsgiverperioden ved permitteringer må forlenges. Når den nå igjen er ti dager, er dette nok en ting som kan bidra til å dytte disse virksomhetene utfor stupet. Det er et kjempeviktig poeng, sier Bergmål i Virke.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer