- Den tøffeste mentale utfordringen

Eieren av bollesuksessen, som i år vil sette rekord, forteller om en reise som inkluderer både en bikini til Siv Jensen - og en tøff mental utfordring.

POPULÆRT: Espa Bolleland vil slå tidligere rekorder og nå en viktig milepæl. Bildet er tatt i 2021. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
POPULÆRT: Espa Bolleland vil slå tidligere rekorder og nå en viktig milepæl. Bildet er tatt i 2021. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

En snau time fra Oslo ligger stedet der lavt blodsukker, og kanskje sommerkroppen, kan ta seg en bolle.

De fleste, i alle fall på Østlandet, har hørt om Espa Bolleland. Det kanskje ikke alle vet, er at de har et helt annet årshjul enn alle andre.

- Mangla noen få boller

Onsdag før skjærtorsdag er nemlig årets høydepunkt - rene julaften - for bollegiganten.

5. april skal 27 ansatte stille seg bak disken for å selge 18 000 boller, hevder de selv.

I år er målet å selge 2,1 millioner boller. Det har de aldri klart.

- Vi hadde det samme målet i fjor, men vi mangla noen få boller. Får bare kjøre på i år, sier Roger Danielsberg til Børsen.

- Man må ha et litt hårete mål, legger han til.

Danielsberg, som eier sjappa sammen med Rune Gulbrandsen og Morten Støen, har vært i bolle-gamet lenge. Han forklarer at han jobbet på en annen bensinstasjon på 90-tallet da han fikk et tilbud:

- Jeg ble med Rune i 1998, han spurte om jeg ville drive egen butikk. Og så har det balla på seg, ettersom ting har vokst.

Avgjørelsen har vist seg lukrativ.

- I 2022 hadde vi en omsetning på i underkant av 94 millioner netto, sier Danielsberg.

- Det er vel ganske bra?

- Relativt bra. Det har absolutt blitt bra butikk. Og en bra arbeidsplass. Vi har 25 årsverk og 45 ansatte på en bensinstasjon, det er det ikke så mange andre som har, sier han.

GOD BUTIKK: Roger Danielsberg og de to andre håver inn millioner på bollene. Bildet er tatt fra en reportasje i 2021. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GOD BUTIKK: Roger Danielsberg og de to andre håver inn millioner på bollene. Bildet er tatt fra en reportasje i 2021. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Så det er dere tre som tjener gode penger på dette?

- Ja, det er vi som har avkastninga. Men de tjener også godt, de som jobber her, sier han.

Tøff mental utfordring

Det har imidlertid vært noen humper i veien, bokstavelig talt, siden bolleeventyret startet:

- Den tøffeste mentale utfordringen gikk på når man skulle bygge E6-en. Fra planarbeidet begynte i 2009-2010 og til avgjørelsen om trase og kryss ble tatt, visste vi ikke så mye om framtida. Det ble bra til slutt, da. Vi klarte oss godt gjennom veibygginga.

Som Børsen skrev i fjor, var det også krise på Bolleland da de slet med vannmangel. Den gang gjorde de alt for at kundene skulle få gått på do.

- Ikke mange som gjør

Av det mer lystigere slaget trekker Danielsberg fram en historie om daværende Frp-leder Siv Jensen.

- I forbindelse med valgkampen så ble det lagd noen humor/stunt-innslag av Tv 2. Det var på et slikt opptak hun fikk overlevert en bikinitopp under et besøk på Espa. Dette ble da kommentert og gjort et nummer ut av på debatten.

- De drev og skøya litt. I forbindelse med partilederutspørringa på TV, dreide det seg ikke så mye om politikk, men mest om en bikini på Espa, sier han og ler.

Det bekrefter han at var god PR for dem.

Espa-bikinien er altså en del av bensinstasjonens merch. Espa-merch går det også mye av, ifølge Danielsberg.

- Vi selger merch for 3-4 millioner kroner i året. Det er det ikke så mange bensinstasjoner som gjør, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer