De ukjente milliardær-barna

Dagligvareekspert mener at det vil ta mange år før det blir aktuelt for arvingene å ta over ledelsen.

LAV PROFIL: Johan Johannson og familien uttaler seg sjeldent i offentligheten. Avbildet er sønnene Finn Hartvig Johannson (t.v.) og Peder Oskar Johannson. Foto: Privat
LAV PROFIL: Johan Johannson og familien uttaler seg sjeldent i offentligheten. Avbildet er sønnene Finn Hartvig Johannson (t.v.) og Peder Oskar Johannson. Foto: Privat Vis mer
Publisert

På topplista over Norges rikeste under 30 år for fjoråret, finner man flere profilerte navn.

De øverste tre plasseringene rommer SalMar-arving Gustav Magnar Witzøe (30) og Ferd-arvingene Alexandra (27) og Kathrina Gamlemshaug Andresen (28).

De tre neste navnene på lista har imidlertid gått under radaren for mange.

På fjerde, femte og sjette plass finner man brødrene Peder Oskar (24), Finn Hartvig (29) og Karl Edvard Johannson (27).

De er tre av Norgesgruppens storeier Johan Johannsons (56) fire sønner.

Kiwi, Meny og Joker er blant kjedene som er en del av matimperiumet. Men til tross for at familien er dominerende innenfor dagligvarehandel, holder de en svært lav profil i offentligheten.

Tok høyere utdanning

Eiendelene i Norgesgruppen har fulgt Johannson-familien over flere generasjoner. Johan Johannson er femtegenerasjonseier, og familien sitter på over 70 prosent av aksjene.

I 2003 valgte han å overføre store deler av sine aksjer videre til sønnene sine, ifølge Kapital.

Dagligvareekspert og tidligere lektor ved BI, Odd Gisholt, sier til Dagbladet at dette med sikkerhet ble gjort av skattemessige hensyn.

- Johan er i femtiåra, og har nok tenkt til å sitte som styreformann lenge, forklarer han.

I hver sine investeringsselskaper har Peder Oskar, Finn Hartvig og Karl Edvard aksjeandeler på over 17 prosent hver i Joh. Johannson Handel AS.

Eldstesønnen Finn Hartvig Johannson er den eneste av brødrene som har ute offentlig informasjon om hva han driver med.

29-åringen har tatt mastergrad i ingeniørvitenskap og IKT ved NTNU, og jobber ifølge egen Linkedin-profil som funksjonell arkitekt i Norgesgruppen.

Typiske arbeidsoppgaver for en funksjonell arkitekt, er å være et slags bindeledd mellom utviklere og kunder for å finne løsninger.

Finn Hartvig Johannson ligger på femte plass over landets rikeste under 30 år, og hadde ifølge skattelistene for 2022 en formue på over 3,3 milliarder kroner.

Han er den eneste av de tre brødrene på lista som har oppført en høyere inntekt. I fjor tjente han i underkant av 700 000 kroner, og betalte over 37 millioner kroner i skatt.

- For unge

Til tross for at sønnene eier store deler av aksjene, tror ikke dagligvareekspert Odd Gisholt at det blir aktuelt å involvere de i selskapets styre i nærmeste framtid.

- De er altfor unge. Det er nok ikke på tapetet, sier Gisholt.

Før Johan Johannson ble styreleder, var det faren hans Knut Hartvig Johannson som hadde samme rolle. Nå har sistnevnte rollen som observatør i styret.

SUKSESS: Johan Johannson er blant Norges dagligvaretopper. Foto: Berit Roald / NTB
SUKSESS: Johan Johannson er blant Norges dagligvaretopper. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Gisholt påpeker at det historisk sett er den eldste sønnen i Johannson-familien som pleier å ta over formuen. Denne gangen har familiefaren valgt å fordele formuen på sønnene, noe Gisholt mener at er fornuftig.

- Det er ikke godt å si hvem som vil få makt i framtida, sier eksperten.

Han påpeker at selv om Johannson-familien er store i dagligvarebransjen, skal man ikke glemme at de også eier en omfattende eiendomsportefølje gjennom selskapet Joh Johannson Eiendom.

Ingen inntekt

Det er uklart om sønnene Peder Oskar og Karl Edvard Johannson har roller i Norgesgruppen. I likhet med storebroren har de begge aksjeandeler i selskapet til Johan Johannson.

Peder Oskar Johannson er ifølge opplysninger til Dagbladet økonomistudent i Oslo. Selskapet hans POJ invest har andeler på 17 prosent i Joh. Johannson Handel AS.

Han hadde i 2022 en oppført formue på over 3,3 milliarder kroner, og er plassert på fjerde plass på rikinglista.

Med en inntekt på omtrent 27 000 kroner, har 24-åringen betalt over 36 millioner kroner i skatt.

Den nest eldste i søskenflokken, Karl Edvard Johannson, har lagt seg på sjetteplass. Han har også en formue på over 3,5 milliarder kroner, og betalte ifølge skattelistene over 36 millioner i skatt.

Det er ikke oppført at 27-åringen hadde en inntekt i 2022.

Både Peder Oskar, Karl Edvard og Finn Hartvig Johannson er oppført som ugifte.

Ulike faktorer

Familien er svært mediesky, og det er derfor uvisst om sønnene blir aktive i selskapets styre i framtida.

- Interesser, kvalifikasjoner og konkrete muligheter vil avgjøre det. At den eller de som en gang blir aktive får omgjort en B-aksje til A-aksje er logisk, men inntil videre er det fokus på å stå opp om morgenen og gå på skolen, sa Johan Johannson i et sjeldent intervju med Kapital i 2013.

SKATTELISTENE 2022: Norges rikeste er den 30 år gamle laksearvingen Gustav Magnar Witzøe, med en formue på 26,5 milliarder, men har er ikke alene om å være ung og styrtrik. Dette er Norges 35 rikeste under 35 på 35 sekunder. Vis mer

Gisholt forklarer familiens anonymitet med at de ønsker å ha et rolig og tilbaketrukket liv. Han mener at Johan Johannson har en unik holdning om hvordan handel skal gjøres.

- Norgesgruppen er et evighetsforetak. Hensikten er at familien skal ha et evighetsperspektiv, sier økonomen.

Hva slags eventuelle innblanding Johan Johannsons fjerde sønn Knut Sigurd Johannson har i selskapet, er uvisst. Det er heller ingen offentlige opplysninger om hans formue eller inntekt.

Peder Oskar, Finn Hartvig og Karl Edvard Johannson har ikke besvart Dagbladets henvendelser. Norgesgruppen ønsker ikke å kommentere saken.