Deler selvangivelsen

Erna Solberg sier nå at hun vil gi pressen innsyn i de omstridte dokumentene fra tida som statsminister, på forespørsel fra Dagbladet. Dermed gis det mulighet til å ettergå svingningene i hennes formue i åra ektemannen kjøpte og solgte aksjer.

AKSJESKANDALEN: Erna Solberg ble grillet av Dagbladets politiske avdeling torsdag 21. september. Video: Dagbladet TV. Reporter: Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): Sindre Finnes hadde store svingninger i skattbar inntekt gjennom tida Erna Solberg var statsminister.

Ifølge en gjennomgang Aftenposten har gjort svingte Finnes' inntekt med 100 000 kroner fra et år til et annet i hele sju av de siste ti åra.

Dette til tross for at han i hele perioden har hatt samme jobb i Norsk Industri.

Fra 2019 til 2020 økte Finnes' skattbare inntekt med 417 000 kroner til 1,3 millioner kroner. Likningsformuen økte med 1,1 millioner som tilsvarer 45 prosent.

Ingen alarm

Likevel gikk aldri alarmen hos Erna Solberg om mannens utstrakte aksjehandling. Sindre Finnes' aktive aksjehandling førte til at Solberg var inhabil i en rekke saker som statsminister.

Men basert på likningstallene er det ikke mulig å se hvordan ekteparet Solberg/Finnes har ført inntekter, fordelt gjeld eller hvordan verdsettingen av hus og andre eiendeler har utviklet seg i perioden.

Det er heller ikke mulig å gjøre en vurdering basert på likningstallene om Sindre Finnes' aksjehandling framgår av Erna Solbergs selvangivelse - og videre om alarmen burde gått hos henne langt tidligere enn fredagen før valget.

Vil vise kortene

Dagbladet har derfor bedt Erna Solberg om å gi innsyn i både hennes og ektemannen Sindre Finnes' selvangivelser for perioden 2012 til 2022.

Erna Solberg bekrefter torsdag ettermiddag at hun vil gi pressen innsyn i dokumentene.

- Det å vise fram min selvangivelse er ikke noe problem, og det kan godt tenkes at vi skal legge den fram. Men vi må ta noen personvernhensyn og en vurdering av hvordan vi skal gjøre det, sier Solberg til Dagbladet.

- Dere må da også ha et ønske om å se Sindres selvangivelse og ikke bare min. Det vil være opp til Sindre å bestemme om han vil dele sin, legger hun til.

Lang amerikansk tradisjon

Det er høyst uvanlig i Norge å gi innsyn i selvangivelsen og det er et privat dokument mellom skattyter og skatteetaten.

I USA har det imidlertid vært en lang tradisjon for at presidenter offentliggjør selvangivelsen før de inntar embetet.

Samtlige presidenter har siden tidlig på 1970-tallet informert offentligheten om deres privatøkonomi, selv om det også i USA er et privat anliggende og det ikke er noe formelt krav.

Det eneste unntaket i tradisjonen er Donald Trump som var president fra 2017 til 2021 og representerte Det republikanske partiet, Høyres amerikanske søsterparti.

Selvangivelsene for presidentperioden ble imidlertid offentliggjort i etterkant av presidentperioden av en kongresskomité.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer