- Den største risikoen

Varselropene om global økonomi har kommet på løpende bånd, men det er glimt av håp. Sjeføkonom forklarer hva han mener er den store risikoen i 2023.

DALER: Inflasjonen i USA er på vei ned, en av flere faktorer som tenner et glimt av håp på vegne av den globale økonomien. Foto: Taylor Creek Media / Shutterstock / NTB
DALER: Inflasjonen i USA er på vei ned, en av flere faktorer som tenner et glimt av håp på vegne av den globale økonomien. Foto: Taylor Creek Media / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Skyhøy prisvekst, galopperende styringsrenter og sjokkbølger fra krigen i Ukraina har fått et stadig større ekspertkorps til å blåse i alarm-hornene.

Nylig gikk Verdensbanken-sjef David Malpass ut og advarte om mulige globale nedgangstider rundt hjørnet.

World Economic Forum ropte varsko denne uka om en mulig «polykrise», der samspillet mellom en klynge av trusler forårsaker forsterkede framtidige problemer.

Levekostnadskrisa er den store umiddelbare trusselen, konkluderer WEF.

- Har vært dramatisk

Men det er ikke nødvendigvis nattsvart. To uker inn i 2023 er det flere faktorer som tenner et lite glimt av håp: Kina gjenåpner tidligere en ventet. En hittil mye varmere vinter enn vanlig gjør Europas energihodepine litt mindre dundrende. Og torsdag kom inflasjonstall fra USA som viser en fortsatt nedgang i prisveksten i verdens viktigste økonomi.

- Risikoen for en ordentlig smell, som finanskrisen, den har blitt mindre, sier sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, til Børsen.

At Kina skrinla sin strenge nullsmittestrategi på tampen av 2022, mener flere vil gi den globale økonomien et etterlengtet løft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer