- Den største frykten

Når Kina åpner for fullt, er ikke det nødvendigvis godt nytt for global inflasjon. Men det er ikke prisveksten som er den største frykten i 2023, ifølge norsk ekspert.

PRISPRESS: Et gjenåpnet Kina kan være godt nytt for verdensøkonomien, men kan også føre til vedvarende høye renter og prispress. Foto: Ed Jones / AFP / NTB
PRISPRESS: Et gjenåpnet Kina kan være godt nytt for verdensøkonomien, men kan også føre til vedvarende høye renter og prispress. Foto: Ed Jones / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Da Kina slapp viruset løs for noen uker siden, endte tre lange år med knallhard nullsmittestrategi. Selv om viruset stort sett ble holdt ute, var den nådeløse tilnærmingen et mareritt for mange av landets 1,4 milliarder innbyggere.

Når landet åpner grensene den 8. januar, markerer det slutten på 1016 dager med stengte dører til omverdenen.

- Dette er nok den endelige gjenåpningen som mange ikke trodde ville komme, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, til Børsen.

Snuoperasjonen er ventet å gi et etterlengtet friskt pust inn i verdens nest største økonomi. Men effekten er betydelig langt utenfor stormaktens grenser.

- Negativt

Nylig advarte IMF-sjef Kristalina Georgieva om at 2023 kan bli mye verre for verdensøkonomien enn 2022.

Flere eksperter frykter en global resesjon, altså betydelige og vedvarende nedgangstider, rundt hjørnet. I dette bildet er et gjenåpnet Kina et positivt bidrag, ifølge Chen.

- Her er en potensiell joker på oppsiden for verdensøkonomien i 2023. Men det er negativt fra et inflasjonsståsted, sier han og forklarer:

- Hvis flere kinesere skal bruke energi, drivstoff, olje og reise, vil råvareprisene stige. Da vil ikke global inflasjon falle så mye tilbake som ønsket.

JOKER: Det sier Olav Chen om Kinas gjenåpning. Foto: Lise Eide Risanger / Storebrand
JOKER: Det sier Olav Chen om Kinas gjenåpning. Foto: Lise Eide Risanger / Storebrand Vis mer

Store deler av verden, også Norge, rystes av en høy prisvekst, som sentralbanker bekjemper med å heve renta. Et gjenåpnet Kina kan være et negativt bidrag i dette bildet, påpeker The Economist.

Dersom åpninga medfører en større global etterspørsel, og dermed ytterligere uønsket prispress, kan sentralbankene måtte stramme til mer for å kvitte seg med trusselen.

- Den største frykten

Chen sier at dette absolutt er en mulighet. Det er imidlertid ikke inflasjon som er den største frykten inn i 2023, mener han.

- Ved inngangen av året nå frykter man resesjon. Et fall i etterspørsel. Men da vil dette være en gave for alle som frykter resesjonen og gjøre spådommene fra pessimistene til skamme. At du får kineserne som plutselig kjøper de varene som resten av verden ellers hadde gått konkurs på.

EN SAGA BLOTT: Etter tre år med et nådeløst coronaregime har myndighetene sluppet viruset fri. Rapporter tyder på enorme smittetall i landet. Foto: Andy Wong / AP / NTB
EN SAGA BLOTT: Etter tre år med et nådeløst coronaregime har myndighetene sluppet viruset fri. Rapporter tyder på enorme smittetall i landet. Foto: Andy Wong / AP / NTB Vis mer

Selv om et gjenåpnet Kina kan være negativt på grunn av inflasjon, er det summa summarum positivt for global økonomi, mener porteføljeforvalteren.

- Det er ikke inflasjon som er hovedfokuset og det man er mest redd for i 2023, det er veksten, etterspørselen og arbeidsmarkedet. Hvis Kina kommer til å være en marginal bidragsyter til etterspørselen, så er det positivt, sier Chen og legger til:

- Det kan være at sentralbankene holder rentene høye lengre. Men folk beholder jobbene. Jeg tror resesjonsfrykten er den største frykten, i eurosonen og i USA. Og Kina er en positiv joker.

Venter kaos

For Kina selv vil gjenåpningen fungere på samme måte som oppdemmet konsum i resten av verden. Ting man ikke fikk gjort tidligere, kan man gjøre nå: Dra på restauranter, gå på kino, reise og besøke slektninger.

Enkelte eksperter varsler at årets første måneder vil være humpete for Kina, og at gjenåpninga vil være usikker og kaotisk, ifølge CNN.

- På kort sikt tror jeg Kinas økonomi sannsynligvis vil oppleve kaos i stedet for framgang av en enkel grunn: Kina er dårlig forberedt på å håndtere covid, sier Bo Zhuang, senioranalytiker i investeringsselskapet Loomis, Sayles & Company, til kanalen.

Chen tror kinesiske myndigheter nå har tatt et kalkulert valg om å åpne, der de oppveier ulike hensyn mot hverandre. Om det er noen som kan håndtere en gjenåpning i massiv skala, er det Kina, mener han.

Nå er kinesisk nyttår rundt hjørnet. Da er det ventet at pengebruken på gaver, fyrverkeri og mat vil gjøre et byks.

- Det er nok en strategi myndighetene har planlagt - ellers ville de ha ventet med gjenåpning til etter den kinesiske nyttårsfeiringen. De vil ikke ha misnøye i befolkningen. Det vil være godt for økonomien, men det vil koste i form av sykdom og dødsfall, sier Chen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer