Deler ut eiendommer til 1 krone

Det er en av verdens viktigste finansbyer. Men blant milliardærer og eiendomskonger, må de fattigste bo i «kistehjem».

BOLIGKRISE: I Norge bor det rundt 16,5 innbyggere per kvadratkilometer. Tilsvarende tall for Hongkong er på 6539, og hvert eneste år flytter store mengder mennesker til området. Det har utløst en nær ufattelig boligkrise. Foto: Paul Brown / REX / NTB Scanpix
BOLIGKRISE: I Norge bor det rundt 16,5 innbyggere per kvadratkilometer. Tilsvarende tall for Hongkong er på 6539, og hvert eneste år flytter store mengder mennesker til området. Det har utløst en nær ufattelig boligkrise. Foto: Paul Brown / REX / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligmarkedet i Hongkong har gang på gang blitt beskrevet som verdens vanskeligste. Det er nær umulig å komme seg inn på boligmarkedet i regionen, hvor enkelte står på ventelister for boliger så lenge som fem år.

Dagbladet skrev i januar i fjor om hvordan situasjonen i den tidligere britiske kolonien har blitt så kritisk at myndighetene i Hongkong ville bruke gigantsummer på å løse problemet.

Den foreslåtte løsningen var å bygge fire kunstige øyer i havområdene mellom øyene Hongkong og Lantau, for å gi plass til 1,1 millioner mennesker fra 2032. Prosjektet har en anslått prislapp på svimlende 559 milliarder kroner.

Problemene startet nærmest samme dag som planene ble avdekket i 2018. En lang rekke eksperter har slaktet prosjektet og planene har også vært gjenstand for mange demonstranters sinne.

«Gir» bort tomter

Raseriet har imidlertid ikke bare vært rettet mot myndighetene. Også regionens eiendomskonger har fått huden full, for at de tjener enorme formuer på de skyhøye boligprisene - mens befolkningen lider.

Kinesiske statlige medier har også blandet seg inn, og har rettet krass kritikk mot eiendomsutviklere i Hongkong, som de mener har kastet bensin på demonstrantenes bål ved å være med på å presse boligprisene oppover.

Flere av de største eiendomsselskapene i Hongkong har svart med å donere bort store tomter, som skal kunne benyttes for å bygge såkalte overgangsboliger.

Sist ut er Wheelock Properties, som mandag kunngjorde at de vil leie ut tomter på til sammen 46 450 kvadratmeter i De nye territoriene (New Territories) og på øya Lantau til ikke-statlige organisasjoner, mot en betaling på 1 Hongkong-dollar (tilsvarende 1,13 kroner) per tomt.

Tomtene skal kunne brukes til å bygge leiligheter til folk som står på ventelister for å motta offentlige boliger, og det er ventet at så mange som 6000 familier vil kunne ha nytte av tilbudet, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Det totale området utgjør rundt 7 prosent av selskapets totale eiendomsmasse, ifølge nyhetsbyrået.

Wheelock-styreleder Stewart Leung mener boligkrisa er den mest presserende utfordringen i Hongkong. Han avviser på det sterkeste at selskapet gjør dette som følge av den krasse kritikken fra kinesiske myndigheter.

- Det har ikke noe som helst å gjøre med Beijings politikk, sier han til South China Morning Post (SCMP).

I Norge bor det rundt 16,5 innbyggere per kvadratkilometer. Tilsvarende tall for Hongkong er på 6539, og hvert eneste år flytter store mengder mennesker til området. For flere av de aller fattigste er situasjonen så kritisk at de er nødt til å bo i såkalte «coffin homes» (kistehjem) på størrelse med små kott, mens andre familier deler leiligheter på snaue sju kvadratmeter.

Et anslag fra 2017 tydet på at så mange som 200 000 personer bor i såkalte kistehjem.

SÅNN BOR MANGE: Slik ser det ut inne i et såkalt «coffin home» i Hongkong. Foto: Benny Lam/ SoCO / NTB Scanpix
SÅNN BOR MANGE: Slik ser det ut inne i et såkalt «coffin home» i Hongkong. Foto: Benny Lam/ SoCO / NTB Scanpix Vis mer

Gir bort milliard-sum

Wheelock er den tredje store eiendomsutvikleren som har gått ut og lovet å hjelpe til med å finne løsningen på eiendomskrisa i Hongkong, ifølge Bloomberg.

New World Developing kunngjorde i september at de skulle donere bort nær 20 prosent av landområdene de er i besittelse av til veldedige formål. Henderson Land Development fulgte opp i november med å love bort nær 40 000 kvadratmeter.

Hongkongs rikeste mann, Li Ka-shing, har på sin side lovet å gi bort 1 milliard Hongkong-dollar til lokale bedrifter som sliter som følge av uroen i landet.

Han har, i likhet med mange av Hongkongs rikeste personer, havnet i en skvis mellom lokale myndigheter, rasende demonstranter og den politiske ledelsen i Beijing.

Fra Kina-venn til hatobjekt

Mangemilliardæren, som i Hongkong kalles «supermann» som følge av sine vellykkede investeringer, ble en gang i tida beskrevet som en venn av Kina. Han har nytt godt av et vennskapelig forhold med de tidligere kinesiske statslederne Deng Xiaoping og Jiang Zemin, og inntil nylig landets nåværende president Xi Jinping.

Det er på ingen måte tilfellet i dag.

Da den politiske ledelsen i Kina ba om milliardærens hjelp til å roe ned demonstrasjonene i Hongkong, svarte Li Ka-shing med å publisere en video hvor han ba begge sider om å roe seg - samtidig som han ba Kina om å «vise medmenneskelighet» i møte med unge demonstranter.

SURNET: Li Ka-shing og Kinas president Xi Jinping kunne begge smile da sistnevnte besøkte Hongkong i 2017. To år seinere sitter ikke smilene like løst. Foto: Bobby Yip / Reuters / NTB Scanpix
SURNET: Li Ka-shing og Kinas president Xi Jinping kunne begge smile da sistnevnte besøkte Hongkong i 2017. To år seinere sitter ikke smilene like løst. Foto: Bobby Yip / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Det umiddelbare svaret fra Kina var brutalt, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Kinas kommunistparti gikk offentlig ut og beskyldte Li for å «beskytte kriminelle» og for at han angivelig står og ser på mens «Hongkong sklir ned i avgrunnen».

Samtidig som den Beijing-støttede regjeringen i Hongkong kjemper med å slå hardt ned på demonstrasjonene i gatene, pågår det samtidig en skjult innstramming i kulissene, skriver Reuters, og viser til Kinas innsats for å svekke Hongkongs rikeste og mektigste personer.

Flyttet store summer

I juni brøt massive protester ut i Hongkong, da et høyst kontroversielt lovforslag om en utleveringsavtale med Kina ble lansert.

Den foreslåtte utleveringsavtalen ville ha gjort det mulig for Kina å kreve innbyggere i Hongkong utlevert for brudd på kinesisk lov. Det ville i praksis ha ført til at handlinger og ytringer som per i dag er lovlig i Hongkong, ville kunne ha blitt gjenstand for straffeforfølgelse av det autoritære regimet i Kina.

Mange av Hongkongs aller rikeste fryktet samtidig at loven ville kunne åpne opp for at kinesiske myndigheter kunne beslaglegge innbyggernes eiendeler.

Derfor begynte flere medlemmer av Hongkong-eliten å flytte penger ut av regionen, nærmest umiddelbart etter at demonstrasjonene startet. Andre opprettet kontoer som ville tillate dem å flytte pengene ut av landet raskt ved behov, ifølge Reuters.

I september kunngjorde Hongkongs øverste politiske leder, Carrie Lam, at det omstridte lovforslaget hadde blitt skrotet.

HONGKONG: Situasjonen i Hongkongs gater tilspisser seg. Tirsdag ble en mann overfalt av demonstrantene, da han skal ha ytret frustrasjon over situasjonen i byen. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

- En mørk skygge

Demonstrasjonene som startet i juni som en protest mot lovforslaget, har imidlertid utviklet seg til en bred protest mot Kinas innflytelse i Hongkong.

Så seint som på første nyttårsdag ble rundt 400 personer pågrepet da titusener av demokratiforkjempere gikk i demonstrasjonstog for å fornye presset mot myndighetene.

Som Dagbladet tidligere har skrevet er den tidligere britiske kolonien i verdenstoppen når det kommer til klasseskille. De rikeste ti prosentene i regionen tjener 14 400 amerikanske dollar i måneden (nesten 118 000 norske kroner). Det er over 40 ganger mer enn hva de fattigste ti prosentene i landet tjener, ifølge Quartz.

- 2019 har vært det mørkeste året siden Hongkong ble overført til Kina i 1997. Fortsatte uroligheter, en svekket økonomi og økt arbeidsledighet har kastet en mørk skygge over Hongkongs framtidsutsikter, sier regionens bolig- og transportminister Frank Chan til SCMP.

En analyse gjort på vegne av avisa SCMP tyder på at 2020 også kommer til å bli et tungt år for Hongkongs eiendomskonger.

Prisene på luksuseiendommer er ventet å rase med så mye som 20 prosent i løpet av året, skriver avisa. De stadig pågående demonstrasjonene og handelskrigen mellom USA og Kina pekes på som viktige årsaker.

Hongkong

* Den tidligere britiske kolonien Hongkong består av en større halvøy og en rekke øyer sør i Kina og har omtrent 7,4 millioner innbyggere.

* Hongkong har hatt delvis selvstyre siden territoriet ble tilbakeført til Kina i 1997, etter prinsippet «ett land – to systemer».

* Det innebærer at Hongkong har sitt eget rettsvesen og en egen folkevalgt forsamling, større presse- og ytringsfrihet og en mer liberal markedsøkonomi. Hongkong har også egen valuta.

* Beijing har ansvar for forsvars- og utenrikspolitikk og har vetorett når det kommer til endringer i det politiske systemet.

* Et lovforslag som åpnet for å utlevere borgere til rettsforfølgelse i Fastlands-Kina, utløste masseprotester 9. juni 2019.

* Lovforslaget ble til slutt trukket tilbake, men protestene har fortsatt. Demonstrantene krever blant annet en uavhengig politivoldsgranskning og at allmenn stemmerett skal gjelde fullt ut. De vil også at Hongkongs leder Carrie Lam går av og krever amnesti til alle fengslede aktivister.

(Kilder: NTB og BBC)

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer