Inflasjon:

- Den største tragedien

Den tidligere amerikanske finansministeren kommer med klar advarsel. - Vi skal være forsiktige med å innkassere en seier nå, sier norsk ekspert.

ADVARER: Mens prisveksten begynner å dempe seg, er det ifølge Larry Summers viktig å ikke ta seieren på forskudd. Foto: Hyungwon Kang / Reuters / NTB
ADVARER: Mens prisveksten begynner å dempe seg, er det ifølge Larry Summers viktig å ikke ta seieren på forskudd. Foto: Hyungwon Kang / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Sentralbanker verden rundt forsvarer seg mot en angrepskrig fra inflasjon. Felles for de fleste er et mål om to prosent prisvekst, men 2022 bød på langt sterkere vekst enn som så.

Og verktøyet sentralbanken har for å slå ned på inflasjonen med, er en stadig mer bitende rente. Med det får folk dyrere boliglån, og mindre å rutte med, og dermed dårligere råd til å kjøpe varer som driver prisveksten opp ytterligere.

Advarer

Men akkurat hvor hardt og fort renta skal skrus til, er det ulike formeninger om. Mens den amerikanske sentralbanken har servert flere trippelhevinger, har Norges Bank nøyd seg med noen dobbelt- og enkelthevinger.

Det har resultert i at styringsrenta i USA ligger nesten to prosent høyere enn den norske. Og hva som er den beste strategien, er tidligere amerikansk finansminister Larry Summers ikke i tvil om.

- Den største tragedien nå ville være om sentralbankene skulle luske vekk fra målet om å sikre prisstabilitet for tidlig, og vi måtte kjempe denne kampen to ganger, sa han under World Economic Forum i Davos i Sveits i forrige uke, ifølge Yahoo! Finance.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer