Xi Jinpings nye megaby

Den vanvittige «drømmebyen»: - Stormannsgal

Xi Jinpings prestisjeprosjekt, megabyen Xiongan, har allerede kostet astronomiske summer. Samtidig er folketallet i Kina på vei nedover.

MEGABY: Xi Jinping og Kina har pøst penger inn i byggingen av den nye megabyen Xiongang siden 2017. Xi drømmer om at dette er et prosjekt han vil bli husket for. Foto: CHINE NOUVELLE / SIPA / Shutterstock / NTB
MEGABY: Xi Jinping og Kina har pøst penger inn i byggingen av den nye megabyen Xiongang siden 2017. Xi drømmer om at dette er et prosjekt han vil bli husket for. Foto: CHINE NOUVELLE / SIPA / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Kort fortalt

  • Kinas president Xi Jinping har investert 85 milliarder dollar i megabyen Xiongan, et prosjekt han håper vil bli hans arv.
  • Byen, som ligger nær Beijing, er ment å avlaste hovedstaden og skal kunne huse 22 millioner mennesker.
  • Til tross for store investeringer er det så langt ikke så mange som har flyttet til byen, som har 1,2 millioner innbyggere i 2024.
  • Samtidig som megabyen bygges, er det ventet at innbyggertallet i Kina vil synke kraftig de kommende åra.

- Xi, som er stormannsgal, drømmer om å bli husket for dette prosjektet, sier Kina-ekspert Torbjørn Færøvik til Børsen.

Prosjektet, Xi Jinpings drømmeprosjekt, ble lansert i 2017. Da la den kinesiske presidenten fram planene den nye megabyen Xiongan, som etter hvert skal kunne romme 22 millioner innbyggere og ligger ikke langt fra hovedstaden Beijing.

Planen er at det skal bli en høyteknologisk metropol, som skal avlaste den overfylte hovedstaden.

- Xis makt har grenser

Astronomiske summer er allerede pløyd inn i det storslåtte prosjektet. Det kinesiske kommunistpartiet har så langt brukt rundt 85 milliarder dollar, og byen huser allerede en togstasjon, kontorbygninger, boligblokker, femstjerners hoteller, skoler og sykehus.

Men så langt har ikke innbyggerne kommet i like stort omfang som myndighetene kanskje skulle ønske. Ved inngangen til 2024 er innbyggertallet anslått til i overkant av 1,2 millioner.

INFRATRUKTUR: En stor togastasjon er allerede på plass i den nye megabyen. Foto: CHINE NOUVELLE / SIPA / Shutterstock / NTB
INFRATRUKTUR: En stor togastasjon er allerede på plass i den nye megabyen. Foto: CHINE NOUVELLE / SIPA / Shutterstock / NTB Vis mer

Ifølge Bloomberg er ansatte ved et forskningsinstitutt i Beijing, som er under tungt press for å flytte til Xiongan, bekymret for kvaliteten på utdanningen barna deres vil få i den nye byen.

Fire universiteter som i fjor annonserte at de hadde planer om å flytte til Xiongan, har i stedet bestemt seg for å åpne campus i Xiongan - som et tillegg til det de allerede har i Beijing.

- Denne motstanden baserer seg på virkelighetens realiteter. Dersom du ikke kan få folks interesserer til å samsvare med din interesse, kan du ikke få det til. Xis makt har tross alt fortsatt noen grenser, sier førsteamanuensis Alfred Wu ved National University of Singapores Kuan Yew School of Public Policy.

Seinest i sin nyttårstale skrøt Xi av byens framvekst, og sa at den «vokser fort» og bidrar til å revitalisere det nordøstlige Kina.

I fjor advarte han sterkt mot å motsette seg prosjektet.

- Folk må flytte hvis det er nødvendig, sa han under et besøk i byen i mai.

Eiendomskrise

- Byen er et kjempeprosjekt som ledes direkte av regjeringen og partiet. Den vil koste vanvittige milliarder, sier Færøvik til Børsen.

De som har fulgt med på kinesisk økonomi de siste åra, vet at det har vært store problemer på eiendomsmarkedet. Selve kroneksempelet på det er kollapsen i eiendomsgiganten Evergrande, som er sterkt medvirkende til krisen.

Selskapet, som en gang var Kinas største eiendomsselskap, misligholdt utenlandsgjeld i 2021 og har gjeld på mer enn 300 milliarder dollar.

I Xiongan har man ikke sett noe til eiendomskrisen, men det må nok i stor grad tilskrives streng statlig kontroll. Det er innført steng kontroll på boligprisene for å unngå spekulering.

I fjor forbød også byen utviklere fra å selge boliger de ikke hadde bygget ennå, noe som avviker fra det som er vanlig ellers i Kina. Der har man nemlig solgt boliger før de er bygget, og det har vært medvirkende til boligbobla.

Skal avlaste Beijing

Det er flere ting som kan forklare hvorfor Xi vil ha en ny megaby ikke langt fra Beijing. En ting er at hovedstaden er overbefolket.

- Den er blitt veldig stor og uhåndterlig. Med hensyn til miljøet vil man ta virksomheter ut av byen, for å gjøre livet lettere for folk der, sier Færøvik.

Den forurensende industrien i Beijing har også vært til plage for innbyggerne.

Samtidig har Xiongan blitt lagt i et område der det er store våtmarksområder. Dermed skal byen vær sikret tilgang til vann, noe som er et stort problem i den nordlige delen av Kina.

- Dette prosjektet har også litt å gjøre med personligheten til Xi. Store kinesiske ledere vil gjerne etterlate seg noe minneverdig - som skal huskes i generasjoner, sier Færøvik.

Befolkningen skal krympe

Men samtidig som Xi bygger opp sin nye megaby, har Kina nådd befolkningstoppen. Nå er det i overkant av 1,4 milliarder innbyggere i landet, men det vil falle i åra som kommer.

- Ifølge prognoser fra FN - de opererer med tre scenarioer - men ifølge det mest dramatiske scenarioet vil Kina ha halvparten av dagens innbyggertall i 2021 - rundt 700 millioner mennesker, sier Færøvik.

- Da virker det litt voldsomt å bygge en ny megaby?

- I lys av dette kan man spørre seg om dette er måten å gjøre det på. Folketallet vil falle rundt tre millioner i året de kommende åra. Så øker det til fem millioner i året, og så ti millioner i året. Det burde tilsi en viss varsomhet, men det er vanskelig å uttale seg om det.

Den norske eksperten tror likevel ikke at byen blir en tom spøkelsesby, og understreker at prosjektet er svært viktig for kinesiske myndigheter med Xi i spissen.

- Dette er en prestisjesak for Xi. Han er 69 år gammel og har ambisjon om å styre så lenge han kan. Det er gjort endringer i partistatuttene og grunnloven, som gjør at han kan sitte så lenge han vil. Om han lever til han er 85 år, vil han se veldig mye av dette realisert, sier Færøvik og legger til:

- Når stat og parti har bestemt seg for noe, så setter de alle andre hensyn til side og bare pøser kreftene inn.