Shein:

Den mystiske mangemilliardæren

Mangemilliardæren Sky Xu, grunnleggeren av klesgiganten Shein, har hittil holdt seg unna rampelyset. Det kan snart endre seg.

ANONYM: Ifølge rykter skal ikke engang arbeiderne hos Shein vite hvordan sjefen deres ser ut. Foto: Yuichi YAMAZAKI / AFP
ANONYM: Ifølge rykter skal ikke engang arbeiderne hos Shein vite hvordan sjefen deres ser ut. Foto: Yuichi YAMAZAKI / AFP Vis mer
Publisert

«Ultra fast fashion»-giganten Shein har de siste åra tatt internett med storm. Med sine rimelige priser og trendy design har plaggene blitt kjærkomne tilskudd til millioner av klesskap verden over.

Selskapets grunnlegger, Sky Xu, har i løpet av få år blitt én av verdens rikeste.

Til tross for dette er det få som vet hvem multimilliardæren er. Xu har lenge holdt seg unna offentlighetens lys, og ikke en gang på selskapets egne nettsider finnes det et portrett av ham.

Forrige gang Xu publiserte noe på sosiale medier, skal ha vært for hele åtte år siden, skriver Financial Times.

Mye tyder imidlertid på at Xu skal innta rampelyset i året som kommer. Shein forbereder seg på en børsnotering på Wall Street, og med dét følger forventninger om synlighet og publisitet.

POPULÆRT: Shein har fått mye av populariteten sin gjennom promotering på sosiale medier som Instagram og TikTok. Foto: Christophe ARCHAMBAULT / AFP
POPULÆRT: Shein har fått mye av populariteten sin gjennom promotering på sosiale medier som Instagram og TikTok. Foto: Christophe ARCHAMBAULT / AFP Vis mer

Lilla tekanner og briller

Selv om Xu i stor grad har lyktes i å skjerme seg fra offentligheten, har noen detaljer om ham likevel sluppet ut.

Ifølge Wall Street Journal ble Xu Yangtian, som han egentlig heter, født i 1984. Han vokste opp i industribyen Zibo i Shandong-provinsen med to foreldrene som var fabrikkarbeidere.

På begynnelsen av 2000-tallet flyttet Xu til Qingdao for å studere internasjonal handel. For å spe på studentøkonomien startet han opp en nettbasert bedrift der han meglet fram avtaler mellom kinesiske industriprodusenter og utenlandske kjøpere. Xus interesse for søkemotoroptimalisering (SEO) viste seg å bli svært nyttig.

I 2009 var Xu med på å grunnlegge en ny nettbasert virksomhet sammen med Molly Miao, Maggie Gu og Henry Ren. Det nye selskapet skulle selge forbrukerprodukter til utlandet, og varekatalogen var fylt med alt fra lilla tekanner til briller.

Tre år seinere begynte selskapet å selge brudekjoler, og nettstedet byttet navn til SheInside.

Navnet ble i 2015 kortet ned til bare Shein, og katalogen ble fylt med alle typer kvinneklær. Samme år ble en egen shoppingapp lansert.

I løpet av få år ble det en av verdens mest nedlastete appen innenfor sin kategori.

Ifølge The Guardian ble Shein i fjor anslått til å være verdt mer enn Zara-eier Inditex og H&M til sammen.

NETTSIDEN: Shein er en av verdens største shoppingapper. Foto: AP Photo / Richard Drew / File
NETTSIDEN: Shein er en av verdens største shoppingapper. Foto: AP Photo / Richard Drew / File Vis mer

Anklages for tvangsarbeid

Alt har imidlertid ikke gått sømløst for Shein.

Selskapet har gjentatte ganger blitt anklaget for brudd på opphavsretten, og flere har pekt på de negative miljømessige konsekvensene av forretningsmodellen bak suksessen, nemlig «fast fashion».

«FAST FASHION»: Sheins klær blir produsert i Kina. Her fra en fabrikk i Guangzhou. Foto: Jade Gao / AFP
«FAST FASHION»: Sheins klær blir produsert i Kina. Her fra en fabrikk i Guangzhou. Foto: Jade Gao / AFP Vis mer

Shein har også blitt anklaget for å benytte seg av tvangsarbeid i produksjonen av klærne.

Selv sier selskapet at de har «nulltoleranse» for tvangsarbeid, og at de overholder lovene i markedene de opererer i.

Xu har imidlertid ikke kommentert kritikken offentlig. Det er kanskje ikke så rart. Shein-grunnleggeren nekter å gi intervjuer, og den eneste gangen pressen gjengir noen av sitatene hans, er når de jevnlige pressemeldingene publiseres.

En person som har jobbet tett sammen med ham, beskriver ham som «sjenert og beskjeden». Dette setter imidlertid ikke stopper for Xu, ifølge vedkommende.

- Han har såvidt begynt. Hele verden ligger foran ham, og et stort marked gjenstår å erobre, sier kilden til Financial Times.

PÅ BØRSEN: Shein skal trolig børsnoteres i løpet av 2024. Foto: ANGELA WEISS / AFP
PÅ BØRSEN: Shein skal trolig børsnoteres i løpet av 2024. Foto: ANGELA WEISS / AFP Vis mer

Ventes på børs

I 2024 er det derimot ventet at Shein skal bli børsnotert i USA. Ifølge Forbes ble de konfidensielle dokumentene som kreves i forkant, signert i slutten av november i år.

Flere spekulerer nå i om Xu, som allerede er god for 11,2 milliarder dollar - tilsvarende 115 milliarder norske kroner - vil bli et gjenkjennbart fjes.

Som Wall Street Journal skriver, er det ofte en forventning fra investorer at konsernsjefen fungerer som selskapets ansikt utad, og at han eller henne skal kommunisere strategi og visjoner.

Med dette ansvaret på skuldrene kan det bli vanskelig å forbli anonym.