Kraftig prisvekst på mat:

- Denne gangen er det alvor

Næringsministeren langer ut mot det han mener er en «uting» i dagligvarebransjen. Nå varsler han flere grep overfor matgigantene.

DAGLIGVAREBRANSJEN: Næringsminister Jan Christian Vestre inviterer pressen til frokostmøte på Mathal... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag inviterte næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) til pressemøte om konkurransesituasjonen i dagligvarebransjen.

Der la han fram flere konkrete tiltak for å sikre bedre maktbalanse i dagligvaremarkedet. Målet er å bidra til bedre utvalg og lavere priser for forbrukerne.

- Denne gangen er det alvor. Vi har fullt trøkk på konkurranseforholdene i dagligvarebransjen. Det skylder vi forbrukerne. Vi må gjøre det grundig, men også effektivt. Derfor er det viktig med trøkk og en god offentlig debatt, sa Vestre på pressemøtet.

Regjeringen vil forby usaklig prisdiskriminering fra leverandører i dagligvarebransjen, og sender to alternative forslag ut til høring.

- Innkjøpspriser har stor betydning for dagligvarekjedenes lønnsomhet og mulighet til å konkurrere hardt mot andre dagligvarekjeder. Dersom noen dagligvarekjeder systematisk og over lengre tid får bedre betingelser enn andre, vil det kunne skade konkurransen. Vi må for all del unngå at forbrukeren sitter igjen med dårligere utvalg og høyere priser enn nødvendig, sier Vestre.

- Kan gripe inn

I tillegg vil næringsministeren gi Konkurransetilsynet kraftigere muskler.

- Vi ønsker å gi Konkurransetilsynet bedre verktøy slik at de mer effektivt kan gripe inn mot konkurranseutfordringer i dagligvarebransjen, men også i andre bransjer. Det vil også kunne bidra til bedre konkurranse, som gir bedre utvalg i butikkene og forbrukerne mer for pengene, sier Vestre.

Han legger til:

- Vi ser at det er behov for å få på plass et nytt regelverk som gir Konkurransetilsynet mulighet til å håndheve konkurranseskadelig prisdiskriminering mer effektivt. Derfor foreslår vi nå to ulike alternativer til hvordan usaklig prisdiskriminering kan forbys, i tråd med Stortingets enstemmige vedtak, sier Vestre.

Forslagene

- Vi må ta grep. Vi har tatt grep, og vi tar grep i dag, og vi kommer til å ta flere grep, varsler Vestre.

Regjeringen foreslår følgende tiltak for bedre konkurranse i dagligvarebransjen:

  • Usaklig prisdiskriminering: Regjeringen har foreslått to alternativer for hvordan prisdiskriminering kan forbys. Forslaget sendes på høring tirsdag 25. oktober, med høringsfrist 16. desember 2022. Regjeringen gir Stortinget en foreløpig tilbakemelding før året er omme.
  • Forslag om å forby negative servitutter: Høringsfristen var 5. oktober 2022, og Nærings- og fiskeridepartementet vurderer nå høringssvarene og videre prosess.
  • Utredning av egne merkevarer: En ekstern utredning om virkningene som vertikal integrasjon og kjedenes egne merkevarer har for konkurransesituasjonen, lyses ut om kort tid.
  • Etterforskningsverktøy til Konkurransetilsynet: Nærings- og fiskeridepartementet utreder behovet for og eventuell utforming av et nytt markedsetterforskningsverktøy. Forslaget sendes på høring i vinter.

Ut mot krympflasjon

Flere medier har den siste tida skrevet om varer som har krympet, uten at prisen er satt ned - som ofte blir kalt krympflasjon. Det har også matvarebaron Ole Robert Reitan kommentert til Børsen.

Dette reagerer Vestre sterkt på.

- Jeg synes det er teit og en uting av aktørene. Dette må merkes av aktørene.

Næringsministeren oppsummerer:

- For veien videre jobber vi med tre, fire områder: Prisdiskriminering, vi jobber med de egne merkevarene, vi jobber med å forby de negative servituttene, og vi arbeider med markedsetterforskningsverktøyene.

Han opplyser at forslagene nå skal til høring. Underveis i arbeidet har de også mottatt innspill fra markedsaktørene.

- Innspill er viktig og mottas med takk. Vi er fortsatt åpen for motargumenter og forslag, slik at forslagene kan bli enda bedre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer