Denne kurven varsler trøbbel

Frykten for økonomisk nedgang øker i USA. - Det er rimelig å være nervøs nå, sier sjeføkonom.

RENTEKURVE: Dersom den amerikanske sentralbankens rentekurve faller under null på illustrasjonen over, så er det et tegn på at den amerikanske økonomien er på vei inn i en resesjon. Foto: Federal Reserve Bank of St. Louis
RENTEKURVE: Dersom den amerikanske sentralbankens rentekurve faller under null på illustrasjonen over, så er det et tegn på at den amerikanske økonomien er på vei inn i en resesjon. Foto: Federal Reserve Bank of St. Louis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Faren for resesjon er ukomfortabelt høy - og den blir høyere, sier sjeføkonom for analyseselskapet Moody's Analytics, Mark Zandi, til CNN.

For med krigen i Ukraina, skyhøy inflasjon og raske renteoppganger har fått flere til å diskutere om en resesjon, altså en økonomisk nedgang, er like om hjørnet.

- Det er rimelig å være nervøs nå. Den russiske invasjonen, oppgangen i olje- og råvarepriser har virkelig endret ting, sier Zandi.

Ifølge økonomer i Goldman Sachs er sannsynligheten for en amerikansk resesjon de neste 12 månedene 35 prosent.

Invertert rentekurve

Det er spesielt én ting som gjennom de siste 70 åra har vært et tydelig tegn på at man er på vei inn i en økonomisk nedgang:

At rentekurven til amerikanske statsobligasjoner blir invertert.

Det som er interessant med en såkalt invertert rentekurve er at den har forutsett samtlige resesjoner siden 1955, ifølge Federal Reserve Bank of San Francisco.

- Når kurven inverteres så er det en forventning om at veksten blir lavere enn det den er akkurat nå, sier sjefstrateg i Danske Bank, Anders Johansen, til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer