Blant fortvilte bønder i Sør-Norge finnes et knippe som har hatt all grunn til å smile i juni.

De siste åra har det blitt stadig flere av dem.

De øyner håp om at klimaendringene vil by på nye muligheter.

Den norske vindrømmen

Publisert

GVARV, TELEMARK (Dagbladet): Lavtrykket har enda ikke slått inn over Sør-Østlandet. Gradestokken står høyt på 20-tallet og sola skinner over fjellene og de grønne, frodige åkrene.

Det er så sommeridyllisk som det kan få blitt på vingården «Lerkekåsa» denne julidagen.

Fruktbygda Gvarv i Midt-Telemark har flere ganger satt norske varmerekorder. Det visste dagens eiere, Odd og Lill Wollberg fra Nes på Romerike lite om da de kjøpte småbruket her i 2018.

Heller ikke i sin villeste fantasi hadde de trodd at det var mulig å dyrke vindruer i Norge før de kom over den lille vingården.

De siste åra har interessen for norsk vinproduksjon økt. En oversikt fra foreningen Norske Druedyrkere viser at det nå er 50 norske gårder og småbruk som i løpet av få år har startet med produksjon av vindruer.

Et stadig varmere klima er det som muliggjør utviklingen. Men kan Norge bli en vinprodusent?

Fra svin til vin

Arild Hebnes er leder i foreningen Norske Druedyrkere. Han forklarer at veldig mange som driver med vindruer i Norge i dag, fortsatt gjør det på hobbybasis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.