- Den største frykten

Når Kina åpner for fullt, er ikke det nødvendigvis godt nytt for global inflasjon. Men det er ikke prisveksten som er den største frykten i 2023, ifølge norsk ekspert.

PRISPRESS: Et gjenåpnet Kina kan være godt nytt for verdensøkonomien, men kan også føre til vedvarende høye renter og prispress. Foto: Ed Jones / AFP / NTB
PRISPRESS: Et gjenåpnet Kina kan være godt nytt for verdensøkonomien, men kan også føre til vedvarende høye renter og prispress. Foto: Ed Jones / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Da Kina slapp viruset løs for noen uker siden, endte tre lange år med knallhard nullsmittestrategi. Selv om viruset stort sett ble holdt ute, var den nådeløse tilnærmingen et mareritt for mange av landets 1,4 milliarder innbyggere.

Når landet åpner grensene den 8. januar, markerer det slutten på 1016 dager med stengte dører til omverdenen.

- Dette er nok den endelige gjenåpningen som mange ikke trodde ville komme, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, til Børsen.

Snuoperasjonen er ventet å gi et etterlengtet friskt pust inn i verdens nest største økonomi. Men effekten er betydelig langt utenfor stormaktens grenser.

- Negativt

Nylig advarte IMF-sjef Kristalina Georgieva om at 2023 kan bli mye verre for verdensøkonomien enn 2022.

Flere eksperter frykter en global resesjon, altså betydelige og vedvarende nedgangstider, rundt hjørnet. I dette bildet er et gjenåpnet Kina et positivt bidrag, ifølge Chen.

- Her er en potensiell joker på oppsiden for verdensøkonomien i 2023. Men det er negativt fra et inflasjonsståsted, sier han og forklarer:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.