Den styrtrike prinsens bløff avslørt

Han skulle ta utdannelse, men den 19 år gamle sjeiken var selv mer opptatt av gambling og raske biler.

BLØFF: 19 år gammel dro sjeik Khalifa bin Hama bin Khalifa Al Thani til Los Angeles for å utdanne seg, men han gjorde stort sett alt mulig annet enn å gå på skolen. Foto: Wikimedia
BLØFF: 19 år gammel dro sjeik Khalifa bin Hama bin Khalifa Al Thani til Los Angeles for å utdanne seg, men han gjorde stort sett alt mulig annet enn å gå på skolen. Foto: Wikimedia Vis mer
Publisert

I 2011 ankom den da 19 år gamle sjeik Khalifa bin Hamad bin Khalifa Al Thani, eller KHK som han gjerne refererer til seg selv som, Los Angeles fra Qatar.

Prinsens entourage

Som sønn av den daværende emiren, bror av den nåværende emir, ankom han landet i privatfly. Når man er en del av familien som leder den styrtrike oljestaten Qatar, står det aldri på pengene.

Med seg til Los Angeles hadde den unge sjeiken et helt entourage med fettere og tjenestefolk. Det var sjåfører, sikkerhetsvakter og personlige trenere. En ansatt hadde som oppgave å lage te til Al Thani, og en stappet KHKs vannpipe.

Årsaken til at den 19 år gamle sjeiken dro til Los Angeles var at han skulle gå på skole. Og det gjorde han også, tilsynelatende.

Hadde det ikke vært for skandalen som ble rullet opp rundt kjendiser i fjor, der de ble siktet, og dømt, for å ha bestukket opptaktskontorer og prøveadministratorer ved eliteuniversiteter rundt om i USA, for å sikre sine egne barn adgang på skolene, så hadde den unge sjeikens Los Angeles-eventyr forblitt et få visste om.

Nå er ikke sjeiken og hans styrtrike familie innblandet i skandalen som ble rullet opp i fjor, men Los Angeles Times fikk tips om å ta en nærmere titt på sjeikens utdannelse i USA. Og der fant de en oppsiktsvekkende historie.

Det kan nemlig se ut som om sjeiken har bløffet seg gjennom utdannelsen.

«Pretty Woman»-hotell

Al Thani, yngstemann i søskenflokken fra Qatar, er glad i raske biler og, på tross av at familien var opptatt av at både han og resten av søskenflokken fikk en god utdannelse, hadde han tankene et annet sted.

På plass i Los Angeles tok Al Thani med hele sitt entourage til hotellet Beverly Wilshire, som ble gjort kjent i den velkjente romantiske komedien «Pretty Woman».

Al Thani bodde i en suite, mens hans medhjelper måtte «nøye seg» med rom til skarve 4000 kroner per natt.

LUKSUSBILER: I august sto en rekke svært eksklusive biler, som Ferraris LeFerrari, i Knightsbridge i London. Som skiltene viser er det trolig sjeik Khalifa bin Hamad bin Khalifa Al Thani som eier dem. Foto: Ray Tang / Lnp / REX / NTB scanpix
LUKSUSBILER: I august sto en rekke svært eksklusive biler, som Ferraris LeFerrari, i Knightsbridge i London. Som skiltene viser er det trolig sjeik Khalifa bin Hamad bin Khalifa Al Thani som eier dem. Foto: Ray Tang / Lnp / REX / NTB scanpix Vis mer

De to første åra, fra februar 2011, gikk Al Thani, merkelig nok, på et universitet som hovedsakelig var for latinamerikanske lavinntektsfamilier, L.A. Mission College. Hvorfor sjeiken gikk her er ikke godt å si, da det var flere skoler som lå nærmere hotellet og som tilbød de samme fagene som Mission.

Al Thani skal riktignok ikke ha vært på skolen særlig ofte, og etter to år begynte jobben med å forsøke å få ham inn på en mer prestisjetung skole.

Kom med gullkameler

Universitetet UCLA ble kontaktet og fortalte at sønnen til Qatars emir var interessert i politisk vitenskap og det ble antydet for en av administratorene ved skolen at dersom de spilte kortene rett ville de få en stor donasjon.

Dette var egentlig ikke så oppsiktsvekkende. Qatar har, under ledelse av sjeikens mor, gitt over en milliard dollar til amerikanske universiteter.

Flere av Al Thanis medhjelpere, deriblant Joseph Hourieh, en amerikaner som var ansatt som «fikser» for KHK, og som hadde en rekke offisielle titler for Qatars FN-virksomhet, hadde et møte med Alessandro Duranti, fakultetsleder for samfunnsfag ved UCLA.

Prinsens utsendte ankom møtet med et par kamelstatuer av gull og enkelte andre gaver, og gjorde det klart at de ønsket en garanti for at Al Thani kom inn på skolen.

- Jeg fortalte dem gjentatte ganger at for det første, som fakultetsleder, så har jeg ingenting med inntaket å gjøre, og at vi heller ikke kan ta inn noen på bakgrunn av deres spesielle status, sier Duranti.

Han forteller at han skal ha blitt presset av sjeikens medhjelper, og fikk også høre:

- Hans høyhet liker ikke å få nei.

BOSTED: Det var her, på Beverly Wilshire, at sjeiken bodde under sin tid i Los Angeles. Foto: Gary Coronado / Los Angeles Times / Shutterstock / NTB scanpix
BOSTED: Det var her, på Beverly Wilshire, at sjeiken bodde under sin tid i Los Angeles. Foto: Gary Coronado / Los Angeles Times / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Forfalsket regninger

Men nei ble det, og det hele endte med at han kom inn på University of South California, USC, etter at familien hadde lovet skolen en klekkelig donasjon.

På tross av dette skal han nesten aldri ha vært på skolen. Han spilte dataspill og trente i hotellets suiter, men han gjorde lite skolearbeid.

Innledningsvis fikk han lovlig fravær av forskjellige ubegrunnede «sikkerhetsårsaker», og da hans hjelpere etterhvert fikk overtalt skolen til å la ham fortsette på utdannelsen som «fjernstuderende», som den første og siste i skolens historie, forsvant han helt fra skolen.

Sjeikens instagram-profil fortalte historien om hva han heller brukte tid på. Han spilte volleyball i London, kjørte Ferrari i Monaco og ørkensafari i Qatar.

I Los Angeles ble det også en stri tørn for sjeikens amerikanske «fikser». Han måtte nemlig håndtere alle regningene som skulle sendes hjem til Qatar for å bli betalt. Det eneste problemet var at den unge prinsen helst ikke ville at alle pengene han brukte, spesielt ikke de han brukte i Las Vegas, ettersom gambling ifølge islam er synd, og også forbudt i Qatar, skulle komme for tydelig fram.

Løsningen var å forfalske papirer og lage skyggeregninger.

Anklages for rasisme

Til slutt fikk prinsen sin universitetsutdannelse, med toppkarakterer, selv om han tilsynelatende aldri møtte opp på forelesninger eller på skolen i det hele tatt.

En talsmann for sjeiken antyder overfor Los Angeles Times at påstandene som kommer fram i deres artikkel er rasistiske.

- Ville derre stilt disse spørsmålene om en hvit student angivelig ikke møtte opp i timer, eller ble tatt for å kjøre for fort? Ville dere stille disse spørsmålene om en hvit students foreldre angivelig donerte penger til et universitet? spør Max Shulklapper, sjeikens talsperson.

I dag jobber KHK for etterretningstjenesten i Qatar.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer