Økte strømpriser:

- Den perfekte stormen

En kombinasjon av flere ting har gjort at strømprisene skyter i været. Nordmenn kan få seg et sjokk når neste strømregning kommer, ifølge ekspert.

STRØMSJOKK: I Norge er strømprisene historisk høye nå. Foto: Cornelius Poppe / NTB
STRØMSJOKK: I Norge er strømprisene historisk høye nå. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det kan bli den perfekte stormen, sier markedsanalytiker John Andrew Brottemsmo i Kinect Energy til Dagbladet.

Han frykter at strømprisene vil skyte i været.

For torsdag er allerede prisene på rekordnivå, med en gjennomsnittlig pris på én krone og 23 øre per kilowattime (kWh). Til sammenlikning var gjennomsnittsprisen på samme tidspunkt i fjor på 12 øre, og 25 øre i 2019, ifølge kraftbørsen Nord Pool.

Og høyere kan det altså bli, på grunn av høye gasspriser, lav vindproduksjon, avvikling av ikke-fornybar energi i Europa og en knalltørr sommer i Norge, advarer analytikeren.

Brottemsmo tar likevel forbehold:

- Prisene i Norge er avhengige av været i høst, så hvis vi får den perfekte stormen andre veien, vil det senke prisene. Det er lite vann i magasinene i vannkraftverkene nå. Hvis vi får mye regn, så vil vi nok få lavere priser enn vi ser nå.

- Kan bli sjokkert

Brottemsmo forteller at det neste sjokket kan bli strømregninga for september.

- For sørnorske kunder vil den nok være sjokkerende høy, sier han.

Men det vil bli enda verre for dem på kontinentet.

- I Norge er strømprisene historisk høye nå, men det er stor forskjell fra Storbritannia, som er på fem kroner per kilowattime. I Storbritannia og store deler av Europa er det høye priser fordi det er høye gasspriser og det blåser lite for tiden, så det er lite vindkraft. De europeiske kundene har heller ikke betalt regningen for september, så mange europeere vil også slite litt, sier Brottemsmo.

Avhengig av været

- Det er ekstreme priser på kull- og gass i hele verden. I Europa er det prisen CO₂-kvoter som er med å avgjør prisen på strøm. Det er fortsatt ikke nok fornybar energi i Europa og det ser vi resultat av nå, forklarer Tor Reier Lilleholt, sjefanalytiker i Volue Insight.

I tillegg er Norge hundre prosent avhengig av været, fortsetter han.

- Vi har bare fornybar energi, 96 prosent er vannkraftproduksjon og resten vind. De siste seks månedene har vært veldig tørre. Det har vært en relativ kjølig og tørr vinter og en varm og fin sommer med lite nedbør. Det er historisk tørt i Norge, vi har aldri hatt det så tørt i Sør-Norge i nyere tid.

I Nord-Norge er det en vesentlig bedre situasjon med mer regn og så har de hatt mulighet til å lagre energi.

- Haster

Det haster ifølge Lilleholt å få fylt opp lagrene med vann i Sør-Norge.

- Hvis det er nedbør i oktober kan man redde lagrene litt. Men allerede i november er det for seint, da legger snøen seg i fjellet og vi vente til våren, da vannet smelter igjen, sier han.

- Hva skjer hvis det ikke kommer nedbør i oktober?

- Normalt så regner det mye i oktober, men hvis klimaet fortsetter å være tørt kan det bli kritisk for strømprisene.

Hele systemet er under press. Det er en knapphet på ressurser og da blir det en priskonsekvens, forteller analytikeren.

- Hvis det blir en kald høst i Europa, så kan det holde gassprisene på et høyt nivå.

En annen konsekvens er at vi må spare vann - og strøm.

- Man må regne med to tusen kroner ekstra i måneden i vintermånedene med høyest forbruk, i forhold til i fjor vinter.

I tillegg er Nordsjøkabelen, som går fra Norge til Storbritannia, planlagt å begynne å frakte strøm allerede i oktober - og det skaper en ny usikkerhet.

- Nordsjøkabelen, som skal frakte strøm fra Norge til Storbritannia, vil trigge en ytterligere behov for eksport mellom Norge og England, så lenge det er prisforskjell. Det vil igjen påvirke prisene i Norge. Våre analyser sier at kabelen vil løfte prisene i Sør-Norge med 10 øre per kilowattime, men med knapphet med vann i magasinene så kan det øke mer.

NY: Jonas Gahr Støre skal danne en ny regjering. Da vil han ha med seg SP og SV. Vi forklarer regjeringsforhandlingene. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Høyeste prisene

Stine Johansen, kommunikasjonsdirektør i kraftbørsen Nord Pool, som beregner de norske strømprisene for hver time, sier til Dagbladet at gjennomsnittsprisene for juli og august i år er de høyeste de har sett på denne årstida.

- Over sommeren har de norske strømprisene vært høyere enn normalt på Sør-, Øst og Vestlandet, sier hun.

Selv om Midt- og Nord-Norge har litt økning i strømpriser, sammenliknet med fjoråret, har de beholdt relativt lave strømpriser.

- Midt- og Nord-Norge har variert mellom 40,6 øre til 64,5 øre per kilowattime i dag, sier Johansen. I 2020 hadde de rundt ti til åtte øre og i 2019 hadde de 29 øre.

Det er på grunn av at det ikke har vært samme været i som i Sør-Norge.

Verst på kontinentet

- Våre nordiske naboland har samme nivå eller høyere priser enn i Norge. Torsdag 16. september har Finland én krone og 25 øre per kilowattime, Danmark 1 krone og 61 øre per kilowattime, Sverige fra 63 øre per kilowattime i nord til én krone og 48 øre i sør, forteller Johansen.

På kontinentet ser vi høyere strømpriser. Torsdag hadde Tyskland 0,158 euro per kilowattime – Frankrike 0,169 euro per kilowattime - Nederland 0,169 euro per kilowattime.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer