Den kinesiske staten blir storeier i Norwegian

Selskapet BOC Aviation Limited vil eie 12,67 prosent av aksjene i flyselskapet Norwegian etter kriseemisjonen. Selskapet er eid av den kinesiske staten.

BLIR STOREIER: Kina blir storeier i Norwegian. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
BLIR STOREIER: Kina blir storeier i Norwegian. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BOC Aviation er gjennom en lang rekke selskaper eid av den kinesiske regjeringen, opplyser Norwegian i en børsmelding.

Det er gjennom konvertering av leasingavtaler til nesten 390 millioner aksjer i Norwegian at BOC Aviation overtar 12,67 prosent av aksjene i det norske flyselskapet. Verken selskapet eller noen av dets datterselskaper har eid aksjer i Norwegian tidligere, men har hatt avtaler om leasing av fly.

Leasingselskaper storeiere

Transaksjonene skjer i forbindelse med Norwegians innsats for å øke egenkapitalgraden tilstrekkelig til å innfri den norske regjeringens krav for å gi lånegarantier på 3 milliarder kroner. Norwegian kunngjorde onsdag morgen at kravene var innfridd.

«BOC Aviation er et selskap kontrollert av Sky Splendor Limited, som igjen er kontrollert av Bank of China Group Investment Limited, som igjen er kontrollert av Bank of China Limited, som igjen er kontrollert av Central Huijin Investment Ltd, som igjen er kontrollert av China Investment Corporation som er eid av Folkerepublikken Kina», utdyper Norwegian i børsmeldingen.

Analysesjef Lars-Daniel Westby i SpareBank 1 Markets sier at for leasingselskapene så var dette en løsning de måtte være med på.

- Det er ikke naturlig for dem å eie. De sa selv at dette er noe de måtte være med på, men det er ikke noe som er naturlig for dem å fortsette med framover, sier Westby til Børsen.

Selv om selskapene ikke ønsker å sitte med aksjene, er de låst en stund framover. Ifølge E24 sier avtalen at aksjene blir frigitt for handel i flere omganger. Den første delen blir frigitt 9. august, den neste 9. oktober og den siste 9. desember.

- Så leasingselskapene vil selge aksjene med en gang de får muligheten?

- Det skulle ikke overraske meg. Men akkurat når de går ut er ikke helt sikkert. De er ikke dumme. Går det veldig bra, så trenger de ikke gjøre det med en gang, sier Westby.

Allrede før aksjefordelingen ble offentliggjort, ble det anslått av eksperter at leasingselskapene - som leier ut fly - ville bli de i særklasse største aksjonærene.

Leasingselskapene hadde nemlig over 34 milliarder kroner til gode fra Norwegian.

Aksjen stupte

At Norwegian oppfylte statens vilkår for å få kriselån betyr at Norwegian får tilgang til regjeringes lånegarantiordning, og kan ta i bruk 2,7 milliarder kroner.

Da Oslo Børs åpnet onsdag stupte Norwegian-aksjen. Etter ti minutters handel var aksjeverdien nær halvert.

Aksjefallet skyldes rett og slett at antallet Norwegian-aksjer mangedobles, noe som gjør at hver enkelt aksje får en langt lavere pris.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer