Skyhøye gasspriser:

- Den verste smerten er foran oss

Råvareanalytiker mener ødeleggelsene på Nord Stream-rørledningene ikke får stor innvirkning på gassflyten til Europa, men at situasjonen uansett er svært krevende.

TØFF VINTER: Piggtråd holder uvedkommende ute fra Nord Stream 1s mottaksanlegg på land i Tyskland. Mandag kveld ble det oppdaget lekkasjer i rørledningen i dansk farvann. Foto: AP Photo / Markus Schreiber / NTB
TØFF VINTER: Piggtråd holder uvedkommende ute fra Nord Stream 1s mottaksanlegg på land i Tyskland. Mandag kveld ble det oppdaget lekkasjer i rørledningen i dansk farvann. Foto: AP Photo / Markus Schreiber / NTB Vis mer
Publisert

- Det er ingen som har forventet noe gass fra disse rørledningene, men nå vet man jo at det ikke kommer, sier råvareanalytiker i SEB, Bjarne Schieldrop, til Børsen.

Mandag kveld ble det oppdaget lekkasje på skandaleprosjektet Nord Stream 2, som opprinnelig skulle doble Russlands energieksport til Europa.

Men som følge av Russlands invasjon av Ukraina ble den ferdigbygde rørledningen aldri tatt i bruk. Ledningen er likevel fylt med gass, og mandag ble det oppdaget lekkasje.

Mistenker sabotasje

Noe seinere ble det også oppdaget lekkasje i Nord Stream 1. Der er det snakk om lekkasje på to punkter. Lekkasjene i rørledningene befinner seg i henholdsvis svensk og dansk økonomisk sone.

Mandag var gassprisen i Europa den laveste på tre måneder, og hadde falt over 40 prosent siden august. Gassprisene steg tirsdag over 6 prosent i Europa etter å ha falt fire dager på rad. Årsaken er de to lekkasjene, skriver NTB.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen mener lekkasjene på Nord Stream-rørledningene er alvorlig, og at sabotasje ikke kan utelukkes, melder DR.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer