Denne kurven varsler trøbbel

Frykten for økonomisk nedgang øker i USA. - Det er rimelig å være nervøs nå, sier sjeføkonom.

RENTEKURVE: Dersom den amerikanske sentralbankens rentekurve faller under null på illustrasjonen over, så er det et tegn på at den amerikanske økonomien er på vei inn i en resesjon. Foto: Federal Reserve Bank of St. Louis
RENTEKURVE: Dersom den amerikanske sentralbankens rentekurve faller under null på illustrasjonen over, så er det et tegn på at den amerikanske økonomien er på vei inn i en resesjon. Foto: Federal Reserve Bank of St. Louis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Faren for resesjon er ukomfortabelt høy - og den blir høyere, sier sjeføkonom for analyseselskapet Moody's Analytics, Mark Zandi, til CNN.

For med krigen i Ukraina, skyhøy inflasjon og raske renteoppganger har fått flere til å diskutere om en resesjon, altså en økonomisk nedgang, er like om hjørnet.

- Det er rimelig å være nervøs nå. Den russiske invasjonen, oppgangen i olje- og råvarepriser har virkelig endret ting, sier Zandi.

Ifølge økonomer i Goldman Sachs er sannsynligheten for en amerikansk resesjon de neste 12 månedene 35 prosent.

Invertert rentekurve

Det er spesielt én ting som gjennom de siste 70 åra har vært et tydelig tegn på at man er på vei inn i en økonomisk nedgang:

At rentekurven til amerikanske statsobligasjoner blir invertert.

Det som er interessant med en såkalt invertert rentekurve er at den har forutsett samtlige resesjoner siden 1955, ifølge Federal Reserve Bank of San Francisco.

- Når kurven inverteres så er det en forventning om at veksten blir lavere enn det den er akkurat nå, sier sjefstrateg i Danske Bank, Anders Johansen, til Børsen.

Den amerikanske sentralbankens rentekurve har ikke blitt invertert ennå, men som kurven øverst i saken viser, er det like før.

For et år siden var forskjellen på 10-årsrentene og toårsrentene rundt 1,5 prosentpoeng. Nå er forskjellen bare 0,18.

- Når kurven blir invertert så har vi historisk sett at det blir en resesjon i løpet av de neste seks til 18 månedene, sier Johansen.

- Selvoppfyllende profeti

Den amerikanske sentralbanken varslet nylig ganske mange renteøkninger i løpet av den kommende tida, og enkelte frykter at sentralbanken begår en feil, og setter opp renta for fort.

- Da kan de komme til å drepe framtidig vekst og dytte oss inn i resesjon, sier Johansen.

REKLAMEVIDEO: Den russiske sjakkstjerna, Sergej Karjakin delte nylig en video som promoterer hans nye sponsor. Video: Rødt Kort. Vis mer

En invertert rentekurve har altså vært en svært treffsikker spådom for resesjon tidligere, men Johansen påpeker at det er et spørsmål om den inverterte kurven er et signal om lavere vekst og resesjon, eller om det bare bidrar til å dytte oss mot resesjon.

- Hvis fokuset på dette blir veldig sterkt, så kan det bli en selvoppfyllende profeti. Om bedriftene forventer resesjon, så venter de kanskje litt med investeringene, påpeker han.

I forrige uke sa sentralbanksjef Jerome Powell at den amerikanske sentralbanken historisk sett har lyktes med å stagge inflasjonen uten å ødelegge økonomien.

- Jeg mener at historien viser at det er grunner til optimisme: Myke, eller i det minste myk-aktige, landinger har vært relativt vanlige i USAs økonomiske historie, sa Powell, som også mener at den høye prisveksten vil falle ganske fort.

«Vrangforestillinger»

Akkurat det fikk sentralbanksjefen så hatten passet av fra den tidligere finansministeren, Larry Summers, som i en kronikk i Washington Post anklaget sentralbanken for «ønske- og vrangforestillinger», og mener sentralbankens inflasjonsprognose er en «absurditet».

- Sentralbanken ser ikke for seg at det skal bli resesjon, men markedet ser for seg at USA kan slite med veksten i 2023 og 2024. Grunnen til det at er at kurven ser ut til å invertere, sier Johansen.

Inflasjonen i USA var på 7,9 prosent i februar, det høyeste nivået på 40 år. Det var altså før Russlands invasjon av Ukraina gjorde vondt verre.

KLARE: USA president, Joe Biden, fortalte 14. mars at USA står klare til å forsvare hvert eneste hjørne av NATO-område om Russland skulle involvere seg. Vis mer

En rekke bankledere i USA forventer derfor at den amerikanske sentralbanken vil heve styringsrenta med 0,5 prosentpoeng to ganger de neste to månedene, noe banken ikke har gjort siden 1994.

- Jo hardere sentralbanken tråkker på bremsene, jo større er sannsynligheten for at bilen stopper og økonomien går inn i en resesjon, sier Zandi til CNN.

Lønns- og prisspiral

Johansen i Danske Bank påpeker at på kort sikt går økonomien ganske bra, men at det altså er en frykt for at sentralbanken, både den amerikanske og den europeiske, kan heve rentene for mye og for fort.

- Sentralbanken har lyst til å se gjennom de høye prisene, fordi de vet at prisene er en brems i seg selv. Spørsmålet er om inflasjonen kommer fort nok ned til at det ikke er et problem, eller om inflasjonen fester seg litt og du får en lønns- og prisspiral, sier Johansen.

Kommer man inn i en slik spiral vil de høye prisene presse lønningene opp, noe som igjen presser opp bedriftenes kostnader, som igjen fører til at de må sette opp prisene.

- Hvis man ikke klarer å kontrollere det, må de dra til renta så mye at man kjøler ordentlig ned. Så er spørsmålet om man kan klare det uten at det blir resesjon, og det har man sjeldent klart før.

- Og en resesjon i USA vil merkes i Norge?

- Det merker du. Om små land, som Norge eller noen av de andre små økonomiene, får en resesjon, så vil det ikke være så farlig for resten av verden. Men USA er verdens største økonomi, og de er på mange måter en bjellesau. Da vil det merkes på lavere vekst i verden totalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer