Flyplasskaos:

- Den perfekte stormen

Det er en kombinasjon av flere kriser som nå preger flyplasser i Europa. I København hoper ettersendt bagasje seg opp i ankomsthallen.

BAGASJETRØBBEL: Dette synet møter reisende når de ankommer bagasjebåndet i København lufthavn. Lise Agerley Kürstein, kommunikasjon- og pressesjef i København lufthavn, opplyser at problemet oppstår fordi flyplasser i Sør-Europa har mangel på personell. Foto: Presse-fotos.dk/Ritzau Scanpix/NTB
BAGASJETRØBBEL: Dette synet møter reisende når de ankommer bagasjebåndet i København lufthavn. Lise Agerley Kürstein, kommunikasjon- og pressesjef i København lufthavn, opplyser at problemet oppstår fordi flyplasser i Sør-Europa har mangel på personell. Foto: Presse-fotos.dk/Ritzau Scanpix/NTB Vis mer
Publisert

På København lufthavn Kastrup er det i disse dager lange køer for å sjekke inn, bagasje stablet i hele ankomsthallen og flere kansellerte fly.

I København har flere tusen feriehungrige personer startet ferien med stress og usikkerhet. De siste ukene har det oppstått kaos på en rekke flyplasser i hele Europa.

Ifølge Steen Erik Navrbjerg, arbeidsmarkedsforsker ved København universitet med ekspertise på flyplasser, er det flere kriser, i tillegg til SAS-streiken, som nå fører til ekstra mye press på flyplassen.

- Det er en rekke forskjellige kriser som sammen skaper den perfekte stormen, sier Navrbjerg til Dagbladet.

Det var dansk TV 2 som først omtalte saken.

Mangel på arbeidskraft

Han peker på mangel på arbeidskraft som den største og mest overordnede utfordringen.

Da coronapandemien for alvor satte en «stuck» i flytrafikken ble København lufthavn nødt til å gi sparken eller permittere store deler av personalet på flyplassen.

Ifølge Navrbjerg merker nå flyplassene etterslepet av de mange permitteringene og oppsigelsene.

- Jeg tror at det har kommet som en overraskelse på flybransjen at det er så mange som vil ut å reise igjen. Bransjen har fortsatt sårt bruk for personell, for det er ikke like mange som har vendt tilbake til bransjen som de kanskje hadde forventet, sier han til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.