Dronesiktet russer:

- Deler ikke farens syn eller venner

Mangeårig Putin-vennskap, en massiv hvitvaskingsskandale og et brått fall fra sjefsstillingen i den statlige jernbanen. Det er sentrale elementer i karrieren til dronesiktede Andrej Jakunins oligark-far.

GÅR LANGT TILBAKE: Vennskapet mellom den russiske presidenten og Vladimir Jakunin går flere tiår tilbake i tid. Foto: Alexej Nikolskij / Ria Novosti / Kreml / Reuters / NTB
GÅR LANGT TILBAKE: Vennskapet mellom den russiske presidenten og Vladimir Jakunin går flere tiår tilbake i tid. Foto: Alexej Nikolskij / Ria Novosti / Kreml / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Andrej Jakunin (47), den dronesiktede russeren som ble pågrepet i Hammerfest tidligere denne uka, oppgis å ha tatt avstand fra sin far, Vladimir Jakunin (74).

Han beskrives imidlertid som en slags «minigark» - en forretningsmann med virksomhet i en bransje preget av samrøre mellom politiske beslutningstakere og næringstopper i Russland.

Russland-ekspert og seniorforsker ved OsloMet, Jørn Holm-Hansen, omtaler hans virksomhet - blant annet utvikling av tomter som har vært eid av farens selskap - som «kontroversiell».

FENGSLET: Her ligger seilbåten til Andrej Jakunin «Firebird», en Oyster 885, ved ei flytebrygge i havna i Hammerfest. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FENGSLET: Her ligger seilbåten til Andrej Jakunin «Firebird», en Oyster 885, ved ei flytebrygge i havna i Hammerfest. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Så hvem er egentlig Jakunin senior, og hvorfor anses han som en nær fortrolig av president Vladimir Putin?

KGB-agent samtidig som Putin

Vladimir Jakunin var KGB-agent under Sovjet-tida, samtidig som den russiske presidenten.

Både Jakunin og Putin er del av gruppa på åtte som utgjør Ozero-kollektivet, som ble etablert da de investerte i et hytteprosjekt på 90-tallet.

Alle de involverte har i ettertid blitt blant Russlands mektigste og rikeste menn.

Jakunin har også hatt stillinger i det russiske militæret, flere års FN-tjeneste i New York, en professorrolle ved Universitetet i Moskva og vært med på å etablere en tenketank.

I 2005 ble han sjef for det statseide jernbaneselskapet Russian Railways.

ALLIERTE: Vladimir Putin og Vladimir Jakunin fotografert sammen under åpningen av en jernbanestasjon i den da kommende OL-byen Sotsji i 2013. Foto: Mikhail Klimentjev / Ria Novosti / AFP / NTB
ALLIERTE: Vladimir Putin og Vladimir Jakunin fotografert sammen under åpningen av en jernbanestasjon i den da kommende OL-byen Sotsji i 2013. Foto: Mikhail Klimentjev / Ria Novosti / AFP / NTB Vis mer

Den uavhengige russiske nettavisa The Insider har kartlagt hvordan han i den perioden ble innehaver av selskapets «fellesfond». Pengene skal ha blitt samlet inn gjennom tilbakebetaling for statlige kontrakter og hvitvasket i Moldova.

Totalt skal dette ha trukket mer en 20 milliarder dollar fra det russiske statsbudsjettet.

Etter Russlands annektering av Krim-halvøya i 2014, var Jakunin en av de første som ble rammet av vestlige sanksjoner.

Brå slutt på karrieren

I 2015 tok Jakunins karriere i det russiske statsapparatet brått slutt.

I et intervju med VG i 2016, hevdet han at det ikke kom som noen overraskelse på ham.

- I 2014 fikk jeg fornyet min kontrakt som sjef for Russian Railways i tre år til. Selv da var forståelsen at jeg neppe ville sitte tida ut, men at jeg gjerne ville se noen prosjekter og oppgaver ferdig før jeg sluttet i stillingen jeg har hatt i ti år, sa Jakunin.

PÅGREPET: Eieren av seilbåten Firebird, Andrej Jakunin en russisk britisk statsborger, ble mandag arrestert for å ha fløyet drone flere steder i Norge. Her ligger seilbåten, en Oyster 885, ved ei flytebrygge i havna i Hammerfest. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅGREPET: Eieren av seilbåten Firebird, Andrej Jakunin en russisk britisk statsborger, ble mandag arrestert for å ha fløyet drone flere steder i Norge. Her ligger seilbåten, en Oyster 885, ved ei flytebrygge i havna i Hammerfest. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Da var det spekulert på at den russiske presidenten var blitt rasende da han fikk vite at sønnen, dronesiktede Andrej Jakunin, hadde fått innvilget britisk statsborgerskap.

Det ble også spekulert på at Vladimir Jakunin ble for grådig, eller at han ble utsatt for maktspill.

- Hvis noen tror de han manipulere ham (Putin) vil jeg tro det ville bli det siste forsøket fra noen på det. Han vil ikke glemme det, eller tilgi det, sa han til New York Times kort tid før USAs sanksjoner ble lagt fram.

Kritisk til krigføringen i Ukraina

Det er ukjent hvor nært forhold Andrej Jakunin har til sin far.

Reuters omtalte i 2012 de nære forretningsmessige bånd mellom ham, selskaper og forretningsmenn koblet til Russian Railways, og at han da jobbet med å bygge opp sin hotellvirksomhet i Russland, med delvis drahjelp fra et selskap eid av faren.

Mens Andrej var åpen om disse forholdene, benektet Vladimir alle koblinger.

Den London-baserte 47-åringen skapte tidligere i år store overskrifter i russisk eksil-presse, da han uttalte seg kritisk om krigføringen i Ukraina til den italienske kanalen La7.

- Mange russere er sterkt imot en militær invasjon av Ukraina, og jeg er en av dem, sa han, og hevdet at han aldri hadde stemt på Vladimir Putin.

Tar avstand

Han har erkjent å ha fløyet drone på Svalbard, men ikke forholdene han nå er siktet for i Norge.

MEKTIG PAPPA: Vladimir Jakunin. Foto: REUTERS/Donat Sorokin/TASS
MEKTIG PAPPA: Vladimir Jakunin. Foto: REUTERS/Donat Sorokin/TASS Vis mer

Hans forsvarer, John Christian Elden, argumenterer med at han som britisk statsborger har lov til å fly både droner og fly, og påpeker at Jakunin skal ha kritiske holdninger til Putin.

- De som vet hvem han er, vet også om hans kritiske holdninger. Så han håper det hjelper på å forstå hvor misforstått fengslingen er, sier Elden til Dagbladet

- Media burde heller brukt at han ikke deler farens syn eller venner her, og at han er britisk statsborger bosatt i Europa, sier den profilerte forsvarsadvokaten, som fremholder følgende:

- Vi får også hjelp fra den britiske ambassade i denne saken med konsulær bistand til sin borger.

I en uttalelse til Dagbladet fra hans pressekontakt, avvises alle koblinger til russiske myndigheter eller den russiske presidenten.

- Andrej gjorde dette tydelig i sin fordømmelse av krigen, heter det i uttalelsen.

I en ny uttalelse torsdag skriver presseteamet:

- Andrejs forretningsvirksomhet og økonomiske aktiviteter er på alle måter uavhengig av hans far. VIYM (Andrej Jakunins selskap) opptrer ikke på oppdrag for, eller på vegne av, Vladimir Jakunin, og har ikke til hensikt å tjene Vladimir Jakunins økonomiske interesser, skriver presseteamet til Dagbladet.

De hevder videre i uttalelsen at det er overføres verken penger eller eiendeler mellom far og sønn.

- Andrej er en vellykket forretningsmann med mer enn 23 års internasjonal erfaring. Han er medgründer av VIYM, et private equity selskap, etablert i 2006, og har med suksess forvaltet verdier i flere eiendomsprosjekter innen hospitality og flerbrukseiendommer i Europa. Han har internasjonale erfaring innen hotelldrift, heter det i uttalelsen.

Seniorforsker Jørn Holm-Hansen anser det som lite sannsynlig at dronevirksomheten kan kobles til russisk etterretning.

- Jeg tror neppe at denne travle forretningsmannen har tatt seg tida til å dra opp til Svalbard, opp i isødet der, for å spionere på vegne av russisk etterretning ved hjelp av en drone. Det høres ikke sannsynlig ut, sier han.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at siktede hadde erkjent forholdene han er siktet for i Norge. Det er ikke riktig. Det riktige er at han har erkjent å ha flydd drone på Svalbard, men ikke forholdene han er siktet for.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer