De superrikes skjulte luksus-bunker

Den amerikanske overklassen flykter til hemmelig bunker i Kansas i frykt for coronavirus.

SURVIVAL CONDOS: På et hemmelig sted i Kansas har Larry Hall bygget en «overlevelsesbunker» for USAs overklasse. Video: Expressen. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert

På et hemmelig sted i Kansas i USA har Larry Hall bygget en overlevelsesbunker for USAs aller rikeste. Hit kan overklassen flykte om det skulle bli apokalypse, krig eller pandemi.

Den svenske avisa Expressen har fått komme på innsida av luksusbunkeren, som har svømmebasseng, skytebane og nok forsyninger til å holde i årevis.

- Alt er crème de la crème her, sier mannen bak konseptet, Larry Hall, til den svenske avisa.

Dagbladet har fått tillatelse til å bruke Expressens bilder fra innsida av «The survival condos».

KJØPT I 2010: Larry Hall kjøpte bunkeren i 2010. Foto: Johan Eriksson / Expressen
KJØPT I 2010: Larry Hall kjøpte bunkeren i 2010. Foto: Johan Eriksson / Expressen Vis mer

Tidligere rakettsilo

Bevæpnede sikkerhetsvakter i kamuflasjeuniform overvåker området 24 timer i døgnet. Bunkeren består av 15 etasjer, lokalisert 60 meter under bakken.

Før den ble gjort om til et underjordisk luksuskompleks, ble bunkeren brukt som rakettsilo under den kalde krigen. Her ble det oppbevart interkontinentale ballistiske missiler (ICBM-er), skriver Army Times.

I åra etter 1959 var rakettene blant de dødeligste gjenstandene på jorda, men i 1965 ble de 72 rakettsiloene avviklet, ifølge VICE. Halvparten av siloene ble ødelagt av regjeringen og resterende ble auksjonert bort.

Larry Hall så på bunkeren i Kansas som en mulighet til å gjemme seg fra de interkontinentale ballistiske missilene som den en gang huset. I 2010 kjøpte han den fra myndighetene, skriver VICE.

Hall hevder at om det slår ned en atombombe på fem kilotonn én kilometer fra bunkeren, vil den ikke rammes. Om bunkeren skal kollapse, må ei bombe eller meteor treffe rett på, ifølge ham.

Å gjøre den tidligere rakettsiloen om til den luksusen det er i dag har kostet ham 22 millioner dollar - over 200 millioner norske kroner.

- Skjult fra covid

- Så fort viruset kom, hørte vi fra folk som lurte på hvordan de skulle beskytte seg mot covid. Vi har finske luftfilter som filtrerer alle kjente patogener. Hadde viruset vært mer dødelig, ville det vært karantene før man kommer hit, sier Hall til Expressen.

Det avanserte luftfilteret skal også beskytte mot nervegass, hevder han. Hall har hatt en økning henvendelser etter at pandemien brøt ut, faktisk har pågangen aldri vært så stor, ifølge VICE.

Bunkeren er rund, som har ført til at det ble nødvendig med spesialsnekrede møbler. En leilighet er på 170 kvadratmeter, og består av tre soverom og to bad - til prisen av tre millioner dollar, som tilsvarer nesten 30 millioner norske kroner.

«VINDUER»: Det er laget vinduer av tv-skjermer, slik at gjestene får «dagslys». Foto: Johan Eriksson / Expressen
«VINDUER»: Det er laget vinduer av tv-skjermer, slik at gjestene får «dagslys». Foto: Johan Eriksson / Expressen Vis mer

Det ble også nødvendig å lage «vinduer» for at folk skulle kunne se dagslys, forklarer han. Det for å unngå at man får klaustrofobi av å innse hvor langt under jorda man er.

Vinduene er i realiteten høyoppløselige tv-skjermer som viser utsida av bunkeren.

- Siviliserte

Hall forteller Expressen at han også har tatt imot ønsker. En kvinne fra New York ville se de forskjellige årstidene hjemmefra. Det resulterte i en filminnspilling på Manhattan til den nette sum av 100 000 dollar.

BAR: Det er også bar i bunkeren - og en fyllearrest. Sånn i tilfelle. Foto: Johan Eriksson / Expressen
BAR: Det er også bar i bunkeren - og en fyllearrest. Sånn i tilfelle. Foto: Johan Eriksson / Expressen Vis mer

I tillegg består bunkeren av kino, bibliotek, lekerom for barn og bar - og også en fyllearrest.

- Alle som er her er hardtarbeidende personer. De har familier og er «self made». Folk er siviliserte her. De er ikke enige om alt, men de er ikke konfronterende. De har til felles at de har barn og at de vil ha et trygt sted for sin familie.

Det er også en sykesal, apotek og tannlege-rom. Har noen med seg hund, finnes det en hundegård ved klatreveggen, der det er en falsk gressplen som ligger litt på skrå, slik at væsken vil renne bort av seg selv.

TRENING: Det er klatrevegg, bordtennis og treningsrom i luksuskomplekset. Foto: Johan Eriksson / Expressen
TRENING: Det er klatrevegg, bordtennis og treningsrom i luksuskomplekset. Foto: Johan Eriksson / Expressen Vis mer

Økologisk mat

Bunkeren er ifølge Hall fylt med nok mat til å holde i årevis. Ifølge ham skal maten kunne holde i opp mot 35 år - og det skal være nok til å mette 75 personer i fem år.

Det er også mulig å dyrke grønnsaker der, med hjelp av et spesielt lys- og vanningssystem. Her dyrkes salat, urter, paprika, brokkoli, tomater og jordbær.

- Alt er økologisk, sier Hall.

Hall har vært i bunkeren i to og en halv måned, og trives bedre der enn hjemme.

Han forteller at etter pandemien har han fått henvendelser for å lage noe liknende i Europa, Canada og Sør-Korea.

- Covid har vært en vekkerklokke for folk. Det er vanligvis to års ventetid her. Nå bygger vi en bunker til, som er kjøpt opp av en investor. Så der gikk vi fra 24 ledige enheter til null. Jeg har bare et par ledige igjen her.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer