Dronesiktet russer:

- Deler ikke farens syn eller venner

Mangeårig Putin-vennskap, en massiv hvitvaskingsskandale og et brått fall fra sjefsstillingen i den statlige jernbanen. Det er sentrale elementer i karrieren til dronesiktede Andrej Jakunins oligark-far.

GÅR LANGT TILBAKE: Vennskapet mellom den russiske presidenten og Vladimir Jakunin går flere tiår tilbake i tid. Foto: Alexej Nikolskij / Ria Novosti / Kreml / Reuters / NTB
GÅR LANGT TILBAKE: Vennskapet mellom den russiske presidenten og Vladimir Jakunin går flere tiår tilbake i tid. Foto: Alexej Nikolskij / Ria Novosti / Kreml / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Andrej Jakunin (47), den dronesiktede russeren som ble pågrepet i Hammerfest tidligere denne uka, oppgis å ha tatt avstand fra sin far, Vladimir Jakunin (74).

Han beskrives imidlertid som en slags «minigark» - en forretningsmann med virksomhet i en bransje preget av samrøre mellom politiske beslutningstakere og næringstopper i Russland.

Russland-ekspert og seniorforsker ved OsloMet, Jørn Holm-Hansen, omtaler hans virksomhet - blant annet utvikling av tomter som har vært eid av farens selskap - som «kontroversiell».

Så hvem er egentlig Jakunin senior, og hvorfor anses han som en nær fortrolig av president Vladimir Putin?

KGB-agent samtidig som Putin

Vladimir Jakunin var KGB-agent under Sovjet-tida, samtidig som den russiske presidenten.

Både Jakunin og Putin er del av gruppa på åtte som utgjør Ozero-kollektivet, som ble etablert da de investerte i et hytteprosjekt på 90-tallet.

Alle de involverte har i ettertid blitt blant Russlands mektigste og rikeste menn.

Jakunin har også hatt stillinger i det russiske militæret, flere års FN-tjeneste i New York, en professorrolle ved Universitetet i Moskva og vært med på å etablere en tenketank.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer