Inflasjon:

- Den største tragedien

Den tidligere amerikanske finansministeren kommer med klar advarsel. - Vi skal være forsiktige med å innkassere en seier nå, sier norsk ekspert.

ADVARER: Mens prisveksten begynner å dempe seg, er det ifølge Larry Summers viktig å ikke ta seieren på forskudd. Foto: Hyungwon Kang / Reuters / NTB
ADVARER: Mens prisveksten begynner å dempe seg, er det ifølge Larry Summers viktig å ikke ta seieren på forskudd. Foto: Hyungwon Kang / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Sentralbanker verden rundt forsvarer seg mot en angrepskrig fra inflasjon. Felles for de fleste er et mål om to prosent prisvekst, men 2022 bød på langt sterkere vekst enn som så.

Og verktøyet sentralbanken har for å slå ned på inflasjonen med, er en stadig mer bitende rente. Med det får folk dyrere boliglån, og mindre å rutte med, og dermed dårligere råd til å kjøpe varer som driver prisveksten opp ytterligere.

Advarer

Men akkurat hvor hardt og fort renta skal skrus til, er det ulike formeninger om. Mens den amerikanske sentralbanken har servert flere trippelhevinger, har Norges Bank nøyd seg med noen dobbelt- og enkelthevinger.

Det har resultert i at styringsrenta i USA ligger nesten to prosent høyere enn den norske. Og hva som er den beste strategien, er tidligere amerikansk finansminister Larry Summers ikke i tvil om.

- Den største tragedien nå ville være om sentralbankene skulle luske vekk fra målet om å sikre prisstabilitet for tidlig, og vi måtte kjempe denne kampen to ganger, sa han under World Economic Forum i Davos i Sveits i forrige uke, ifølge Yahoo! Finance.

Selv om det nå meldes at inflasjonen dempes flere steder i verden, mener han altså at man ikke skal ta seieren på forskudd.

- Lettelse må ikke bli selvtilfredshet. Inflasjonen er på vei ned, men akkurat som forbigående faktorer økte inflasjonen før, har forbigående faktorer bidratt til nedgangene vi har sett i inflasjonen nå. Som i så mange reiser er den siste delen ofte den vanskeligste, fortsatte den tidligere finansministeren.

Med andre ord kommer han med en sterk oppfordring til sentralbankene om å ikke hvile på laurbærene.

- Kan få overraskelser

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache kunngjorde forrige uke at styringsrenta i denne omgangen ville være uendret, noe som kan være nettopp det Summers advarer om.

Nils Kristian Knudsen, rente- og valutastrateg i Handelsbanken, påpeker at det er tegn til at inflasjonen her hjemme har begynt å moderere seg litt.

- Da er vi på en kanskje litt mer positiv retning her også: At vi har lagt bak oss det verste. Men - det vil trolig ta tid før vi er tilbake ned mot målsettinga på rundt to prosent, sier han til Børsen.

Om det er mulig at Norges Bank går på en slik smell som Summers skisserer, sier Knudsen:

- Mange har bommet på inflasjonen og hvordan den utvikler seg, og dermed så skal vi være forsiktige med å innkassere en seier nå, selv om det ser ut til å gå veien. Så kan det dukke opp nye overraskelser underveis. Det kan også være at den underliggende inflasjonen – det som har med lønninger å gjøre - den dynamikken der kan overraske, sier Knudsen.

- Ikke kruttsterkt med det første

Knudsen mener Summers absolutt har et poeng.

- Nå er man kanskje litt mer optimistisk med tanke på det som skjer med økonomien, men samtidig er man litt forsiktig med å slippe all glede løs, sier han.

I Europa er det mye positivt som skjer på en gang, og bakteppet er bedre nå enn i fjor høst, ifølge Knudsen. Energiprisene har falt betydelig. Det gir noe trygghet med tanke på neste vinter, selv om mye kan skje, påpeker han.

- Så har du gjenåpninga av Kina, som er et stort marked i Europa. Etterspørselsspillet der normaliserer seg, så vil det gagne europeisk økonomi, som selger høyt prisede varer inn til Kina, sier han.

- Når det er sagt, så er det klart at selv om man unngår en resesjon i Europa i år, kan det likevel tenkes at veksten ikke blir kruttsterk med det aller første.

Varsler at nullrentetida er over

Larry Summers mener også tida med nullrenter er over, ifølge Finans.

En annen Knudsen - Kyrre Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank - håper han har rett i det.

- Det får vi håpe på et vis. For de lave rentene som vi har hatt, de skaper potensial for altfor høy opplåning. Og litt kunstig lave renter, skaper kunstig høy opplåning. Over tid så bør rentene stå litt mer i stil med økonomien, og de siste ti åra har de vært veldig lave. Så jeg tror han har rett, både når det gjelder USA, Europa og Norge, sier Kyrre Knudsen.

- I Norge så biter de kortsiktige rentene mye mer enn andre, for vi har mer lån og flytende rente. Sammenliknet med USA og Europa.

Han mener i likhet med Summers at man ikke bør undervurdere inflasjonen, og viser til debatten der enkelte mener man ikke bør bekymre seg så mye for prisveksten.

- For dem som har grei lønn tåler man litt mer. Men for et system som består av tillit på måten vi skal sette renten på, så er jeg veldig enig i Summers i at dersom systemet skal overleve, så kan man ikke gjøre noe om rokker ved den tilliten, til at målet er å ha kontroll på inflasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer